Şimşek “Belirsizlik ortamında vergiyi artırmayız’ diyemeyiz


Maliye Bakanı Şimşek, bu kadar belirsiz bir ortamdan geçerken ‘vergi indirmeyiz, vergi artırmayız’ diyemeyeceklerini ifade etti.

Maliye Başkanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin harcamalarını mümkün olduğunca vergiyle karşılaması gerektiğini bunun doğru bir yaklaşım olduğunu belirterek, “Ancak vergileri dengeli götürmek lazım adaletli yapmak lazım. Belirsiz bir ortamdan geçerken biz ‘hiç bir şekilde vergi indirmeyiz, vergi artırmayız’ diyemeyiz” diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün akşam katıldığı bir programda, küresel ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin büyüdüğünü, istihdam, değer yarattığını, temel kamu finansman dengeleri olsun, bankacılık sektörünün bilanço yapısı olsun, hane halkının bilanço durumunun oldukça olumlu olduğunu, ancak cari açık gibi ufak tefek bazı kırılgan noktaların da bulunduğunu söyledi.

Cari açık konusunda da zirvenin geride kaldığını, muhtemelen önümüzdeki aylarda çok bariz bir şekilde aşağıya yönlü bir trend başlayacağını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin böyle bir global ortamda yumuşak inişi bir başarı. Hiçbir hikaye mükemmel değildir. Ama resme baktığımızda aslında Türkiye’nin resmi oldukça güçlü,güzel bir görüntü. Ufak da olsa bazı sorunlar olması normal” dedi.

Şimşek, Türkiye’nin kırılganlıklarını azalttığını, temellerini sağlamlaştırmış bir ülke olduğunu vurguladı.

“Büyümede nokta tahminleri yapmak zor”

Şimşek, büyümede nokta tahminleri yapmanın zor olduğunu, IMF gibi kuruluşların tahminlerini sürekli değiştirdiğini ancak politika yapıcıları olarak belirsiz bir ortamda bu tahminleri üretmek, bu hedefleri ortaya koymak durumunda olduklarını söyledi.

Kendilerinin de ortaya baz senaryo çerçevesinde bir tablo koyduklarını anlatan Şimşek, orta vadede yani yanı 3 yıllık perspektifte Türkiye’nin rahat bir şekilde yüzde 5 oranında büyüyeceğini tahmin ettiklerini anlatan Şimşek, şartlar çok ağırlaşırsa, bunun bir miktar aşağı yönlü olabileceğini söyledi.

Aşağı yönlü risklerini gördükleri gibi yukarı doğru riskler de olabileceğine dikkati çeken Şimşek, “Örneğin ayın 23’ünde mucizevi olarak Avrupa Birliği politikacıları şu belirsizliği ortadan kaldırırsa hava değişir. O nedenle riskler aşağıya doğru olabilir, yukarıya doğru olabilir. Bizim çizdiğimiz çerçeve makul bir çerçeve kimisine göre iddialı, kimisine göre iddialı değil” dedi.

DİĞER HABERLER
Rusya’ya meyve ve sebze ihracatında Gürcistan üzerinden geçişlere izin çıktı.

“Kayıtdışı ile mücadele eylem planı hazır”

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in “dolaylı vergilerinde sınıra gelindi” ifadesini değerlendiren Şimşek, Türkiye’de ciddi bir kayıtdışılık sorunu olduğunu, gelir elde edilirken, vergileme sisteminin yeterli bir etkinliğe sahip olmadığını söyledi.

Kendilerinin sigara gibi bir kaç ürün hariç vergileri iddia edildiği gibi artırmadıklarını, Ak Parti hükümeti döneminde kurumlar vergisini, gelir vergisini indirdiklerini, internet üzerindeki vergileri ciddi bir şekilde düşürdüklerini, eğitimde sağlık turizmde KDV oranlarını aşağıya çektiklerini kaydetti.

Türkiye’nin harcamalarını mümkün olduğunca vergiyle karşılaması gerektiğini bunun doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Şimşek, “ancak vergileri dengeli götürmek lazım adaletli yapmak lazım” dedi.

Yeni vergilerin gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, bu kadar belirsiz bir ortamdan geçerken (biz hiç bir şekilde vergi indirmeyiz, vergi artırmayız) diyemeyeceklerini ifade etti.

Gelir vergisi reformu üzerinde çalışma yaptıklarını ve burada bir vergi oran artışından çok vergiyi tabana nasıl yayacaklarının üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, taslağı yıl sonuna kadar çalışacaklarını sonra da ilgili kesimlerle müzakereye açacaklarını bildirdi.

Şimşek bir soru üzerine de kayıtdışı ile mücadele eylem planının hazır olduğunu ve Başbakanlığa gönderdiklerini çok yakın süre içerisinde de genelge olarak onaylanacağını söyledi.

Bakan Şimşek, sigara kaçakçılığına karşı da bir eylem planı hazırladıklarını ve onun da Başbakanlığa sevk edildiğini söyledi.

İşte 2012’nin zorunlu vergileri

Bütçe açığını yüzde 3.3’lere indirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2012 bütçesinde ‘sıkı maliye politikasına devam’ dedi.

“90 bin yeni memur alınacak” diyen Şimşek, maaş zammını açıklamadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde 21.3 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın aynı döneminde 234 milyon lira artıya geçtiğini, böylece bütçenin ilk 9 ayda 28 yıl aradan sonra ilk defa fazla verdiğini açıkladı.

DİĞER HABERLER
Maaşlar bayram öncesi ödenecek

Bakan Şimşek, 2012 yılında bütçe giderlerinin 350.9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 300.6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 329.8 milyar lira, vergi gelirlerinin 277.7 milyar lira, bütçe açığının 21.1 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 29.2 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Üniversite harcına zam yok

2012 yılında 2011 sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin artışını yüzde 11.4 oranında öngördüklerini belirten Bakan Şimşek, 2011’de özelleştirmeden bütçeye 9.5 milyar liralık gelir öngördüklerini ancak tahsilatın düşük kaldığını anlattı. Bakan Şimşek, “2012 yılında bütçeye özelleştirmeden 10.5 milyar liralık bir gelir hedeflemiş durumundayız” diye konuştu.

Bakan Şimşek, 2012’de üniversite harçlarında hiç bir artış yapmayacaklarını bildirdi. Tasarıya göre üniversiteler için ek 9 bin atama izni verilebilecek.

Alay yok, zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım

ÖTV zamları için “güncelleme” ifadesi eleştirilere ve esprilere konu olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ne vatandaşla alay, ne vergi artışını gizlemek söz konusu” diyerek kendini savundu. 90 bin yeni memur alımı yapılacağını açıklayan Şimşek, toplu sözleşme sürecinin başlayamaması nedeniyle memur maaş zamları konusunda bütçeye varsayımlarına göre bir miktar koyduklarını söyledi.

ÖTV artışları için “güncelleme” yorumu yapmasıyla ilgili bir soru üzerine Şimşek, şöyle konuştu:“Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım.vergi artışlarından da bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı, bu doğru değil.”

Vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı. Bakan Şimşek bu konuda, “Yarın öbür gün memur maaşları, toplu sözleşmeyle belirlenecek. Veya intibak konusunda bizim bir takım çalışmalarımız var, onun ötesine gidilecek. Eşit işe eşit ücret çalışmamız var. Belki farklı noktaya gidilecek. Bunları sadece borçlanarak yapamayız. Harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz. Vergilerle ilgili konuyu bu şekilde değerlendirmek istiyorum, kapıyı açık bırakmak istiyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
Alltech, Üreticileri Eğitme Seferberliği Başlattı

SİGARAYA YAPILAN  ZAM FIRSATÇILIK MI?

Bakan Şimşek, ÖTV zammından sonra gelen yüksek sigara zamlarının fırsatçılık olup olmadığı sorusu üzerine sigara üreticilerinin yaptığı zammın incelendiğini belirterek, bunun teknik bir konu mu yoksa fırsatçılık mı olduğunun belirleneceğini söyledi. Bu değerlendirmenin yeni başladığını ve sonuçlarının kendine ulaşmadığını dile getiren Şimşek, bir sonraki toplantıda belki bunun sonuçlarını açıklayabileceğini ifade etti. Şimşek’in basın toplantısı sırasında 3 kez elektrik kesintisi yaşandı. Kesintilerden biri sokak aydınlatması bedellerinden bahsederken meydana geldi.

‘Bütçe büyümeyi, istihdamı destekliyor’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekibiyle birlikte “hayırlı olsun” diyerek 2012 bütçesini bağladı.  Geleneksel bütçe bağlama töreni, bu yıl ilk kez Maliye Bakanı Şimşek’in makamında gerçekleştirildi. Bakan Şimşek, “2012 yılı bütçesi en büyük özelliği tabi ki büyümeyi, istihdamı destekleyen bir bütçe olması” dedi.

Meclis bütçesi düşüşte

Bu yılki bütçesi 651 milyon 252 bin TL olarak öngörülen TBMM bütçesi, 2013’te 610 milyon 670 bin TL, 2014’te ise 595 milyon 892 bin TL tahmin ediliyor. 138 milyon 700 bin TL olarak öngörülen Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ise artarak, 2013’te 147 milyon 970 bin TL’ye, 2014’te ise 157 milyon 520 bin TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçen bütçe ise 16 milyon 900 bin lira idi.


Haber Tarihi: 19 Ekim 2011. 14:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x