Honamlı ve kıl keçisi koruma altında
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Yerli Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Antalya’da yürütülmeye başlayan “Honamlı ve Kıl Keçisinin Halk Elinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” ile ilgili düzenlenen toplantı yapıldı.
Toplantıya Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanlığı’ndan Proje Genel Koordinatörü Dr.Vedat AKGÜNDÜZ, Mustafa Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden Proje Lideri Yrd. Doç.Dr. Özkan ELMAZ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet YORAN, Hayvan Sağlığı, Yetş. Ve Su Ür.Şb.Müd. Kadri BİLİCİ Antalya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha ÖZTÜRK, Ziraat Yük Müh. Gökhan KUM ve çok sayıda keçi yetiştiricisi katıldı.
Proje Koordinatörü AKGÜNDÜZ projenin amacının sayıları giderek azalan Honamlı ve Kıl keçisinin korunması ve geliştirilmesi olduğunu ve bu kapsamda İl Müdürlüğü, üretici ve üniversitenin neler yapması gerektiği hakkında bilgi verdi.
Proje kapsamında projeyi yürütecek iki ziraat mühendisi görevlendirildi ve Korkuteli, Elmalı ve Döşemealtı ilçelerinde örnekleme yapılan işletmeler gezildi.
2010-2015 yılları arasında yürütülecek proje kapsamında projede yer alan üreticilere destek verileceğinin, projeye dahil olan üreticilerin proje başlangıcındaki keçi miktarını korumak durumunda olduklarının ve keçilerin çiftleştirmesinin üniversite tarafından belirlenecek teke ile yapmak durumunda olduklarının altı çizildi.
Proje kapsamında doğan yavruların gelişimleri takip edilmesi ve babanın ne kadar değerli olduğuna karar verilerek üreticinin üniversite tarafından yönlendirilmesi hedefleniyor. Proje dahilinde 35 işletmede 6300 baş Honamlı keçisi, 33 işletmede 6300 baş kıl keçisi olmak üzere 12600 baş keçinin koruma altına alındığı bildirildi.