7 bin tonluk uranyum madeni bulundu


Sondaj çalışmaları sırasında uranyum madenine ulaşıldı…

Yozgat Sorgun İlçesi’ne bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyleri arasında yapılan sondaj çalışmaları sırasında uranyum madeni bulundu. Türkiye’deki uranyum rezervlerin 9 bin ton civarında olduğu belirtilirken, 4 bin ile 4 bin 500 ton civarında olduğu tahmin edilen Sorgun’daki uranyumun 7 bin tona ulaştığı belirtildi.

Bölgede 38 ayrı sondaj çalışması sonucunda önemli ölçüde uranyum madeni rezervi bulunduğunu belirten Adur Madencilik Şirketi’nin basın ve halkla ilişkiler müdürü Sabri Duransoy, bir ay içinde 7 ayrı sondaj yapılacağını, öngörülen sürenin ise 3 yıl olduğunu söyledi. Duransoy, “Türkiye’nin en zengin uranyum kaynakları bu bölgede. Maden Teknik Arama (MTA) bundan 35 yıl önce burada uranyum arama çalışmaları yapmış. Biz de onların tespiti üzerinden hareket ettik. Onların yaptıklarına ilave olarak sondajlar yaptık. Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye’nin uranyum rezervlerin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş. Bunun en büyük kısmı olan rezervler bu bölgede. Aşağı yukarı bu bölgede 4 bin ile 4 bin 500 ton civarında uranyumun bulunduğu tahmin edilirken, bizim yaptığımız sondajlar sonucunda 7 bin ton olduğunu tespit ettik. Bu rezerv, tahminleri değiştiren bir gelişmedir. Dolayısıyla rezerv tahminlerini yeniden revize etmemizi gerektiren umutlu bir gelişmedir. Çalışmalarınızı biraz daha hızlandırdık. Aşağı yukarı bir ay sonra ikinci etap sondaj çalışmalarımız sona erecek” dedi.

Duransoy, yaklaşık 1 yıldır bölgede yaptıkları fizibilite çalışmaları ve sondaj paketinin 3 yıl sürmesinin öngörüldüğünü de belirtirken, “Bugüne dek 38 kuyuyu açtık. Ortaya çıkacak veriler sonucunda bir fizibilite raporu hazırlanacak. Fizibilite raporuna göre üretim tesisinin kurulup kurulmayacağına karar verilecek. Fakat üretim tesisinin ne şekilde kurulacağı kaç yıl çalışacağı, kapasitesinin ne olacağı bize fizibilite raporlarının gösterecek. Öngörülen bir istihdam rakamı olarak yeni kurulacak tesiste 150 ile 200 arasında bir istihdam gözüküyor. Bu da bu memleketin çocuklarını yararlanabileceği bir yatırım olabilir” dedi.

DİĞER HABERLER
Organik tarım desteği başvuruları başlıyor

BEKLEDİĞİMİZ REZERVİN ÜSTÜNE ÇIKTIK”

Yapılan sondaj çalışmalarında bekledikleri rezervin 2 kat daha üzerine çıktıklarını belirten Sabri Duransoy “Bu ihtimal madencilikte hep var. Bu rezervin artma ihtimali bulunabilir. Arkadaşlarımız geceli gündüzlü iki vardiye halinde çalışıyor. Bugün itibariyle geldiğimiz noktada bizim için çok sevindirici bir durumda. Bütün bu havza için düşünülen 4 bin tonun neredeyse bir kat üstüne çıkmış olmak bile madencilik bakımından çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Yapılan sondajla aşağı yukarı 150 metre derinliğe iniliyor oradan kayaç çıkartılıyor. Bu kayaçlar özel kutulara konularak mühendislerimizce incelenip, tespiti ona göre yapılıyor. Sorgun’daki depoda bir süre tuttuktan sonra numunelerden belli parçalar alıp, yurt içinde ve dışında laboratuarlara incelemeye gönderiyoruz”dedi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek ise, MTA’nın Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyü üçgeninde yapılan araştırmalarda 5 bin ton uranyum rezervi olduğunun bilindiğini, Adur Madenciliğin yaptığı araştırmalarda ise bu rakamın 7 bin tona ulaşıldığın belirlendiğini söyledi. (DHA)

Paladyum, kıymetli madenler arasına girdi

Bakanlar Kurulu kararıyla paladyum, kıymetli madenler arasına girdi.

Türk Parası Kıymetini Koruma hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Buna göre, paladyum kıymetli madenler arasına girdi. İşlenmemiş altın ifadesine standart kelimesi eklendi.

DİĞER HABERLER
Mayınlı Arazileri Tarıma Açılması Neden Geciktiriliyor?

Standart dışı işlenmemiş altın, en az 995/1000’den daha düşük (995/1000 saflık hariç) saflıkta, külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki altın diye tanımlandı.

İşlenmiş altın, ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş altın, gerekse içine ilave madde katılarak veya katılmaksızın alım-satım yapılan altını ifade ederken, standart işlenmemiş gümüş, en az yüzde 99,9 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen bar, külçe veya granül halindeki gümüş olarak ifade edildi.

Standart dışı işlenmiş gümüş, yüzde 99.9’dan daha düşük (yüzde 99,9 saflık hariç) saflıkta külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki gümüş, işlenmiş gümüş, işçilik uygulanacak, ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş gümüş olarak tanımlandı.

Standart işlenmemiş platin, en az yüzde 99,95 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki platini; standart dışı işlenmemiş platin, yüzde 99,95’ten düşük (yüzde 99,95 saflık hariç) saflıkla külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki platini; işlenmiş platin, işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş platini; standart işlenmemiş paladyum, en az yüzde 99,95 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki paladyumu; standart dışı işlenmemiş paladyum, yüzde 99,95’ten düşük (yüzde 99,95 saflık hariç) saflıkta külçe, bar, dore bar, granül, toz veya hurda şeklindeki paladyumu; işlenmiş paladyum da işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş paladyumu ifade ediyor.

DİĞER HABERLER
 Güney Kafkasya Gaz Koridoru'nun temeli atıldı

Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye’ye ithali ve ihracının serbest olacağı düzenlemeye göre de, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat rejim, karar ve yönetmelikleri uygulanmayacak. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali, yalnızca Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılacak. Ancak, Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenler üç iş günü içinde Borsaya teslim edilecek.


Haber Tarihi: 17 Kasım 2011. 13:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x