Temel gıdada “Uyumlu” indirim
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan temel gıdada KDV indirimine yönelik çalışmada, bütçeye etkisi ve mali disiplinin rol oynayacağını söyledi.
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan’ın talimatıyla başlatılan, bulgur ve ette hayata geçirilen temel gıdalardaki KDV indirimi çalışmasının, diğer gıdalara da yansıyabilmesi için mali disiplinden ödün verilmeyeceğini, eğer bir indirim yapılırsa bütçeye yansımalarının değerlendirileceğini açıkladı. CNN Türk’te yayına katılan Şimşek, “Vergi indirimlerini çok ince eleyip, sık dokumak zorundayız. İmkanlarımız el verirse zor kanaat geçinen vatandaşlarımızın vergi yükünü azaltacak çalışmayı yaparız. Ama, bunları yaparken, mali disiplinden de ödün vermemek gerek” dedi.Hükümetin zamanında temel gıda maddelerindeki KDV’yi birçok ürün için yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüğünü hatırlatan Şimşek, şunları söyledi: “Aslında sadece gıdada değil, sağlıkta, eğitimde, turizmde de vergiyi düşürdük. Temel gıda maddelerine ilişkin Başbakanımızın bize bir çalışma talimatı var. Ama bu dönemde mali disiplin hiç bir dönemde olmadığı kadar önemli. Dolayısıyla herhangi bir adım atılacaksa da hesabı iyi bir şekilde yapılacak. Mutlaka bunun bütçeye yansıması değerlendirilecek, gerekirse tedbir alınacak ama şu aşamada sadece bir çalışma söz konusu.”
Tüketiciye de olumlu yansır
Kayıtdışılığı azaltmak için bulgurda ve ette toptan satışlarda KDV’yi yüzde 1’e indirdiklerini belirten Şimşek, şunları dile getirdi: “Ama diğer hususlara ilişkin çalışma söz konusu, çalışmanın sonuçları değerlendirilecek. KDV nihai tüketicinin ödediği bir vergidir. Oralarda indirim olursa tüketiciye olumlu yansır. Kısmen de rekabetle ilgilidir. Eğer bir sektörde bir üründe yoğun rekabet varsa KDV’yi indirdiğiniz zaman olduğu gibi tüketiciye yansır.”
‘İndirim var’ diyemiyorum
Henüz bir indirim yapılmadığını, konunun çalışma aşamasında olduğunu da vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin şu anda en temel çıpası mali disiplindir. Mali disiplin konusundaki hassasiyetlerimiz şu anda maksimum düzeydedir. Dolayısıyla vergi indirimlerini biz çok ince eleyip, sık dokumak zorundayız. Bu aşamada bir indirim olacak diyemiyorum. Sadece bir çalışma söz konusu. Sayın Başbakanımız ‘Bu konuyu çalışın, değerlendirelim’ dediler. O çerçevede biz de çalışma yapacağız.”
Bedelli askerlik geliri bütçede yok
BEDELLİ askerlikten elde edilecek gelirin çok büyük olasılıkla sosyal amaçla kullanılacağını belirten Mehmet Şimşek, 2012 bütçesini hazırlarken ne 2B’den ne de bedelli askerlikten gelecek geliri yansıtmadıklarını kaydetti. 2B arazilerinin satışında fiyatlandırma konusunda henüz nihai kararın verilmediğini belirten Şimşek, bu konuda üç seçeneğin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Seçeneklerden bir tanesi piyasa rayiç bedeli üzerinden fiyatlandırılması. Yani piyasadaki o bölgelerde metrekare fiyatı neyse onun olması. Diğer bir seçenek, emlak vergi değeri. Bu değer genelde piyasa değerinin çok altında. Bunu belediyeler belirliyor. Üçüncü model ikisinin ortalaması. Şimdi hangisini uygulamaya koyarsanız koyun, belli kesimler tarafından eleştirilecek. Benim tabii ki tercihim hiç bir şekilde vatandaşın yanlışlarının ödüllendirilmemesi.”
Maktu vergilerde ‘güncelleme’leri artış gibi görmeyin
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yılda bütün ülkelerde maktu vergilerin, ülkenin modeline göre enflasyon kadar artırıldığını kaydeden belirterek, Türkiye’de de vergileri yükseltmeme çabasında oldularını ancak maktu vergilerin artırılmasının makul olduğunu kaydetti. Şimşek, şu açıklamayı yaptı: “Bir çok ülkede bunun sözü bile edilmeden, otomatik olarak artırılıyor. Bunun enflasyon kadar artırılması aslında literatürde bir vergi artışından çok onun enflasyonla güncellenmesi anlamına geliyor. Tüm fiyatlar yükseliyor, maaşlar artıyor, sağlık harcamaları artıyor, yol yatırımları artıyor, engellilere verilen, asgari ücretlilere verilen ücretler artıyor. Vergileri enflasyon kadar artırmazsanız ne olur? Açığınız büyür ve Yunanistan gibi olursunuz. Maktu vergilerin enflasyon kadar artırılması makul bir şeydir, bütün ülkelerde varolan bir şeydir. Türkiye’de de yeni bir şey değildir. Yılsonu gelince gözden geçireceğiz, Bakanlar Kurulu kararı çıkacak.”