Süt Verimi Düşen Havyanlara Duş Aldırın
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarla birlikte nem oranının da yüksek olmasının büyük ve küçükbaş hayvanları olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Uzmanlar, “Sıcaktan strese giren hayvanların süt verimi de düşük oluyor. Yetiştiriciler özellikle akşam güneş battıktan sonra meraya çıkarmala
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarla birlikte nem oranının da yüksek olmasının büyük ve küçükbaş hayvanları olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Uzmanlar, “Sıcaktan strese giren hayvanların süt verimi de düşük oluyor. Yetiştiriciler özellikle akşam güneş battıktan sonra meraya çıkarmalarını öneriyoruz. Ahır barınaklarında büyük ve küçükbaş hayvanlara duş aldırıp vücut ısısı düşürülerek rahatlama yoluna gidilebilir. Kapalı ahır barınaklarına vantilatörlerin de konulmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.
Besicilerin yazın kavurucu sıcağında büyük ve küçükbaş hayvanların süt verimine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan uzmanlar, yüksek sıcakların görüldüğü dönemlerde yaylada otlayan büyük ve küçükbaş hayvanlar erken saatlerde dışarı çıkarılmaması ve açık alanda bırakılmaması gerektiğini kaydediyorlar. Uzmanlar, “Merada daha çok su verilmesi gerekir. Akşam ikindiden sonra veya sabahın erken saatlerinde otlatılması uygun olur. Güneşten mutlaka korunmalıdır. Yem tüketiminde azalma olduğu için hayvanların sıcaklık sitresinden dolayı etkileneceğinden süt veriminde de düşüş olacaktır. Çevre faktörleri içerisinde hava sıcaklıkları önemlidir. Ahırların vantilatör konularak besi hayvanlarını sıcaklık sitresinden kurtarılmış olababilir. Hayvana su püskürtme veya duş aldırma uygulamaları ile vücut ısısı düşürülerek rahatlatma yoluna gidilebilir. Bilhassa ahır içi yetiştiricilik yapanlar çok çok dikkat etmelidir. Bilhassa tavuk işletmecileri sıcaktan çok fazla etkilenir. Sıcak sitersine karşı vitamin ilaçları ile tavuklar sıcak ortamından rahatlatılır. Sıcak ortamı yüksek olursa toplu telefler de görülebilir” diye konuştular
Küpesiz küçükbaş hayvanlara nakil yasağı
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, il genelindeki yaklaşık 180 bin hayvandan yüzde 85’inin hala küpesiz olduğunu söyledi. Akın, açıklamada, 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren küpesiz hayvan naklinin yasaklandığını ifade ederek, küçükbaş hayvan üreticilerinden, en kısa sürede hayvanlarını küpeletmelerini istedi. İhsan Akın, küpesiz hayvanlar için cezai işlem de uygulanacağını hatırlattı.
Küçükbaş hayvanların küpelenmesindeki en önemli amacın hayvanları sayı ve sağlık yönünden kontrol altına almak olduğunu belirten Akın, birlik olarak bu konuda büyük gayret sarf ettiklerini bildirdi.
Akın, şöyle konuştu: ”Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çıkardığı bir yönetmelik çerçevesinde, 1 Eylül’den itibaren küpesiz küçükbaş hayvan nakli yasak. Birlik olarak, aylar öncesinden köylerimizi ve mezralarımızı ziyaret ederek bunu duyurduk. Ancak, il genelindeki yaklaşık 180 bin küçükbaş hayvandan yüzde 85’i küpeli değil. Bazı köylülerimiz genelde, yeşil karttan mahrum kalma korkusu, yeni vergi gelme korkusu gibi nedenlerle hayvanlarını küpeletmeyenler en kısa sürede tarım il müdürlüğüne giderek bu işlemi yaptırmalıdır. Malatya ilindeki yaklaşık 300 köyümüzde üyemiz var. Bu üyelerimiz vasıtasıyla gerekli uyarıları ve bilgilendirmeleri yapıyoruz.”