Ucuz sebze ve meyve 25 gün sonra
Göbek salata Suriye ve İspanya’dan ithal ediliyor.
İstanbul ve Antalyalı halciler, fiyatlarda yüzde 50 oranında düşüş olabileceği görüşünde. Sebze-meyve fiyatlarına ilişkin ANKA’nın sorularını yanıtlayan Antalya Toptan Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, Antalya bölgesinde soğuk hava koşullarını uzun sürmesinin üretim miktarlarının bir miktar azalmasına neden olduğunu ve hale giren ürün miktarlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş yaşandığını söyledi.
Hava koşullarından iyileşme beklentisi içinde olduklarını söyleyen Uysal, “Bugünden itibaren Meteoroloji’den, havanın mevsim normallerine döneceği söylendi. Yaklaşık 15-20 gün içinde havanın normale dönmesiyle birlikte üretimin normale dönmesini bekliyoruz. İklim koşulları mevsim normallerine dönerse, ürünler toparlanır ve üretim de iyi olur. O zaman 20 gün sonra fiyatlar da eski haline döner” dedi.
BİBERİN FİYATI YÜZDE 70 ARTTI
Anka’nın haberine göre,Bununla birlikte fiyatı yükselen biber, kabak, salatalık, sivri biber ve patlıcan üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında azaldığının altını çizen Uysal, azalan ürün miktarı dolayısıyla bu ürünlerin fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 oranında atış yaşandığına dikkat çekti. Bu ürünlerdeki üretim azlığını ise soğuk hava koşullarının yanı sıra, dikimlerinin azalmasına bağlayan Uysal, “Önümüzdeki günlerde iklim koşullarının düzelmesiyle birlikte üretim miktarlarında artış olursa, bu ürünlerde de fiyatlar normal seviyelere inebilir” dedi. Bu ürünlerde fiyatın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirten Uysal, “Mesela sivri biberin üretiminde yüzde 20 düşüş var. Fiyatında ise yüzde 70 artış söz konusu. Sivri biberin fiyatı 4 TL’ye yakın” dedi. Bununla birlikte kabak fiyatının 50 kuruş ile 3 TL, salatalığın ortalama 1,80 kuruşa satıldığını, patlıcanın 50 kuruş ile 3,5 TL arasında olduğunu açıklayan Uysal, “Bu fiyatlar Antalya hal çıkış fiyatları. İstanbul’a ulaştığında nakliye ve diğer işletmelerin karı da eklendiğinde bu ürünlerin fiyatları ikiye katlanabilir”dedi.
“FİYATLARDA YAKLAŞIK YÜZDE 50 DÜŞÜŞ OLABİLİR”
Beş üründe yaşanan arz sıkıntısının geçici olduğunu söyleyen Uysal, ithalatı düşünmediklerini vurguladı. Antalya’da hava koşullarının mevsim normallerine dönmesi ve seraların ısınmasıyla birlikte ürünlerin toparlanabileceğine dikkati çeken Uysal, “Fiyatlar yaklaşık 15-20 gün içerisinde normal seviyesine döner. Böylelikle fiyatlarrda yaklaşık yüzde 50’ye yakın düşüş olabilir” dedi. İstanbul’da alışveriş merkezlerinin marketlerinde yeşil soğanın demetinin 4 TL fiyatla satıldığının hatırlatılması üzerine Uysal, Antalya halinde yeşil soğanın kilosunun 1,25 kuruş ile 4,5 TL arasında olduğunu söyledi.
Serbest piyasa koşulları çerçevesinde fiyatların kamu tarafından belirlenmesinin söz konu olmadığına işaret eden Uysal,arz -talebe göre fiyatların dengelenebileceğini kaydetti.
“GÖBEK SALATA SURİYE, İSPANYA’DAN İTHAL EDİLMEYE BAŞLANDI”
İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları (İSMEYDER) Başkan Yardımcısı Subat Dalgalı, yaş sebze -meyve fiyatlarının dondan etkilenerek arttığını söyledi. Yaş sebzelerden turp, havuç, kereviz gibi ürünlerin toprak altında yetiştiğini ve buz nedeniyle yerlerin kazılamadığını belirten Dalğali, yeşilliklerden göbek salata, kıvırcık ve maydanoz gibi ürünlerin de yetiştiği toprak üstünde donduğunu kaydetti.
Serada yetiştirilen ürünlerin ise güneş görmemesinden dolayı olgunlaşmadığını dile getiren Subat Dalgalı”Seralar ısınmadığı için göbek salata yetişmedi, büyümedi. O zaman da bazı arkadaşlar ithal etti” dedi. Göbek salatanın Suriye,İspanya gibi ülkelerden ithal edildiğini söyleyen Subat Dalgalı, halde ithal göbek salatanın 12 tanesinin 20-24 TL fiyattan satıldığını söyledi.
ELDE KALAN 60 KASA DOMATES ÇÖPE DÖKÜLDÜ
Bununla birlikte semt pazarlarının açılmamasıyla birlikte bazı ürünlerin ellerinde kaldığını açıklayan Subat Dalgalı “Halde şu anda bolluk var. Biz kaç gündür mal vermeye müşteri bulamıyoruz. Bu nedenle halde donan bazı malları dökmek zorunda kaldık. Hem burada, hem yolda donan 50-60 kasa domatesi döktük. Az sayıda da beyaz lahana, havuç da döktük” dedi.
Havaların mevsim normallerinde seyretmeye başlamasıyla birlikte ürünlerin daha iyi olgunlaşacağını söyleyen Dalğali,yüksek fiyatların ne zaman toparlanacağına ilişkin olarak, “Fazla sürmez. Hava biraz düzelirse toparlanır. Seralar günde 2-3 saat güzel güneş görürse, ısınırsa mal yetişir. Bu ayın 20’sine kadar fiyatlar toparlanır” dedi.
SEMT PAZARLARI AÇILMAYINCA MARKETLERDE FİYAT UÇTU
Subat Dalgalı, ayrıca kar yağışı nedeniyle semt pazarlarının açılamadığını, bu nedenle fiyatların marketlerde yüksek fiyatla
satıldığını, bir adet kıvırcık ve bir demet yeşil soğanın yaklaşık 4 TL’den satıldığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, kar yağışı nedeni ile semt pazarlarının açılamadığını ve bu nedenle halde müşterinin de olmadığını söyledi. Yeşilliklerin donduğunu ve üretiminin de az olması nedeni ile fiyatlarının arttığını belirten hal yetkilileri, fiyatlarda yükselişin mevsimsel olduğunu kaydetti. İthal göbeklerde hal çıkışının 3,30 kuruş, kıvırcıkların 2,90 kuruştan gittiğini dile getirin yetkililer, semt pazarlarına giden domates fiyatlarının 1,40 kuruş, salkım ve çeri domatesin kilosunun ise 3,5-4 TL’den satıldığını kaydetti.