Türkiye mısır ihtiyacının yüzde 92’sini kendi üretiyor


Türkiye mısır ihtiyacının yüzde 92’sini kendisi üretiyor. 10 yıl önce 2 milyon 100 ton mısır üreterek yıllık ihtiyacının yüzde 66’sını karşılayabilen Türkiye, alınan önlemler sayesinde yıllık 4 milyon 200 bin üretimle ihtiyacının yüzde 92’sini karşılar hale geldi.

-“GDO’LU TOHUM KULLANILMIYOR”-  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de bütün tarımsal ürünlerde olduğu gibi mısırda da genetiği değiştirilmiş organizmalı(GDO) tohum kullanılmadığının altı çizildi.

Anka’nın haberine göre,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üretimi artırmak için yapılan çalışmalar meyvesini verdi. 10 yıl önce 2 milyon 100 ton mısır üreterek yıllık ihtiyacının yüzde 66’sını karşılayabilen Türkiye, alınan önlemler sayesinde yıllık 4 milyon 200 bin üretimle ihtiyacının yüzde 92’sini karşılar hale geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada mısır ekim alanlarının sadece yüzde 5 artmasına karşılık üretiminin ikiye katlanmasında, sertifikalı tohum kullanımı, sulama anlayışının değiştirilmesinin yanı sıra Bakanlığın verdiği teşviklerin ve uygulanan genel tarım politikalarının etkili olduğu vurgulandı.

Açıklamaya göre 2002 yılında Türkiye’nin mısır ithalatı 1 milyon 790 bin ton iken, 2011 yılında 378 bin tona kadar düştü. Üretimin bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye, yakın bir gelecekte yüzde 8’lik ithalatı da bitirerek mısır ihraç eder konuma yükselecek.

DİĞER HABERLER
Hileli sucukla pizza yiyoruz!

-MISIRA DESTEK SON 6 YILDA 3 KAT ARTTI-  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mısırda fark ödemesi kapsamında üreticilere kilogram başına 4 kuruş destek ödemesi sağlanıyor. Ayrıca dekar başına mazot ve gübre için 3,75 TL, toprak analizi için de 2.5 TL destek veriliyor. 2004 yılında 57 milyon TL olan prim ödemeleri ise 6 yıl içerisinde yıllık 181 milyon TL seviyesine ulaştı. Yurt içinde tüketilen 5 milyon ton mısırın yaklaşık yüzde 75’i yem sanayinde, yüzde 15’i nişasta, glikoz ve yağ sektöründe yüzde 22’si taze olarak yüzde 6’sı yöresel kullanım, yüzde 2’si diğer kullanım şekillerinde tüketiliyor.

 


Haber Tarihi: 16 Şubat 2012. 18:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x