Kebapçılarınız üniversiteli oluyor


Kebap sektörü yenilikçi KOBİ’ler ile üniversiteli oluyor. “Artık Ar-Ge zamanı” diyen Adana Kazancılar Kebap, Türkiye’nin ilk ‘Kebap Sanatları Akademisi’ni kuruyor.

Türkiye’nin yenilikçi firmaları kebapta da Ar-Ge dönemini başlattı. 105 yıllık geçmiş ile Türkiye’nin en eski kuruluşları arasında yer alan Adana Kazancılar Kebapçısı üniversite işbirliğiyle Türkiye’nin ilk Kebap Sanatları Akademisi’ni kurdu. Yakın zamanda öğrenci alımına başlayacak olan akademide Türkiye’nin en lüks restoranları için üniversiteli kebap ustaları yetiştirilecek. Böylece binlerce yıllık kebap kültürü ilk kez üniversite eğitimiyle buluşacak. Kebapta da Ar-Ge ve inovasyona ihtiyaç duyulduğunu belirten Kazancılar Kebap Genel Müdürü İsmet Gökmen, “Sektör kebap çeşitliliği ve tatlar konusunda sıkışıp kaldı. Yeni keşifler kovalayarak bu pazarı büyüteceğiz” diyor.

10-15 BİN TL MAAŞ

Sabah’ın haberine göre,Öte yandan üniversite ile kebap işbirliği büyük bir boşluğu da dolduracak. Bugün İstanbul’un lüks restoranlarının en büyük sorununun iyi bir kebapçı bulamamak olduğunu söyleyen İsmet Gökmen, projeyle bu soruna da çare bulunacağını ifade ediyor. Akademisyenlerin yanı sıra Türkiye’nin en iyi kebap ustaları akademide ders verecek. Eğitim sonrası mezunları rekor maaşlar bekliyor. İyi bir kebap ustasının 15 bin TL’ye kadar aylık kazanç elde ettiğini belirten Gökmen, “Kebap Sanatları Akademisi olarak öngördüğümüz sertifika programında yetiştirilecek elemanlardan her yıl 50 kadar istihdam sağlanacak. Türkiye’de başka bir örneği henüz yok. Kebap Sanatları Akademisi’nin mezunları da oldukça dolgun maaşlar ile mezun olur olmaz işe başlayacak” diyor.

DİĞER HABERLER
Sahtekarlar Eti Sulandırdılar

KEBAPTA ORTAK STANDART DÖNEMİ

Gökmen’in sektöre ilişkin bir diğer hedefi ise kebap etinde ortak bir standardın kurulması ile ilişkili. Ataşehir’de bir lojistik merkezi kuracaklarını belirten Gökmen, “5 ton kapasiteli bir tesis olacak. Kebabın kalitesi tek merkezden belirlenecek” diyor.

5 KUŞAKTIR KEBAPÇI

Adana Kazancılar Kebapçısı’nın tarihi de oldukça eskilere dayanıyor. Adana’nın Kazancılar Çarşısı’nda 1908’de açılan restoran beş kuşaktır faaliyetine devam ediyor. Kurulduğu yıllarda çarşının içindeki 60 metrekarelik bir esnaf lokantası olan Adana Kazancılar Kebapçısı’nın bugün İstanbul başta olmak üzere 6 ayrı restoranda faaliyetine devam ediyor. Şirketin bugünkü sahibi İsmet Gökmen ise garsonluktan mutfağa her işi yapmış bir isim. 90’lı yıllardan bu yana Adana Kazancılar’ın geleneksel lezzetini devam ettirdiğini anlatan Gökmen, “Adana’daki lezzeti Türkiye’nin diğer illerine de taşıdık” diyor.

Mutfak Enstitüleri Geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı, yöresel lezzetler için çeşitli illerde “Mutfak Enstitüleri” nin kurulacağını söyledi.   Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Turizm Zirvesi’nden çıkan kararları değerlendirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı,kazılara ayrılan kaynaklar üzerinden verilen öneme dikkat çekti, yöresel lezzetler için çeşitli illerde “Mutfak Enstitüleri” nin kurulacağını söyledi.   Bakan Günay tarihi kazılara ayrılan kaynağın da arttırıldığınına dikkat çekerek şöyle konuştu:

DİĞER HABERLER
“Türkiye pirinçte Ortadoğu pazarına hakim olabilir”

“Ben 2007 de başladığım da kazılara ayrılan kaynak 14 milyondu. Geçen yıl 48 milyondu 2011 yılını 48 milyonla kapattık. 2003’te de bu kaynak 2 milyondu. 2 milyondan 48 milyona geldik son 8-9 yılda.14 milyondan 48 milyona geldik son 3-4 yılda. Yatırımlarda artışlar oldu… Yemeyi mesela önemsiyoruz. Çok fazla bilinmeyen halbuki Türkiye’nin geniş mutfak zenginliğini katmak istiyoruz. Karadenizde, Güneydoğu’da,Akdeniz’de Ege’de, İstanbul’da yemek üzerine mutfak enstitüleri kurma çalışmamız var, somutlaştırmaya çalışıyoruz”

 

 

 


Haber Tarihi: 21 Şubat 2012. 13:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x