Tarım Kredi Kooperatifi’nin Süt Eğitimleri
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri uhdesinde bulunan iştiraklerden birisi olan Tarım Kredi Gıda Hayvancılık Yem ve Süt işletmesi fabrikası Eskişehir- Beylikova ilçesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
2012 yılı çiğ süt işleme kapasitesini artıran işletme Tarım Kredi Kooperatiflerinde süt alım üniteleri kurarak ortaklarından süt alımı yaparken, diğer süt ihtiyacını birlikler ve işletmelerden karşılıyor.Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olup, Anadolu Süt ve Sütçüzade markaları ile üretim yapan işletme süt alımı noktalarında üreticilere yönelik milli servet olan sütün; kalitesinin yükseltilmesi, süt hijyeni, süt hayvanlarının bakımı, beslenmesi ve yem bitkilerinin yetiştirilmesi konularında uzman eğitimciler eşliğindesüt alım noktalarında eğitimler vermeye başladı.
Süt diyarı olarak bilinen Eskişehir, Beylikova ilçesinde organize edilen “Süt Kalitesinin Yükseltilmesi, Süt Hijyeni, Hayvan Sağlığı ve Yem Bitkileri” konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısına; Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, Tarım Kredi Süt fabrikası Finans ve Tarım Müdürü Kadir Çimen, 1029 Sayılı Beylikova Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Fatik Aslantepeli, Tarım Kredi Süt fabrikası Kalite Yönetmeni Gıda Mühendisi Özlem Ünal, Ziraat Mühendisi Tolga Karadeniz, Zeotekni Cemal Emre Doğusoylu, Veteriner Hekim Süt Hijyen Uzmanı Nihat Çakır yanı sıra Beylikova Kalkınma Kooperatifi üreticileri ve yöre üreticileri iştirak etti.
Açılış konuşmasını yapan Beylikova Belediye Başkanı ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özkan Alp, “Tarım Kredi Kooperatiflerine yöremize yaptığı yatırımdan dolayı teşekkür ederim. Yöremizin sütünün kalitesi tartışılmaz bugün burada eksikliklerimizi tamamlamak için uzman bir kadro ile bulunan Anadolu Süt yetkililerine ilçe sakinleri adına teşekkür ederim.” Dedi.
Tarım Kredi Süt fabrikası Finans ve Tarım Müdürü Kadir Çimen “Ülkemizin en büyük çiftçi ailesi Tarım Kredi Kooperatiflerinin bir işletmesi olan fabrikamız 2012 yılında süt tedarik noktalarında siz üreticilerle birlikte olarak Tarım Kredi’nin gücünü size daha iyi anlatmayı hedeflemiştir. Bu toplantı sert geçen kış ikliminin ardından yapılan ilk toplantımız olup, bu etkinliklerimiz yıl boyunca sürecektir.” Diyerek, Konuşmasını Tarım Kredi Kooperatiflerinin ülkemiz tarımındaki yerini, tüm tarımsal girdilerde, ürün bazında piyasayı nasıl regüle ettiğini ve Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olmanın ayrıcalıklarını anlatarak tamamladı.
Tarım Kredi Süt fabrikası Kalite Yönetmeni Gıda Mühendisi Özlem Ünal, “Süt kalitesinin iyileştirilmesinin ilk aşamasında sağım tekniği ve personel temizliği gelmektedir. Bu nedenle eğitimler üzerinde önemle durmaktayız. Bu eğitimden sonra yöremizden problem yaşamayacağımızı temenni ediyoruz.” diyerek, “Tarım Kredi Ortağının yüz akı Anadolu Süt” konulu fabrikayı ve ürünlerini tanıtıcı bir sunum ile hitap etti.
Veteriner Hekim Süt Hijyeni Uzmanı Nihat Çakır; hijyenik kaliteli süt elde edilmesi amacıyla el temizliği, sağım öncesi ve sağım sonrası hijyen, makine temizliği, hayvan meme temizliği ve ahır dezenfeksiyonu konuların yanı sıra sütün muhafazası, kaliteli çiğ süt üretimi, antibiyotikli sütün sakıncaları konularına değinerek üreticilerin sorularına cevap verdi.
Ziraat Mühendisi Tolga Karadeniz, “Hayvancılıkta en büyük sorun kaba yem ihtiyacıdır. Eğer kaba yem ihtiyacımızı ucuza mal edersek hem karlı hem de sağlıklı ve bilinçli bir hayvancılık yapmamamızı sağlar. Karlı bir hayvancılık için bu gibi çalışmaları yani silajlık mısırı ilimizde yaygınlaştırmamızın gerekli olduğuna inanıyoruz.” Diyerek, yöreye özgü slajlık mısır çeşitleri hakkında bilgi vererek, istenilmesi halinde örnek ekimler yapılabileceğini söyledi. Karadeniz, üreticilerin yoğun sorularına cevap vererek konuşmasını tamamladı.
Zeotekni Cemal Emre Doğusoylu ise Süt sığrcılığı, Sığır Besiciliği, Buzağı Besleme, Hayvan yemlemesinde dikkat edilecek hususlar, Aflatoksin tehlikesi ve hayvan yetiştiriciliğinde en büyük maliyet olan yemde en az maliyetle azami verim konularındaki sunumu sonunda, üreticilerin sorularına cevap verildi.
Çiftçilere ürün ve promosyon dağıtımı ile toplantı sona erdi.