DİYARBAKIR TARIM FUARI AÇILDI
Bakan Eker, sözleşme teslim törenin ardından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ”4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı”nın açılışını yaptı.
Bakan Eker, Cumhuriyet tarihinde böyle bir teşvik uygulamasının bugüne kadar yürürlüğe konmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: ”Bunu değerlendirmeliyiz. Bölge insanının işsizlikten kurtulması, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması için bu teşvik imkanından faydalanmak lazım. Bunun için herkese çağrı yapıyoruz. Bölgede toplulaştırma çalışmaları hızla sürüyor. Bakanlık imkanları çerçevesinde sadece Diyarbakır’da son 3-4 yılda, 5 bin 500 projeye yüzde 50 hibe destek verdik. Bunun için 38 milyon lira çiftçiye hibe verilmiş oldu. Çiftçi, bu yıl 7 milyar 600 milyon lira bakanlıktan karşılıksız destek alıyor. Bunun yaklaşık 2 milyar 200 milyonu hayvancılık için, geri kalanı diğer tarımsal faaliyetler için. 1 Ocak 2012’den geçerli olmak üzere besicilik yapan kardeşlerime kayıtlıysa ve 3 ay hayvanını beslemişse hayvan başına 300 lira nakit destek veriyoruz. Sadece bunun için ayrılan para 450 milyon liradır.” Dedi
15 nisan’a kadar ziyaret edilebilecek fuar açılışında konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise artık dünyada gıdanın büyük önem kazandığını, bunun Türkiye’ye büyük fırsat sağlayacağını söyledi. Son yıllarda Türk çiftçisinin lüks araçlara bineceğinin dile getirildiğini ifade eden Bayraktar, amaçlarının lüks araca binmek olmadığını, verimli ve kaliteli üretim yaparak, ülke ekonomisine katkı yapmak olduğunu belirtti. Tarımsal alanlarının bölünmesinin engellenmesi, toplulaştırma, sulama yatırımları ile GAP ve benzeri projelerin hayata geçirilmesine ilişkin bakanlığın yaptığı çalışmaları çok önemsediklerini vurguladı. Bakanlığın, Süt Müdahale Kurumu oluşturma çalışmasını çok önemsediklerini belirten Bayraktar, “Bazı çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile problemleri vardı, bunu çözdük. Sattığınız üründen yüzde 5 civarında kesinti yapılıyordu, SGK Yönetim Kurulu aldığı kararla bunu yüzde 1’e düşürdü. Bunun da müjdesini size vermiş olayım.” İfadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB)ile ilgili hayata geçirilecek yatırım projelerinin sözleşmelerini proje sahiplerine teslim etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Ticaret Borsası’nda düzenlenen Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu’nun ”Projesi Onaylanan Başvuru Sahipleri ile Sözleşme Teslim” törenine katıldı. İkinci başvuru çağrı döneminde tamamlanan 14 yatırım projesinin sözleşmesinin teslim edildiği törende konuşan Bakan Eker, 6. bölge denilen 15 ili kapsayan yeni teşvik sisteminde daha önce hiçbir şekilde olmayan özel imkanlar getirildiğini söyledi.
Türkiye’de bugüne kadar Organize Hayvancılık Bölgesi’nin hayata geçirilmediğini, ilk Diyarbakır’da yapılacağını anlatan Bakan Eker, eğer yatırımcının yaşı 40’ın altındaysa, yatırım maliyetinin yüzde 55’inin, yaşı 40’ın üzerindeyse proje tutarının yüzde 50’sinin, hibe olarak destekleneceğini bildirdi. Bu projelerin çok uzun zamandır yaşanan sosyal, ekonomik ve siyasal sorunların yarattığı ağır işsizlik ve ekonomik problemlerin çözümünde bir umut olduğunu aktaran Bakan Eker, projelerin Dicle Nehri’nin suladığı bereketli topraklarda umut dalgası olarak yeşerdiğini vurguladı.
“Kırsal kalkınma projelerine 49 milyon lira”
Et ve ürünlerinin pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması gibi projelere destek verileceğini belirten Bakan Eker, kırsal turizmle ilgili desteklerin de bulunduğunu, özellikle bazı ilçe ve köylerin yayla ve ovalarının cennet gibi yerler olduğunu, buralarda kırsal turizme dönük bir takım tesisler yapıldığında turizm açısından istihdam yaratılacağını, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ciddi katkı sağlayacağını aktardı.
Üçüncü çağrı dönemi ile ilgili gelen başvurulardan 12 tanesinin Ankara’da onaylandığını, projeleri AB’nin katılım öncesi mali yardım programından aldıkları desteklerle de karşıladıklarını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu: ”Projelerin maliyetini Türkiye, AB’nin fonları ve yatırımcı karşılayacak. Bu kapsamda yaklaşık 49 milyon lira verildi. Bunun yüzde 17’si Diyarbakır’a. Bu da Diyarbakır’a verdiğimiz önemi gösteriyor. Buraya yaptığımız yatırımların tabi ki siyasi olarak hesabını veriyoruz. Çünkü siyasi partiler bize hep soruyorlar; ‘Niye hep Diyarbakır’a, Güneydoğu’ya çok yatırım yapılıyor, niye bu tür alanlarda imkanlar tanınıyor’ diye. Bunun hesabını biz veriyoruz. Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Yaptığımız her şey hukuk içerisinde.” dedi.
“Destek ödemelerinin yüzde 28’i hayvancılığa”
Hükümetin açıkladığı teşvik paketi ile ilgili Diyarbakır’daki yatırımcıları bilgilendireceklerini, İstanbul’da da Diyarbakır’a uygulanan teşvik sistemini anlatacaklarını bildiren Bakan Eker, ”6. bölge denilen 15 ili kapsayan yeni teşvik sisteminde daha önce hiçbir şekilde olmayan özel imkanlar getirildi. 5 milyon liralık bir yatırım yapılacaksa her yapılan yatırımın 100 lirası karşılığında devlet 116 liralık teşvik verecek. Siz 100 liralık yatırım yapıyorsunuz, devlet size 116 liralık teşviklerle imkan getiriyor” diye konuştu.
Teşvik paketini bu bölgenin kalkınmasında, sorunlarının çözümünde çok büyük imkan olarak görmemiz ve buranın işsizlik ve kalkınma ile ilgili sorununun çözümünde bunu değerlendirmemiz lazım” diyen Bakan Eker, ”Bütün Diyarbakırlıların üzerinde bu aynı zamanda bir sorumluluktur. Çünkü tarihinin hiçbir döneminde bu kadar net ve yüksek oranda bir teşvik ve yatırım ortamı getirilmiş değil. Eğer bunu da Diyarbakır’ın kalkınması, işsizlikle mücadele için değerlendiremezsek bu da bizim eksiğimiz olur. Kimseye artık diyecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Bunun için bunu lütfen iyi değerlendirelim. İyi kullanalım” dedi.
Hayvancılık ve tarımla ilgili projelerinin sürdüğünü, bu yıl 7 milyar 600 milyon lira çiftçiye nakit, karşılıksız destek ödemesi yaptıklarını bildiren Bakan Eker, ilk defa bunun yüzde 28’ini olan 2 milyar 113 milyon liranın sadece hayvancılığa gideceğini ve hibe destekli olacağını belirtti.
“Yenilenen Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi açıldı” Yenilenen Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nin de açılışına katılan Bakan Eker, ”Diyarbakır İl Halk Kütüphanemizin yeni yatırımlarla Diyarbakır’a tekrar önemli hizmetler kazandıracağına inanıyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi. Bakan Eker, burada bir süre kitapları inceledikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç’tan bilgi aldı. Kütüphanedeki birimleri tek tek gezen Bakan Eker, kitapları inceledi, Ahmet Kutsi Tecer’in kitabını inceleyen Bakan Eker, ”Ben lisedeyken kaldığım yurtta ayrı bir okuma salonu yoktu. Dolayısıyla Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi’nin salonuna gidip çalışıyordum. Ulu Cami’nin avlusuna bakıyordu. Tarihi ama küçük bir binaydı. Ama bugün bakıyorum İl Halk Kütüphanesi çok daha geniş imkanlarla, çok daha geniş bir kitleye farklı alanlarda hizmet veriyor. İnterneti, televizyonu film izleme, okuma salonları, kitap sayısı çok fazla. Engelliler, çocuklar için ayrı bir bölüm, bunların hepsi sevindirici ve gurur verici” dedi.
Bakan Eker, okul öncesi ve oyuncak bölümünü gezdiği sırada, burada bulunan minikler, Bakan Eker’e büyük ilgi göstererek, ellerindeki küçük kağıtlara imza atmasını istedi. Bakan Eker, çocukların bu isteğini kırmayarak küçük kağıtları tek tek imzaladı. Yenilenen ve zengin yelpazesiyle kitapseverlere hizmet verecek kütüphanede sanat atölyeleri, sosyal aktivite salonu, film izleme kabinleri, teknoloji salonu gibi bölümler yer alıyor. Açılış törenlerine, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk de katıldı.