Kanatlı damızlık hayvan üretimi başlıyor


OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarıca, “Damızlık üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yumurta ve et tavukçuluğunda sürdürdüğümüz çalışmalarda baba ve ana özellikleri yönünde geliştirilen ebeveynler elde ettik” dedi. SAMSUN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Sarıca, “Damızlık üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yumurta ve et tavukçuluğunda TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğümüz çalışmalarda baba ve ana özellikleri yönünde geliştirilen ebeveynler elde ettik” dedi. Sarıca, Türkiye’de ticari yumurta ve et tavukçuluğunda yaşanan gelişmelere rağmen damızlık tavuk üretiminde bugüne kadar önemli gelişme olmadığını söyledi.

Türkiye’de damızlık yumurta tavukçuluğunda yüzde 99, et tavukçuluğunda ise yüzde 100’lük oranın yurt dışından temin edildiğini ifade eden Sarıca, şöyle konuştu: “Türkiye’de tavuk eti üretiminde kullanılan ebeveynler ithal ediliyor. Kolay yol tercih ediliyor. Tavuk eti üretiminde kullanılan civcivleri üretmek için 2010 yılında uluslararası damızlıkçı firmalardan yaklaşık 7 milyon 500 bin adet damızlık ebeveyn alındı. Bunlardan 900 milyon civarında civciv elde edildi. Bu civcivlerden de 1 milyon 400 bin ton piliç eti üretimi gerçekleştirildi.”

“Dışa bağımlı olmak zorunda değiliz”

OMÜ Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma İstasyonu’nda TÜBİTAK’ın desteğiyle 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda damızlık ebeveynler geliştirdiklerini kaydeden Sarıca, istenilen özelliklerde tavuk eti ve yumurta üretiminde dışa bağımlı olmak zorunda olunmadığını belirtti.

DİĞER HABERLER
Birleşerek çok oluruz bölünürsek Yok oluruz.

Sürdürülen çalışma sonucunda elde ettikleri başarıyla Türkiye’nin damızlık probleminin çözülebileceğini ve dışarıya para ödenmesinin önüne geçilebileceğini anlatan Sarıca, şunları kaydetti: “Damızlık üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yumurta ve et tavukçuluğunda TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğümüz çalışmalarda baba ve ana özellikleri yönünde geliştirilen ebeveynler elde ettik. Bu hayvanların üretim amaçlı döllerinde 7’nci haftadan itibaren kesim ağırlığına ulaşabilecek seviyelere gelindi. Yaptığımız çalışmaların benzerlerinin çoğaltılması ve üretimde kullanılması için yeterli kümes, eleman ve kuluçkahane imkanları bulunan kamu ve özel kuruluşların desteklenmesi ve teşvik edilmesi önemli.” Prof. Dr. Sarıca, elde ettikleri üretim çalışmalarını özel ve kamu kuruluşlarına aktarabileceklerini sözlerine ekledi.(AA)

 


Haber Tarihi: 20 Nisan 2012. 19:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
12 yıl önce

Habere çok sevindik fakat içimiz acımaya devam ediyor, TİGEM’ler birilerine yar oluyor diğer haberde, sonra da buraya dönüyoruz yine… Türkiye’de damızlık yumurta tavukçuluğunda yüzde 99, et tavukçuluğunda ise yüzde 100′lük oranında dışa bağımlıymışız… .Çok acı bir gerçek halkın haberi yok ve yıllardır da bu amaca hizmet eden üretime devam edildi. MÜ çalışması Çok sevindirici bir haber fakat buna izin verilmez bu kanka 5 firma buna izin vermez…bu dışa bağımlılık için inşallah yeniden bir ulusal kurtuluş savaşı gerekmez Hep beraber göreceğiz inşallah yanlış düşünüyoruzdur, OMÜ nün üretimi tavuklara mutlaka bir hastalık musallat olacaktır veya üretim maliyetlerini bir türlü düşüremezler ve Sayın… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x