Emekçiler meydanlara sığmadı
Üç koldan Taksim’e çıkan işçiler, emekçiler meydanda boş yer bırakmadı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamaların merkezi İstanbul Taksim Meydanı. İstanbul Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Üç koldan yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’nda toplanan işçiler, emekçiler alanda boş yer bırakmadı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda kürsüden sendika ve STK temsilcileri konuşmalar yaparken alandaki işçiler de halaylar ve sloaganlar eşliğinde bayramlarını kutluyor. Saat 14:00’da ise Türkiye’deki bütün alanlarda aynı anda ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı atıldı. Saat 16:00’dan itibaren ise Kardeş Türküler ve Grup Yorum alandaki emekçilere konser verecekler.
DEV PANKART AÇILDI
DİSK’in yaptırdığı 800 metrelik dev pankart Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın önüne sabah saatlerinde asıldı. Dev pankartta kanlı 1 Mayıs’tan fotoğrafı ve üstünde “1 Mayıs 1977 suçluları yargılansın” sloganı yer aldı.
Dev pankart Atatürk Anıtı’nın önünde açılarak anıt korumaya alınmış oldu ve böylece doğması muhtemel gerginliklerin de önüne geçildi. Geçen yıl yapılan kutlamalarda bazı göstericilerin anıta çıktığı görülmüş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada anıta zarar verildiğini söyleyerek böyle bir olay olursa polis müdahalesi olacağını söylemişti. OTOBÜS DURAKLARININ CAMLARI SÖKÜLDÜ Taksim meydanı çevresindeki otobüs duraklarının camlarının söküldüğü görülürken, yine meydandaki bayrak direkleri ve çevresindeki elektrik direkleri de vatandaşların çıkmasını önlemek için polisler tarafından yağlandı.
KESK ŞİŞHANE’DEN YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
KESK’in öncülüğünde Şişhane’de oluşturulan kortej, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasının yapılacağı Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Grup, ”Yaşasın 1 Mayıs” şeklinde sloganlar atarak, davul ve zurna eşliğinde Tarlabaşı Bulvarı üzerinden yürüyüşü sürdürüyor.
Kortejin önündeki KESK’li bir grup, ”Suriye ve Orta Doğu’daki emperyalist işgale ve savaşa karşı alanlardayız” yazılı büyük pankart taşırken, farklı dillerdeki pankartlar dikkat çekiyor.
Taksim’e ulaşmaya başlayan gruplar, polisin arama noktalarında üstleri arandıktan sonra alana alındı. Alana giriş yapan gruplar ise müzik eşliğinde halaylar çekmeye başladı.
ÇAPKIN: “AMACIMIZ KIŞKIRTMALARA İZİN VERMEMEKTİR”
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı’na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, meydanda alınan güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.
İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çapkın, amaçlarının, işçilerin huzur içinde bir bayram kutlaması olduğunu belirtti. Çapkın, ”Bu yıl değişiklik olarak anıtla ilgili tedbir aldık. Amacımız, anıtın üstüne çıkarak, herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntü vermemektir. Tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramını kutluyorum. Nice 1 Mayıs’lara diliyorum” dedi.
1 MAYIS 1977’DE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI
1 Mayıs Kutlamaları’nın tertip komitesi 1977’deki kutlamalarda çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’nda yapılan anıt önünde tören düzenledi.
DİSK Başkanı Erol Ekici ve KESK Başkanı Lami Özgen’in katıldığı anmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker de katıldı. Kazancı Yokuşu’ndaki 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DİSK Başkanı Erol Ekici, bu yıl da 1 Mayıs’ı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile ortaklaşa kutladıklarını söyledi. Ekici, başta 1 Mayıs 1977 olayları olmak üzere 89, 98 ve 96 yıllarındaki kutlamalarda hayatını kaybedenlere borçlarını ödemek için alanları doldurduklarını söyledi. Ekici, “Bundan sonra başta 77, 89 ve 96’da yitirdiğimiz 1 Mayıs şehitlerimizin failleri ve katilleri bulunup hesap verinceye kadar bu ısrarımız, kararlılığımız sürecek. Buradan tüm şehitlerimize ‘bıraktığınız mirasa sahip çıkanlar var, siz rahat uyuyun’ diyorum.” dedi.
BİNLERCE EMEKÇİ TAKSİM MEYDANI’NDA
Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak için Türkiye’nin birçok ilinden gelen işçiler, alanı doldurdular.
DİSK öncülüğünden Şişli’den, KESK öncülüğünde Şişhane’den ve Dolmabahçe’den yürüyüşe geçen işçiler, Taksim Meydanı’na ulaştı. Alan tamamen doldu.
Liderlerden 1 Mayıs Mesajları
Liderler 1 Mayıs’ı yayımladıkları mesajlarla kutladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında, “Bizler, emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşım, dayanışma ve güç birliğinin esas alındığı bir kültür ve medeniyetin mensuplarıyız.” derken, CHP Lideri Kılıçdaroğlu hükümete yüklendi. Mesajında, işsizlikle mücadelede atılan adımlara değinen Başbakan Erdoğan, Yeni Teşvik Uygulama Sistemi’ne de vurgu yaparak, bu projelerle istihdam konusundaki ilerlemeye dikkat çekti.
Başbakan, 1 Mayıs’ın, tüm emekçilerin hak ve taleplerinin gündeme taşınmasına vesile olması ve adına yaraşır bir şekilde, dostluk ve dayanışma günü olarak kutlanması” dileğinde bulundu. Başbakan Erdoğan, “İnsanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışını benimsemek suretiyle, emekçilerimizin sorunlarını kendi meselemiz olarak gördük; sendikalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla istişare halinde emekçilerimizin sorunlarının çözümü için çalıştık.” dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, mesajında hükümete yüklendi, sendikaların güçsüzleştirildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Hepimize düşen görev 1 Mayıs günü hak aramanın kutsallığını, önemini, değerini ortaya koyacak, kararlı ve ilkeli dik bir duruşla alanlardan sesimizi yükseltmektir” dedi.
Kanlı 1 Mayıs olarak anılan 1 Mayıs 1977 öncesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı için hazırlanan, “Dünyayı Avuçlarında Yükselten İşçi” logosu 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü.
Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago(Şikago)’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki)6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından,’Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı1.
Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi.Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.