Kamu çalışanlarına kene ile ilgili ‘sus’ emri


Kene kâbusu tekrar hortlarken, Tokat’ta turizmi olumsuz etkilediği gerekçesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarına kene konusunda “sus” emri verildi

 

Kene ölümleri yeniden Türkiye’nin gündeminde… En son Kastamonu’da 3 günde 3 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, birçok ilde adeta kırmızı alarm verildi. Kene’nin en çok görüldüğü illerden birisi olan Tokat’ta ise yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

 

TURİST KAÇIYOR DİYE…

 

Tokat’ta keneyle ilgili basında çıkan haberlerin özellikle, turizmi olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Son yıllarda adı sürekli kene vakalarıyla anılması nedeniyle şehre gelen ziyaretçi sayısının düştüğü belirtilirken şehrin ‘imajı’ korumaya alındı. Tokat’ı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısındaki ciddi azalma nedeniyle yetkililer, kene konusunda açıklama yapmaktan kaçınıyor. Keneden ötürü şehirde ilk ölüm olayı ise dün yaşandı. Niksar ilçesine bağlı Yolkonak beldesinde yaşayan evli ve 1 çocuk babası Ercan Koldan’ı, 2 hafta önce çobanlık yaptığı Reşadiye ilçesi kırsalında göbeğinden kene ısırdı.

 

‘HER KENE ÖLDÜRMEZ’

 

Keneyi fark ettikten sonra kendisi kopartıp atan Koldan, bir kaç gün sonra rahatsızlanıp Niksar Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Geçen hafta Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen Koldan kurtarılamayarak dün sabah yaşamını yitirdi. Öte yandan Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazif Elaldı, Türkiye’nin yaklaşık 10 yıldan fazladır KKKA hastalığıyla yüz yüze olduğunu belirterek, “Dünyada 850’den fazla keneden, 7-8’inde hastalık virüsü tespit edilmiş. Şehir merkezinde genellikle kaplumbağa kenesine rastlanır ki bu tehlikeli değildir. Her kene öldürücü değil” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Ramazan'da balık tüketimi arttı

 

İşte keneden korunmanın püf noktaları

 

Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli.

Mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

Hayvanların barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, vücut kene yönünden muayene edilmelidir.

Kene elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalacaktır. Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.

Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.

Kene ile temastan sonra kişi 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler oluşması halinde, en yakın sağlık kuruşuna başvurulmalı./İHA


Haber Tarihi: 17 Mayıs 2012. 18:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x