Hayvansal Kaynaklı Gıdaların Üretimi ve Güvenliği Yönetimi Çalıştayı düzenlendi
İzmir-Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) ve İzmir Veteriner Hekimler Odası işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen ‘Hayvansal Kaynaklı Gıdaların Üretimi ve Güvenliği Yönetimi Çalıştayı’ hekimlerin işbirliği ile oldukça yüksek katılımla gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, gıda güvenliği konusunda hassasiyetlerinin en üst noktada olduğunu belirterek, tarladan tüketiciye anlayışıyla başlattıkları gıda güvenliği denetimleri sayesinde tüketicilerin güvende olduğunu söyledi. “Gıdada artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Gıdada haksız menfaat sağlayan ve halk sağlığını hiçe sayan firmaların gözünün yaşına bakmıyoruz. Artık tüm bayi ve üreticiler de kayıt ve denetim altında” diyen Güldal, 2011 ve 2012 denetim rakamlarını açıkladı. Güldal’ın verdiği bilgilere göre, 2011’de sadece İzmir’de 13 bin denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde bin 675 numune alındı. Numunelerin laboratuvarlarda incelenmesi sonunda 214 firmanın üretimi olan ürünlerde olumsuz sonuç çıktı. 775 firmaya idari para cezası kesildi, 66 işyeri kapatıldı, 18’i ise savcılığa verildi. Ayrıca 5 milyon TL’yi aşan para cezası uygulandı.
Güldal, 2012’nin ilk yarısında gerçekleştirdikleri denetimler sonunda aldıkları numune ve kestikleri para cezası oranında artış olduğuna dikkat çekerek, “2012’nin ilk yarısında aldığımız numune ve kestiğimiz para cezası oranı daha da arttı. Bununla iftihar etmiyoruz. Ancak bu yaptığımız tüm firmalara ders olsun. Gıda güvenliği konusunda hassasiyetimiz en üst noktada. Tüm işletmeler süratle kayıt altına alınıyor. Kasanın üzerindeki bilgilerden ürünün kimin tarafından üretildiğine anında ulaşabiliyoruz artık. Sorun çıktığında sorumlu olana yaptırımı anında uyguluyoruz. İzlenebilirliğini sağlayamayan satıcıya da ceza var artık.” şeklinde uyarıda bulundu.
Gıda denetimlerinin Sağlık Bakanlığı’ndan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanlığı’na geçmesinden sonra denetimlerin daha da sıkılaştırıldığını ve aralık ayında 102 yönetmelik çıkarıldığını anlatan Tarım, Hayvancılık ve Gıda İzmir İl Müdürü Güldal, faaliyete geçirdikleri Alo 174 hattıyla da tüketiciden gelen şikayetleri anında incelemeye alıp, en geç bir hafta içinde sonuçlandırdıklarını, denetimlerin yüzde 20’sini bu yolla gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi de kurduklarını ve üretilen tüm gıdaların bu sisteme dahil edilmesi zorunluluğunu getirdiklerini vurgulayan Güldal, “Tüm işletmelerimiz artık kayıt altında. Tüm kurumlar ciddi takip altında. Halkımızın içi rahat olsun. Tüketicilerimiz şikayetlerini çekinmeden Alo 174 hattına bildirsin.” dedi.
ESAFED Yönetim Kurulu Başkanı, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz ise tüm dünyanın artık beslenme, açlık sorunu ve gıda güvenliği sorunlarıyla ilgilendiğini ve sorunlara çözüm aradığını söyledi. Prof. Sarsılmaz, gelişmiş ülkelerin beslenme sorununun üstesinden gelmek için gıda üretimini hızlandırdığını ancak bu durumun beraberinde gıda güvenliği sorununu getirdiğini belirtti. Sarsılmaz, ilk kez düzenlenen “Hayvansal Kaynaklı Gıdaların Üretimi ve Güvenliği Yönetimi Çalıştayı’ndan çıkacak sonuçların önemli ve yol gösterici olduğunu kaydetti.
Çalıştayın düzenleyicilerinden İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Suat Çelikel, ilk kez İzmir’de uzmanların ortaya koyacağı önerilerden oluşan sonuç bildirgesinin uygulanabilirlik açısından yol gösterici olacağını dile getirdi. Çelikel, “İzmir ilklerin kenti. On yıl önce organik hayvancılıkla ilgili uluslar arası bir çalıştay düzenlemiştik. Ardından geçen yıl Veteriner Halk Sağlığı Çalıştayı gerçekleştirdik. Bugün de bu çalıştayı.” diye konuştu. CİHAN