Şap yüzünden kredi ödemeleri tehlikede
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen, bölgede görülen şap hastalığının hayvanları telef ettiği gibi hayvan sahiplerini de büyük bir ekonomik zarara uğrattığını söyledi.
(İHA) – Özen, “Son iki yıldır bölgemizi abluka altına alan şap hastalığı bölgemizden gitmek bilmiyor. Tam gitti derken tekrar geri dönüyor belirli bir sarmal içinde dolaşarak her yıl tekrar vuku buluyor. Şap hastalığı hayvanları telef ederken hayvan sahiplerini de büyük ekonomik zarara uğratıyor. Özellikle iki yıl vadeli besi kredisi kullanan işletme sahipleri şap karantinası sebebiyle işletmelerine besilik hayvan alamadıkları için mağduriyet yaşamaktalar. 5996 Sayılı Hayvan Zabıta Kanunu gereği şap vakası görülen bir yerleşim yeri karantina altına alınıyor. Ayrıca karantina altına alınan köyün 10 km. çevresindeki köyler de kordon bölgesi olarak ilan edilip buralara da hayvan giriş çıkış yasağı konuyor” diyerek, hayvan sahiplerinin kullandığı kredileri geri ödemelerinde büyük sıkıntı yaşandığını kaydetti.
KREDİ ÖDEMELERİ ÖTELENSİN
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Başkan Vekili Faruk Özen, şap hastalığı yüzünden bir köyün birden fazla karantina altına alındığını, 5-6 ay süren karantina süresinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüyü perişan ettiğini ileri sürdü. Kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi gerektiğini belirten Faruk Özen, şap hastalığı ve tesirleriyle ilgili şunları söyledi: “İşletmesinde yılda iki kez kesim yapma şartı ile kredi kullanan besici için bu durum tam bir trajedidir.
Yetişmiş hayvanını kesiyor yerine beslemek üzere yeni hayvan alması gerek, ancak kanunen yasak. Yasağı çiğneyip cezaya tabi olsa bu kez hastalık riskiyle karşı karşıya kalmış olacak. Devletin modern hayvancılığa geçiş için uyguladığı sıfır faizli kredi desteği böylece şap hastalığına takılmış oldu.
Balıkesir’de 2010 ve 2011 yıllarında çiftçiler yaklaşık 12 milyon TL. besicilik kredisi kullandı. Yılbaşından beri özellikle Bigadiç, Kepsut, Dursunbey ve Merkez köylerde sürekli şap görüldü ve çiftçinin keyfi kaçtı.
Atköy’de ortaklı bir işletmemiz mevcut, burada kullanılan 2 yıl vadeli kredi ödemesinin bu yıl vadesi doluyor. Ancak 2 yıllık süre içinde şu ana kadar Atköy’de 7 ay karantina uygulamasına takıldık ve halen devam ediyor. Kestiğimiz hayvanın yerine karantina sebebiyle yenisini alamıyoruz. Hayvan alamadan düşük kapasite ile faaliyete devam ediyoruz. Bizim gibi bir çok işletme olduğunu biliyoruz. Süt işletmeleri için de şap hastalığı önemli bir tehdit unsuru. Ancak onların kredi vadeleri 7 yıllık olduğu için besiciye göre bir nebze rahat olabilirler. Besicinin 2 yıl ile sınırlı tek vadeli kredisini ödemesi için işletmesinde sürekli hayvan sirkülasyonu olmalı. Karantinalar bu sirkülasyonu engellediği için besici hedeflediği paraları kazanıp kredisini kapatmada zorlanacak, hatta kapatamayacak. Buna engel olunmalıdır.”
Konu hakkında Bakanlıktan çözüm talebinde bulunduklarını söyleyen Faruk Özen, “Şap karantinası ile faaliyeti kısıtlanan, kredi kullanarak besicilik yapan çiftçilerin faaliyet gösterdiği köyün karantinada kaldığı süre kadar vade ötelemesi yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettik. Aksi halde burada bir adaletsizlik ortaya çıkacak. 2 yıl vadeli verilen krediyi alan çiftçinin faaliyeti kısıtlandırıldığı için göz göre göre zarara sevk edilmiş olacak” dedi.
Bu arada periyodik olarak uygulanan planlı şap aşısı uygulamasından vazgeçilerek vuku bulduğu köylerde aşılama yapılmaya başlandığını belirten Faruk Özen, şap hastalığına karşı büyük bir zafiyet yaşandığını, bir an evvel sorunun kaynağına inilip çözüm getirilmesini beklediklerini söyledi.
Endüstriyel çiftçiliğin gelişmesi şap hastalığının müsebbidir.Avusturalya da yalnızca bir kez görülen bu hastalık bizde neden var? Bunu biliyor muydunuz? Avustralya’da bu hastalık YOK: Amerika, Avusturalya, Yeni Zelanda Japonya ve Avrupa ülkeleri dışında bütün ülkelerde bu hastalık tehlikeli. Amerika/Avustralya/Yeni Zelanda/Japonya/Avrupa’da YOK..)) Garip yahu vallahi çok garip. Satın Faruk ÖZEN, yemlere bakınız, Üretemediğimiz aşıları kontrol ediniz. Kendi aşınızı üretip kendi yeminizi verirseniz hayvanlar hastalanmaya devam eder mi ne dersiniz? 1957 yılında görülen büyük şap salgınını bilim adamları açıklasın. Türkiye’de hangi yardımla ne gelmişti de hayvanlar hastalanmıştı? Meksika 1953, Kanada 1952 yılından bu yana şap hastalığından aridir. Tekrar söylüyoruz; Avustaralya’da 1870’ten beri hastalık… Read more »
Yyapılan 5 yıllık mücadele sonucu Trakyada da ari duruma gelindi.
1-Trakya’daki hayvan fiyatları ile ari olmayan yerdeki fiyatlarda bir fark var mı? YOK 2- İpsala’da ŞAP VAR MI? VAR: 3- İptala nerede? TRAKYA BÖLGESİNDE. Avrupa Birliği Trakya’da şap yok derse şap olmuyor mu? VAR!! Ermenistan’dan Kaçak yolla getirilen şaplı canlı hayvanlar Kars’a bu hastalığı taşıdı mı geçen yıl? EVET:: Şimdi siz kaçakçıları vuran Jetler için Başbakan’a kızan Özür dileyen bir devlet görüyorsunuz değil mi? Hastalıktan ari olması için gümrük olması lazım KAÇAK olmaması lazım. Sınır ticareti denen yapı sona ermedikçe kaçak hayvan ve ŞAP çözülmez. Anadolu’dan Trakya’ya hayvan geçişi yasak olduğu halde İpsala’da neden ŞAP var? Şapın Anadolu’dan gelip de… Read more »