Yağışlar buğdaya yaradı


Bu yılın bahar yağışlarının iyi olması ve hava şartlarının elverişli gitmesi, Güney Marmara’da buğday üretimine olumlu yansıdı.

 

BALIKESİR – Balıkesir, Çanakkale, Bursa ve Yalova bölgesinde bu yıl hasat döneminde yaklaşık 1 milyon 200 bin tonluk buğday üretimi bekleniyor.   Balıkesir, Çanakkale, Bursa ve Yalova’nın bağlı olduğu TMO Bandırma Şubesi’nden alınan bilgiye göre, bu yılın bahar yağışlarının iyi olması ve hava şartlarının elverişli gitmesi, Güney Marmara’da buğday üretimine olumlu yansıdı.

 

Hasada sayılı günler kala bölgede yaklaşık 1 milyon 200 bin ton buğday üretimi hedeflenirken, TMO Bandırma Şubesi, 400 bin tona yakın alanda ekilen ürünün hasadı ve depolara getirilmesi konusunda çiftçilerin mağdur olmaması için hazırlıklarını sürdürüyor.

 

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, üretim rakamları ve kalitesiyle Bandırma’nın, ”Güney Marmara’nın hububat ambarı” olarak nitelendirildiğini belirterek, hasadın haziran ayı sonu itibarıyla başlayacağını söyledi.   Hava şartlarının hububat üretimi açısından iyi gittiğini ve Bandırma’da rekolte kadar kalitenin de yüksek olacağını dile getiren Sezgin, şunları kaydetti:   ”Bu yıl buğday üretimimiz, geçen yıla göre yüzde 25 artışla 250 bin olarak gerçekleşecek. Güney Marmara’nın 1 milyon 200 bin tonluk üretiminin 250 bin tonunu sadece biz karşılayacağız. Geçen yıla oranla daha az alanda ekim yapılmasına rağmen rekoltede bu kadar artış yakalayacağız. Dönüm başına verim bu yıl 350-400 kilo arasından 500 kilogram seviyesine çıktı. Nazar değmesin, bu yıl her şey çok iyi gidiyor. Umarız, dolu gibi bir doğal afet yaşamayız ve çiftçimiz ürününü hasat edip, maliyetini çıkarır, para kazanır.”

DİĞER HABERLER
Brics ve Dünya Tahıl Piyasası

 

Sezgin, borsa olarak depolama kapasitesini artırdıklarını bu anlamda çiftçilerin sıkıntı yaşamayacağını belirterek, önümüzdeki hasat döneminde lisanslı depoculuğun da başlayacağını anlattı.   Borsalarındaki işlem hacminin giderek büyüdüğünü vurgulayan Sezgin, ”İşlem gören ürünler arasında ilk sırayı beyaz et alırken, bu ürünü buğday, yumurta, yağlı tohumlar ve küspe izliyor. Bandırma, tarımda giderek daha etkin rol alıyor. Çevre ilçelerin ürünleri bile bizde işlem görüyor. Bu bizim için çok önemli” dedi.   Sezgin, Bandırma’nın kaliteli buğdayının her zaman yüksek fiyattan alıcı bulduğunu özellikle un firmalarından ürünlerine büyük talep geldiğini sözlerine ekledi.


Haber Tarihi: 8 Haziran 2012. 13:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
12 yıl önce

İç piyasada hala yabancı buğday stoğu var. 50-60 kuruş piyasa fiyatı da hala devam ediyor. TMO da ısrarla açıklamayı haziran ortasına bırakıyor. Hükümetin tarım politikalarını artık biliyoruz TMO 1 milyon ton alım yaparak geçen yıl fiyatları “sözde” dengelemeye çalışmıştı ama buğdayın düşüşünü engelleyememişti.
Bu yıl 3 milyon tona yakın YABANCI İTHAL buğday fazlasının iç piyasada dolaştığı göz önüne alınırsa Allah’tan gelecek bereket üreticiye yansımayacak. Mehdi Eker çiftçimizin yüzünü güldürmedi güldürmeyecek.
Sanayicinin de yüzü asılmaya başladı. Ne kadar büyüseniz de en büyük olamayacağınız için yabancı firmalar ürünlerimizden yeterli karlılığı sağlamamızı engellemeye devam edecekler.

ARZ
ARZ
12 yıl önce

Sayın Editör, Bakan Bey ne diyor? ”Türkiye bir zamanlar tarim alaninda kendi kendine yeten ülkelerden biriydi” seklindeki degerlendirme ve yaklasimlarin, anlamli değildir….’Kendi kendine yeterlilik kavrami baska bir seydir. Türkiye’de 50-60 sene, 70 sene önce hani söyle bir söz vardi: ‘Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz’. O söz çok anlamli degil. Dünyada öyle bir ülke yok…Niye? Çünkü insanlarin çok degisik ihtiyaçlari var, ürünlerin önemli bir kismi cografya ile iklimle iliskili. Her ülkede her ürün yetismiyor ki. Türkiye 50 sene evvel yagli tohum ithal ediyordu, simdi etmiyor…” Ne kadar doğru sözler değil mi? Ama öyle değil bakın mealini anlayalım; Bakınız sayın… Read more »

İslam
İslam
12 yıl önce

Ermenistan Azarbeycan topraklarını işgal ederken 1992-1993 yıllarında zamanın hükümeti katar katar buğdayları Ermenistan’a gönderiyordu. Basına çok az yansıdı değil mi? Soran muhalefete de “satmadık ödünç verdik” diyorlardı. Azerileri katledenleri doyurduk. Azerilerin katillerini doyurduk. Başbakanlık Geliştirme ve Destekleme Fonun’dan merhum cumhurbaşkan Turgut Özal şifahi emirle gönderdi bunları. 19/02/1993 tarih 9374086 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile TMO deposunda buğday olmadığı gerekçesiyle KANADA’dan ilk buğdayı ithal etti. Bu iş ÖZAL ile başladı. 24 milyon dolarlık buğday alındı ve Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’a sevk edildi. Bunlar tahsil edildi mi? HAYIR: Soranlara “işte Azerbaycan’a da bugday gönderdik” dendi. KANADA’dan ithal. Ermenistan’a ve Gürcistan’a bugday gönderen… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
4
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x