Rusya Hayali Tavukçuyu Felç Etti..!
Dergimizi uzun süredir sürdürdüğü haber doğru çıktı ve Rusya’ya piliç eti ihracatının olumsuz neticelenmesi sonucu plansız üretim fazlası elde kaldı ve sektör geri saymaya başladı.
Hatırlanacağı üzere Rusya Amerika’dan ithal ettiği piliçlerde klor tesbit ettikten sonra bu ülkeye ambargo koyması çeşitli dedikodulara neden oldu.Bunun en güzel örneği Rusya’nın yıllık piliç ihtiyacının 780 bin ton olduğu ve bu miktarın 560 bin tonunu türkiye’den ithal edeceğini Rus üst düzey ziyaretleri sırasında bütün yazılı ve görsel basında yer aldı.Bu miktar Türkiye yıllık üretiminin yarısı demekti.Bunun neden gerçekleşmiyeceğini detayları ile dergimizde yayınlayarak açıkladık.
Bakanlar düzeyinde yapılan açıklamaların olumlu olduğu halde hiç bir Türk yetkililerinden girişimin olmaması bu kötü neticeyi doğurdu.
Yapılan bu haberler nedeniyle Türkiye’de etlik civciv bulunmaz oldu ve bütün kümesler kapasitelerini artırdı.İhracatın olumsuzlaşması neticesinde de yaz sezonu açıldığı halde fiyatlar %25-35 oranında düştü.
Havaların ısındığı şu günlerde piknikçileri sevindirecek haber tavuk sektöründen geldi. İhracat söylentileri sebebiyle fiyatları yükselten üreticiler, istenilen sonucu alamayınca tavuk fiyatlarında ortalama yüzde 20 indirime gitti. Kilosu 5,5 TL’den satılan bütün tavuğun fiyatı bazı marketlerde 2,90’a kadar düştü.
Kırmızı et fiyatlarında son dönemde yaşanan aşırı yükselmeler ithalat kararı çıkmasının ardından düşüşe geçti. Ancak vatandaşı sevindiren asıl müjde ise tavuk sektöründen geldi.
Havaların soğuk gitmesi nedeniyle piknik sezonunun açılmaması ve Rusya’nın Türkiye’den almayı taahhüt ettiği beyaz etten vazgeçmesi fiyatların düşmesine sebep oldu.
Bu konu ile ilgili olarak Beyaz Et Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Yüce Canoler, üreticilerin bütün tavuğu maliyet fiyatına sattığını söyledi. Tüketiciye 15 gün öncesine göre bütün tavuğun yüzde 20 indirimle ulaştığını belirten Canoler, 5 TL olan beyaz et fiyatının bazı süper marketlerde 3 liraya kadar düştüğüne işaret etti. Toptancının Mayıs başında 3 lira 75 kuruşa sattığı bütün tavuğun şu anda 3 TL’nin altına indiğine dikkat çeken Canoler, tavuğun tüketiciye çok düşük fiyatlara ulaştığını kaydetti. Bu durumu havaların yağışlı gitmesi sebebiyle piknik sezonunun henüz başlamamış olmasına bağlayan Canoler, tüketim olmayınca sektörde beklenen hareketliliğin geciktiğini vurguladı.
Canoler, Rusya’ya yapılması planlanan et ihracatının istenilen düzeyde gerçekleşmemesinin de piyasada üretim fazlasına neden olduğunu dile getirdi.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise beyaz ette ihracat sıkıntısı sebebiyle üretim fazlası oluştuğuna işaret ederek, fiyatların bir süre daha bu düzeyde devam edeceğini dile getirdi.
Tavuk üreticileri ise Rusya’ya gerçekleştirilecek beyaz et ihracatının iptal edilmesinin üreticileri perişan ettiğini söylediler. İhracat yapacakları ümidiyle kapasite artırımına giden üreticilerin zor durumda kaldığını belirten ilgililer, kısa vadede bu beklentinin gerçekleşmediğini kaydetti.
Üretilen tavuğun 45-47 gün içerisinde kesilmemesi halinde cepten yediğine dikkat çeken üreticiler, bu riski göze alamayan üreticinin fiyatları düşürerek tavuğu iç piyasaya sürdüğünü ifade ettiler. Son 15 günlük süreçte fiyatların en az yüzde 20 düştüğünü hatırlatan üreticiler, 5,5 liraya sattıkları pilici, 4,5 liraya indirdiklerini, hatta bazı süper marketlerde bu fiyatların 2,90’nın altına bile indiğini dile getirdiler.
FİYATLAR DAHA
DA DÜŞECEK
Yaz sezonunun tavukçular için en iyi sezon olmasına karşın fiyat düşürmek durumunda kalındığına dikkat çeken üretici birlikleri şöyle konuştular: “Eğer Rusya yeterince tavuk çekmezse bu fiyatlar çok daha aşağıya iner. Bu endişe verici bir durum. Bunda en çok zararı üreticiler görüyor. Son bir yıldır istikrarlıydı. İyi satışlarımız oldu. Yüzde 80 kapasite artırımı düşünüyorduk ama yapamadık. Kırmızı et fiyatlarındaki düşüş de tavuk fiyatlarını otomatik olarak etkiledi.”
Carrefour Bursa Gıda Departman Şefi Şenol Şen, bütün piliç fiyatlarının ciddi oranda düştüğünü ifade etti. Şen, zaman zaman 5 liranın üstüne çıkan bütün pilicin son bir haftadır 3,79 liraya indiğini dile getirdi.
Süper Market Zinciri Şaypa yetkilisi Hasan Yıldız ise bütün pilicin fiyatını 3,95 TL’den 2,95 TL’ye indirdiklerini kaydetti. Yıldız, fiyatlardaki düşüşü şöyle açıkladı: “İhracat söylentileri fiyatları artırdı. İhracat gerçekleşmeyince normal seviyesine indi. Fiyatların düşmesi müşterilerimizi de sevindirdi. Talep çok yüksek seviyelere ulaştı.”
Tavuk eti üretiminde dünyada 17’nci, kümes hayvanlarında ise 20’nci sırada yer alan Türkiye 2008 yılında 85 milyon dolarlık kanatlı et ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam 2009 yılında 150 milyon dolara yükseldi.
Türkiye’nin ihracatında 92 milyon dolarla Irak’ın ilk sırada yer alıyor. 1.25 milyon ton üretim kapasitesine sahip sektör için Rusya önemli ve büyük bir hedef pazar konumunda
Beyaz et üreticisi
İran pazarında
Beyaz et üreticileri için yeni bir ihracat pazarı İran, Türkiye’den ilk kez piliç eti ithal etmek için 10 bin tonluk kota belirledi.
Kotanın üç bin tonluk kısmı için İran’la anlaşan Manisa Akhisar merkezli Keskinoğlu şirketi ihracata başladı. İran’a beyaz et ihraç etmek için temaslarını bir süredir devam ettiren Keskinoğlu grubu, 3 bin tonluk piliç eti ihracatı için anlaşma imzaladı. Beypiliç firmasının da sevkiyata başlayacağı öğrenildi. İran Ramazan ayının yaklaşmasıyla, artacak iç tüketimi karşılama kapasitesi olmadığı için kısa bir süre önce Türkiye’den ithalat yapma kararı aldı.Anlaşma öncesinde Keskinoğlu’nun tesislerinde incelemeler yapan İran hükümeti resmi veterinerleri ve İran Ticaret Bakanlığı yetkilileri, ziyaret sonrasında ithalatı başlattı. İranlı yetkililerin, Keskinoğlu’nu tercih etmesinde Suudi Arabistan, Dubai, Katar ve Bahreyn pazarında bilinen bir marka olması da etkili oldu. Türkiye’deki beyaz et üreticileri için yeni bir pazarın ortaya çıkmasına katkı sağlayan Keskinoğlu, ilk parti ürününü İran’a ulaştırdı.
İran ile 6,5 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladıklarını belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, “Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 2011’e kadar 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiği bu süreçte, pazar araştırmalarıyla İranlı tüketicilerin tercih edeceği piliç eti ürünlerini belirledik. Geçtiğimiz günlerde İranlı devlet yetkililerini davet ederek tesislerimizi gezdirdik. Bunun sonucunda ülkemizden İran’a yapılacak 10 bin tonluk (22,5 milyon dolar) piliç eti ihracatının 3 bin tonunu karşılamak için karşılıklı anlaşmaya vardık. Şu an İran’daki marketlerde Keskinoğlu ürünleri raflarda yerini almaya başladı.” dedi. İran pazarının Türkiye için oldukça avantajlı olduğunu ve bu anlaşmayı başlangıç olarak gördüklerini belirten Keskinoğlu, önümüzdeki aylarda ihracat rakamını artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Şu anda Ortadoğu pazarında yaygın bir şekilde yer alan en büyük Türk piliç eti markası Keskinoğlu. Türk şirketlerinin amacı coğrafî yakınlığın avantajını da kullanarak Ortadoğu pazarında Brezilyalı üreticilerin bölge pazarındaki payını ele geçirmek.
Rusya:
Elinizi çabuk tutun
Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Temsilcisi Raşit Batalov, beyaz et üreticilerine bir an önce ihracata başlamaları çağrısında bulundu. Türkiye’den Rusya’ya beyaz et ihracatı konusunda bütün prosedürlerin tamamlandığını belirten Batalov, “Fırsat kaçıyor. Kota yıllık veriliyor. Zaman geçiyor. Yıl sonunda kota süresi biter. Beyaz et üreticileri ihracata başlamak için acele etsin.” dedi.
Rusya Federasyonu, Türkiye’ye 60 bin ton beyaz et kotası verdi. 1 Şubat 2010 tarihi itibarıyla da engelleri kaldırarak Türk firmalarına ihracat izni verdi. Tavuk eti alabileceği firma sayısını da 6’dan 13’e çıkardı. Bütün bunlara rağmen henüz Türkiye’den Rusya’ya beyaz et ihracatı başlamadı. Fiyatı düşük bulan beyaz et üreticileri, Rus piyasasına girmekte isteksiz. Batalov, “Rus piyasası, 1.700 dolardan yukarı fiyat vermiyor. Türk firmaları ton başına 2 bin 100 dolar istiyor.” dedi. Rusya beyaz eti halen Amerika ve Brezilya’dan ithal ediyor.
Haber Tarihi: 30 Ağustos 2010. 09:16