Hedefimiz Mastitis’le Amansız Mücadele
Ege Vet 14 Haziran 2012 tarihinde İzmir Kaya Termal Otel’de “Hedefimiz Mastisis’le Mücadele” konulu bir seminer gerçekleştirdi. Veteriner Hekim ve süt sığırcılığı işletmesi sahiplerinin katıldığı seminere ayrıca Irak ve Mısır’dan da Veteriner Hekimler izleyici olarak katıldılar.
Seminer’de açılış konuşması yapan Ege Vet Genel Müdürü Tahir S.Yavuz, Türkiye’yi 20 yıl kadar önce Mastitis Aşısı ile tanıştırarak “Mastitisle Mücadele” konusunda önemli bir adım attıklarını ve bu vesileyle mastitisle mücadele konusuna büyük önem verdiklerini söyledi. Daha sonra kürsüye gelen İspanya’daki Ovejero firmasının İhracat Müdürü Veteriner Hekim Dr. Diego Goischain, Ovejero’nun 62 yıllık geçmişini, ürünlerini ve kalite politikasını anlatan kısa bir video gösterisi yaptı. Dr. Goischain Mastivac ve Mastivac TT aşılarının Türkiye’de büyük ilgi görmesinden mutluluk duyduğunu dile getirerek ” bizim Türkiye’deki süt sığırcılığı yapan işletmelere mastitisle mücadele konusunda bir katkımız olmuşsa bundan memnuniyet duyarız” dedi.
Ege Vet Genel Müdürü Tahir S.Yavuz konuk konuşmacı, İspanyol Mastitis ve Meme Sağlığı Uzmanı Veteriner Hekim Dr. Juan Miguel Eccheverria’nın özgeçmişini okuyarak, kendisine bir teşekkür plaketi verdi. Seminere başlarken bir açıklama yapan Dr. Eccheverria Avrupa Birliği ülkelerinde ve dolayısıyla İspanya’da süt kalitesinin çok sıkı kurallar içinde belirlendiğini, bu yüzden İspanya’nın Navarra Bölgesinde ve komşu olan Fransız çiftliklerinde süt kalitesini korumakla, iyileştirmekle ilgili olarak çok sayıda çiftliğe hizmet verdiğini belirtti. Süt kalitesi ve hijyeni konusunda sağım makinasından, sürü yönetimine, meme başının sağıma hazırlanmasından, ineklerin beslenmesine, barınak hijyeninden, ön ve son daldırma solüsyonlarına, mastitise karşı yapılan aşılamalara kadar çiftliklerle yakından ilgilenmek gerektiğini söyleyerek ” ben müşterilerimin ceza almalarının ve işletmelerinin kapanmasının önlenmesi konusunda çalışmak zorundayım. Yoksa çalıştığım çiftlikler somatik hücre, toplam bakteri, antibiyotik kalıntısı yönünden ceza alabilirler veya kapatılabilirler, bu yöndeki çalışmalarda her türlü hizmeti verirken Mastivac’tan da yararlanıyorum” dedi.
Seminerde somatik hücre sayısının azaltılması, yeni mastitis vakalarının çıkmaması, sürüdeki klinik mastitis vakalarının görülme sıklığının azaltılması, meme sağlığıyla ilişkin olarak süt miktarındaki artış gibi konulara değinen Dr. Eccheverria bu konuda en büyük yardımcısının Mastivac olduğunu ifade etti. Mastivac aşısının E. Coli J5 suşu teknolojisiyle, Staphyloccocus aureus’un sahada görülen en önemli suşlarının kullanılmasıyla ve diğer başlıca mastitis etkenlerine karşı hazırlanmış 7’li karma bir aşı olduğunu vurgulayan Dr. Eccheverria İspanya’da sahada ve kendi sahibi olduğu laboratuvarda yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.
Seminer sonrası çok sayıda soruyu yanıtlayan Dr. Eccheverria İspanya’da ve Avrupa Birliği ülkelerinde çiğ süt kalitesiyle ilgili 92/46/CEE sayılı direktifin çok sıkı ve bağlayıcı olduğunu belirterek ” bu bize ve çiftliklere bir zorunluluk getiriyor, sizin ülkeniz de bu yönde hazırlıklı ve bilinçli olmalı” diyerek uyarıda bulundu.
Seminer konuklarla birlikte alınan akşam yemeğiyle sona erdi. Bazı katılımcılar yemek esnasında da gerek Dr. Diego Goischain ve gerekse Dr. Juan Eccheveria’ya soru yöneltmeyi sürdürdüler.