Üç bakanlıkla üç protokol
TZOB; tarımsal yayım ve eğitimde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kadın çiftçi eğitiminde Aile ve Sosyal Politikalar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ağaçlandırma seferberliğinde ise Orman vE Su İşleri Bakanlığı ile işbirliğine gidiyor.
ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3 bakanlıkla 3 büyük program başlatacaklarını belirterek, tarımsal yayım ve eğitimde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kadın çiftçi eğitiminde Aile ve Sosyal Politikalar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ağaçlandırma seferberliğinde ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile işbirliğine gittiklerini bildirdi.
Bayraktar, protokollerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, çalışmalara başlanacağını, birlik personeli ile bakanlık yetkililerinin yapacakları toplantılarla protokollerin uygulama esaslarını belirleyeceğini belirtti.
En değerli varlık olan toprağı korumak için ağaçlandırmanın şart olduğunu vurgulayan Bayraktar, ağaçlandırma seferberliği kapsamında 81 ilin tamamında Ziraat Odaları marifetiyle Ziraat Odaları Hatıra Ormanları kuracaklarını, 5 milyon çiftçinin ağaç dikmesini sağlayacaklarını bildirdi.
Bayraktar, “Her bir hatıra ormanına asgari dikilecek 2 bin adet fidan bedeli il ve/veya ilçedeki ziraat odalarımız tarafından Orman Genel Müdürlüğü’nün hesabına yatırılacak” ifadesini kullandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzalanan “Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında Yapılacak Ortak Çalışmalara İlişkin” protokole göre, tarım arazilerinde yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgar perdeleri oluşturma, erozyonu önleme ile ağaç ve orman sevgisi konusunda çiftçilerin bilinçlendirmesi amacıyla eğitim programları hazırlayacaklarını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“81 ilde Ziraat Odası Hatıra Ormanları oluşturulması gayesiyle, ağaçlandırılacak sahayı, uygulama plan ve projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı belirleyecek. Projede belirtilen toprak işleme, fidan dikimi, ihata ve sulama gibi iş ve işlemleri bakanlık yapacak. Tesis edilen Ziraat Odası Hatıra Ormanları’nın bakım ve koruması da bakanlığa ait olacak.
Tarım arazilerinde, yol kenarı ağaçlandırmaları, zararlılarla biyolojik mücadele, rüzgar perdeleri oluşturma ve erozyonu önleme gayesiyle ziraat odalarımız aracılığıyla çiftçilerimiz tarafından talep edilen fidanlar da bakanlık tarafından bedelsiz olarak tahsis edilecek. Bakanlık, isteyen çiftçiye, Ziraat Odaları aracılığıyla ücretsiz fiyat verecek.”
Tarımsal yayım ve eğitim ile kadın çiftçi eğitimi
Tarımda çalışan nüfusun yarısını kadınların oluşturduğuna işaret eden Bayraktar, yaz aylarında tarımdaki kadın sayısının 3,3 milyonu aştığını bildirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TZOB arasında imzalanan “Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği” protokolünün kadın çiftçi eğitiminde, kırsal alanda yaşayan ve çiftçilik ile uğraşan kadınların tarımsal konularda eğitimini amaçladığını belirten Bayraktar, protokol kapsamında yapılacak çalışmalarda toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri eğitimine de ağırlık vereceklerini ifade etti.
Bayraktar, Protokol çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadının sosyal açıdan güçlendirilmesi kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Türkiye;de Kadın Erkek Eşitliği Alanında Mevcut Durum, Yasal Gelişmeler, Uluslararası Gelişmeler, Kurumsal Yapılanmalar ve Kadına Yönelik Şiddet” konularında eğitim materyali hazırlayacağını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TZOB arasında imzalanan Tarımsal Yayım ve Eğitim İşbirliği protokolü ile de tarımsal yayım ve eğitimde ise tarım sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çiftçi eğitim ve yayım faaliyetlerinin yurt çapında etkinleştirilmesini amaçladıklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye’de tarımda eğitim eksikliği nedeniyle üretim ve kullanımda ürün kaybının çok büyük boyutlarda olduğuna dikkati çekti.
Bayraktar, sadece buğday ve arpada kaybın parasal değeri 1 milyar 245 milyon lirayı bulduğunu, yılda 2,5 milyon ton tahılın, 2,87 milyon ton sebzenin, 1,33 milyon ton meyvenin tüketime sunulmadan kaybedildiğini belirtti. Verimin de gelişmiş ülkeler seviyesinin oldukça altında seyrettiğini bildiren Bayraktar, bu nedenle tarımsal yayım ve eğitim ile kadın çiftçilerin eğitiminin son derece önemli bir konu olduğunu vurguladı.