Kuluçka makinesi verimi %95’e çıkardı


Domaniç ilçesinde balık çiftliÄŸi iÅŸleten Mustafa Gezer, alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸinde verimi yüzde 50’den yüzde 95’e yükselten kuluçka makinesi geliÅŸtirerek, seri üretime baÅŸladı.

 

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yaÅŸayan balık çiftliÄŸi iÅŸletmecisi, alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸinde balık yumurtalarından verimi yüzde 50’den yüzde 95’e yükselten kuluçka makinesi geliÅŸtirerek, seri üretime baÅŸladı.

 

Ä°lçeye baÄŸlı Sefa köyünde alabalık çiftliÄŸi iÅŸleten Mustafa Gezer, mevcut yöntemde balık yumurtalarından yüzde 50’sinden yavru alabildiÄŸi için oluÅŸan yüzde 50’lik kaybın nedenlerini araÅŸtırdığını bildirdi. Kaybın, bazı noktalara yeterli oranda hava ulaÅŸmamasından kaynaklandığını belirlediÄŸini ifade eden Gezer, bunun üzerine bir kuluçka makinesi geliÅŸtirdiÄŸini anlattı. Gezer, geliÅŸtirdiÄŸi makineyi ilk olarak kendi tesislerinde deneyip baÅŸarılı olduÄŸunu dile getirerek, “Tasarladığım sistemle suyun tam dolaşımını ve yumurtaların kör noktada kalmamasını saÄŸladım. Eskiden yüzde 50 olan yavru alım miktarı, yüzde 95’e çıktı. Yüzde 5’lik kayıp baÅŸka etkenlerden kaynaklandı” dedi.

 

Romanya ve Azerbaycan’dan sipariÅŸler aldı

 

ÇiftliÄŸinde kullandığı makineyi gören çevredeki diÄŸer iÅŸletmecilerin kendisinden makine üretmesini talep ettiÄŸini ve alabalık yetiÅŸtiriciliÄŸini terk ederek makinenin seri üretimine baÅŸladığını kaydeden Gezer, Karadeniz Teknik Ãœniversitesi’ne (KTÃœ) baÅŸvurarak, makinesini test ettirdiÄŸini söyledi.

 

DÄ°ÄžER HABERLER
Gölde toplu balık ölümleri

Gezer, KTÃœ’nün verdiÄŸi raporla makinenin verimliliÄŸinin onaylandığına iÅŸaret ederek, “Makineme patent almak için müracaatta bulundum. Patent süreci devam ediyor. Türkiye’nin pek çok yerinde bu makineler kullanılıyor. Yurt dışından da Romanya ve Azerbaycan’dan sipariÅŸler aldım” diye konuÅŸtu.

 

Makineyi kullanan alabalık çiftliÄŸi iÅŸletmecilerinden Osman Bayram da, makineyi faaliyete geçirdikten sonra yumurtalarda oluÅŸan kayıplardan kurtulduÄŸunu ve üretimle ilgili hevesinin arttığını ifade etti. Bayram, iyi bakım, sağım, döllendirme, su sirkülasyonu ve kuluçkalıklarla yumurtalardan yüzde 100’e varan verim aldığını sözlerine ekledi.Dünya

 

Alabalıklar yolunu “koklayarak” buluyor  

 

Alabalıklar, yönlerini “pusula hücreleri” sayesinde buluyor.

 

ANKARA – Alman bilim adamları, alabalıkların, koku organlarında bulunan “pusula hücreleri” sayesinde yönlerini bulduÄŸunu ortaya çıkardı. Amerikan “Proceedings” dergisinde yayımlanan araÅŸtırmaya göre, Münih’teki Ludwig Maximilian Ãœniversitesi’nde görevli bilim adamları, alabalıkların manyetik “pusula” hücreleri sayesinde Dünya’nın manyetik alanını kullanarak yönlerini bulduÄŸunu tespit etti.

 

Bilim adamları, kuşların, balıkların, deniz kaplumbağalarının, ineklerin, ceylanların ve geyiklerin de manyetik alan sayesinde yönlerini belirlediklerini belirterek, ancak pusula görevini yerine getiren mekanizmanın nerede olduğunun daha önce bilinmediğini söyledi.

 

AraÅŸtırmada kullanılan alabalıkların, Pasifik Okyanusu somonları ile akraba olduÄŸu, bunların da okyanusta hedefini ÅŸaşırmadan yaklaşık 2000 mil yol alarak, “evlerine” ulaÅŸabildiÄŸi belirtildi.

DÄ°ÄžER HABERLER
13.AGROEXPO Uluslararası Tarım Ve Hayvancılık Fuarı

 

Ludwig Maximilian Ãœniversitesi’nde görevli, araÅŸtırma ekibinin baÅŸkanı Prof. Michael Winklhofer, hücreleri koku organlarının mukozasında bulduklarını ifade ederek, bu hücrelerin manyetik demiroksit olan manyetit içerdiÄŸini tespit ettiklerini söyledi. Bu maddenin organizma tarafından nasıl oluÅŸturulduÄŸunun henüz bilinmediÄŸini kaydeden Winklhofer, manyetik alan bilgisinin, bu hücre aracılığıyla sinirlere iletildiÄŸini ve bu sayede hayvanın yönünü bulabildiÄŸini açıkladı.

 

Prof. Winklhofer, manyetit hücreleri bulmanın “samanlıkta iÄŸne aramaya” benzediÄŸini, 10 binde bir hücrede bunlara rastlandığını belirtti. Münih’teki araÅŸtırmacılar, ilk kez alabalığın manyetik demiroksit manyetit içeren hücrelerini izole etmeyi baÅŸardı ve deneylerde bu hücrelerin manyetik alana tepki verdiÄŸini kanıtladı.

 


Haber Tarihi: 9 Temmuz 2012. 18:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x