Bakanlık Kirli Su Markalarını Açıkladı


İSTANBUL – Sağlık Bakanlığı’ndan damacana sularla ilgili beklenen açıklama geldi. İlk açıklama İstanbul için yapıldı. Diğer illerdeki sonuçlar ise önümüzdeki günlerde açıklanacak. İstanbul için yapılan 61 su dolum tesisi denetiminden geçer not alamayan 5 marka ‘Buzada’, ‘Erpınar’, ‘Alps’, ‘Kervansaray’ ve ‘Yalısu’ oldu.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

İçme kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir. Ambalajlı içme suları da bu çerçevede, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca mevzuata uygun olarak denetlenmektedir. Bu denetimler esnasında su dolum tesislerinden ve piyasadan numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır.

 

Halk sağlığını tehdit eden bir olumsuzluk varlığında halkın bilgilendirilmesi için gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın halkın güvenli suya ulaşmasına yönelik bu kararlılığı neticesinde son 10 yılda içme suyu kalitesiyle ilgili çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.

 

81 İLDEN NUMUNELER İNCELENDİ

 

İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte içme suyu kullanımında artış gözlenmiştir. Bu durumun içme suyu ile ilgili kaliteyi olumsuz etkileme riski bilinmektedir. Bu sebeple Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler gerçekleştirilmiştir.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimlerin Reçete Kullanımı Düzenlemeleri İle İlgili Seminer Tertiplendi

 

İŞTE SAĞLIKSIZ BULUNAN MARKALAR

 

Bu çerçevede;

 

1) Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. 2) Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır:

 

“Buzada”, “Erpınar”, “Alps”, “Kervansaray”,”Yalısu”.

 

3) Piyasaya arz edilmiş sularda (piyasadaki satış şartları sebebiyle oluştuğu düşünülen) olumsuzlukların görüldüğü satış noktaları ise www.thsk.gov.tr internet adresinde duyurulacaktır.

 

Sağlık Bakanlığı kesintisiz denetimleri sırasında halk sağlığına zararlı olabilecek tespitleri halkımızla paylaşmaya devam edecektir.

 

DAMACANA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

 

Halkımızın damacana suyu alırken dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda sıralanmıştır: Damacanalar; 1) Yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır. 2) Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olmamalıdır. 3) Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda bulundurulmamalıdır. 4) Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalıdır. 5) Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalıdır. 6) Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.

DİĞER HABERLER
Alman marketlerinde sahte bal tartışmaları alevlendi

 

Bu konuda duyarlılık gösteren başta medyamız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Halkımızın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceğimizi bütün ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

Su üreticisinden şok itiraf!

 

Bakın damacanalar ne için kullanılıyor?

 

A Haber, Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre Programının ortaya çıkardığı damacana su skandalı tartışması sürüyor. Deşifre Programının dün akşamki yayınına katılan firma sahibi Kadir Koçyiğit’e göre ise kirliliğin kaynağı damacanaların vatandaşlar tarafından amaç dışı kullanımı ve polikarbon damacanalar…

 

Kadir Koçyiğit: “Suyun mikrobiyal kalitesini bozan şeyler, vatandaşın şişeye saygılı davranmayışından. Affedersiniz içine idrarını koyması, ayran koyması . Üretilen su temiz, fabrikada su temiz. Damacanada oluşan kılcal çatlaklara mikroplar yuvalanıyor. Fabrikada yapılan analizde bir şey yok ancak bir hafta bekleyen suda,kılcal çatlaklardan çıkan mikrop suda üremeye başlıyor ve özellikle yazın daha fazla oluyor. Aynı firmanın pet suyunda, cam suyunda sıkıntı yok, ama damacanada sıkıntı var.”

 

Programa konuk olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise polikarbon damacanalardaki fitalat ve bisfenol a maddelerinin, kanserden, kalp hastalıklarına, hormonal bozukluklardan, diyabete, üreme sorunlarından astıma pek çok hastalığa sebep olduğuna dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker'den İş Müjdesi

 

 

 

 


Haber Tarihi: 28 Temmuz 2012. 17:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x