Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler Ünlülerin Tavukçuluk Macerası
Ünlülerimizin İlginç Tavukçuluk Maceraları
Erkan KONURALP
Türk toplumunun tavuk hayranlığı bir başkadır.Bu gıda yıllarboyu Türk mutfağında misafir yemeği olarak kabul görmüştür.Bilindiği gibi uzun süre tavuk, köy ve kentlerde bahçeye yapılan küçük kümeslerde beslenmiş ve aileye ani olarak gelecek bir misafire yapılacak en özel bir yemek olarak yerini almıştır. Tavukçuluk sektörü hobinin yanında bir çok ünlümüzün de maddi sıkıntıların çekildiği günlerde kurtarıcı olarak yerini almıştır.Bunu biz değil kendileri de sık sık her otamda dile getirmişlerdir.Bunlarının kim olduğunu merak ettiğinizi biliyor ve hemen konuya başlıyoruz. Modern Türk Tavukçuluk Sektörü’nün gelişmesinde büyük önemi olan 1980 yıllarından itibaren ülke genelinde bir çok ünlü gerek hobi ve gerekse işlerinin iyi gitmemesi gerekçeleri ile kanatlı sektörüne el atmışlar ve uzun süre de geçimlerini bu yolla sağlamışlardır. Buyrun bu ünlülerimizi tanıyalım!
Hakkı Devrim
1929, Eskişehir), Türk gazeteci ve yayımcı Bu ünlülerimizin başında Türk edebiyatına ve yayın hayatına büyük emeği geçmiş bir duayen olarak bilinen Hakkı Devrim gelmektedir. Devrim,1947 yılında Kabataş Erkek Lisesi‘ni bitirdi. 1951 yılında İstanbul ÜniversitesiHukuk Fakültesi‘nden mezun oldu. 1950–1954 yılları arasında İstanbul Radyosu söz ve temsil yayınlarında reji asistanı olarak çalıştı.Gazeteciliğe, 1952 yılında Son Saat‘te röportaj yazarı olarak başladı. Daha sonraları, Tercüman, Havadis, Yeni Sabah, Ege Ekspres ve Tasvir gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. Yeni Sabah‘ta genel yayın yönetmenliği yaptı; “Fısıltı” köşesinin yazarıydı. 1965‘te Meydan Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Meydan Larousse ansiklopedisinin genel yayın müdürlüğünü yaptı. 1973 yılında, arkadaşlarıyla birlikte Kaynak Kitaplar Yayınevi’ni kurdu. 1980’li yılların ortalarında daha önce Tercüman gazetesinde beraber çalıştığımız ve herkesin saygı duyduğu montaj servisini sihirbazı “Servet Usta” aylık olarak yayınladığımız bir yayında beraber çalışıyorduk.Servet usta aynı zamanda Meydan Larousse ansiklopedisi’nin de montaj işlerini yapıyordu.Servet ustayı Cağaloğlu’daki eski Yeni Sabah gazetesinin binasından almak için Meydan gazetesine gittiğimde tanıdım Hakkı Devrim üstadı.Öğle yemeği vaktine rastladığında da yemekhanede Hakkı Devrim ile birlikte yedik ve sohbet ettik.
1984 yılında Çiftlik Dergisi’ni çıkarmaya başladığımızda Nuri Sözmen’in kurduğu Yumurtacılar Derneği toplantılarında Hakkı Devrim’in oğlu Serdar Devrim ile tanıştık ve arkadaş ve dost olduk.Sohbetlerimiz sırasında Hakkı ustanın maddi sıkıntılar nedeniyle İstanbul’un Çatalca yöresinde bir yumurta çiftliği kurarak tavukçuluk yaptığını öğrendim. Ortaköy semtinde Devrim ailesinin bir dükkanı vardı.Bu dükkanda Çatalca’da bulunan çiftlikte üretilen yumurtalar satılıyordu.Dükkan TRT İstanbul tesislerinden Ortaköy’e iniş bitince yolun sağ tarafındaydı.Bu dükkana haftada en az üç kez uğrar ve dükkanda bulunan Serdar Devrim ile sohbet ederdik.Anlatmak istediğimi Hakkı Devrim ile ailesini kurdukları yumurta çiftliği ekonomik yönde rahat ettirmişti. Hakkı Devrim bu yönünü Okan Bayülken ile birlite olduğu “Medya Kralı” programında sık sık dile getirdi. Hakkı Devrim,1995‘te Posta‘da Telaynak köşesini yazdı. CNN Türk’te “Hakkıyla Sohbet” ve “Günbegün” adıyla sohbet programları yaptı. Yine CNN Türk‘te Haber Makinası programında yer alan Hakkı Devrim, 1996‘dan bu yana Radikal‘de köşe yazarlığı (Cihannüma) yapmakta ve Kanal D‘de Okan Bayülgen‘in Medya Kralı adlı programına katılmaktadır.
26 Nisan2008‘de eşi Gülseren Devrim’i toprağa verdi
Saint-Benoit Fransız Erkek Lisesi’ni bitiren Serdar Devrim, ardından Fransa’da Uygulamalı İktisat Fakültesi İktisadi ve İdari İlimler lisans ve yüksek lisanslarını tamamladı. Çalışma hayatına şahsi girişimleri ile başlayan Devrim, 1990-1995 yılları arasında Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nde şirket müdürü olarak görev aldı. 1995 yılında Hürriyet Gazetesi’nde ekonomi muhabiri olarak göreve başladı. Aynı kurumda Genel Yayın Yönetmeni Asistanı, Dış Haberler Müdürü, Haber Araştırma Müdürü ve internet yazarı olarak çalıştı. Devrim, halen Hürriyet Haber Merkezi ve Hürriyet İnsan Kaynakları Gazetesi editörü olarak çalışmalarını sürdürüyor
OĞUZ HAKSEVER
Türk yayın hayatının usta habercisi Oğuz Haksever’in kökeninde habercilik vardır.Amcası Sabri Haksever 1950 yıllarının başlarında CHP organı olarak yayın hayatına devam ederken kapanma tehlikesi geçiren Gaziantep Sabah gazetesini partililerin baskısıyla tekrar hayata döndürmüştür.Babası o yıllarda Şanlıurfa’da savcılık görevini yapıyordu.Kısa süre sonra babası vefat eden Oğuz Haksever’in ailesi o yıllarda Ankara ODTÜ’de öğrenci başkanlığı yapan ağabeyini yalnız bırakmamak için başkente taşınır.Bu taşınma sonucu Haksever ailesi maddi bakından büyük sıkıntılar geçirir.Hatta Oğuz Haksever’in ihtiyaçlarını okul aile birliği karşılar.Kendi söylemine göre Ortaokula giderken paltosu çalınır ve bir hafta paltosuz olarak içine gazete kağıdı sararak okula gider.Bir hafta sonunda paltosunu askıda bulur.Oğuz Haksever bu imkansızlıklar içinde liseyi bitirir ve üniversiteye giderken Etibank’ta çalışmaya başlar. 1979 yılında TRT’nin açtığı imtihanı kazanır ve radyo ile televizyon haber merkezinde muhabir olarak görev alır.Daha sonra Televizyon kuruluşunda yine imtihan edilir ve bu kez Haber merkezinde görüntülü haber yapma görevini kazanır.Haksever bu başarısının ardından artık cumhurbaşkanı,başbakan ve bakanları yakından takip ederek haberleri yapar.Bu sevnci kısa sürer ve 12 Eylül darbesi olur. 12 Eylül olmasının ardından görev yaptığı başbakanlık muhaberliğinden alınarak polis/adliye muhabirliğine verilir.Bundan sonra Mamak duruşmalarını takip eder fakat gördüğü ve şahit olduğu birçok olaya dayanamaz ve habercilik özgürlüğünün de kısıtlanmasına üzülerek TRT kurumundan kendi isteği ile istifa eder. .
OĞUZ HAKSEVER’İN TAVUKÇULUK MACERASI
Artık Oğuz Haksever işsizdir.Düşünür ve İstanbul’da tavuk kesimhanesine ortak olan dayısı Mehmet Genç’in yanına gitmeğe karar verir. İstanbul’a gelişinde dayısı ile durumunu görüşen Oğuz Haksever hiç beklemeden tavuk kesimhanesinde göreve başlar. Oğuz Haksever TRT’de ayda 11 bin lira alırken tavuk kesimhanesinde göreve başladığında aldığı maaş haftada 10 bin liradır.
AYAĞIMDA ÇİZME VE ÖNLÜKLE BENİ GÖREN ARKADAŞLARIM HAYRETLER İÇİNDE KALDI
Dayısının kesimhanesinde çalışırken kendisini ziyarete gelen arkadaşlarının iş yerini gördüklerinde şaşırdığını anlatan Oğuz Haksever “Beni önümde önlük ve ayağımda siyah çizmelerle gören arkadaşlarım çok şaşırıyorlardı.Bana bir söz söylemeselerde yüzlerindeki ifadeden bu açığa çıkıyordu “diyor.
BU KESİMHANE MACERASI 4 YIL SÜRDÜ
Bu çalışması Oğuz Haksever’in 4 yıl sürer.Sonra TRT İstanbul Televizyonunda görevli eski tanıdığı Can Okanar’a telefon ederek tekrar TRT’ye girmek istediğini söyler.Dayısı Ahmet Genç’e teşekkür ederek izin ister.Bundan sonra Oğuz Haksever’in TRT,Show tv,Kanal 6 çalışmaları olur.Kendisini Shov tv’ye alan Nuri Çolakoğlu’nun NTV’ ye daveti ile halen bu televizyon kanalında görev yapıyor.Haksever NTV grubunda çalışmaktan çok mutlu olduğunu söylüyor.
Ali Rıza Binboğa
Her yaptığı konuşmada köy çocuğu olmakla gurur duyduğunu söyleyen Ali Rıza Binboğa İlkokul eğitimini Ördekli Köyü’nde tamamladıktan sonra, orta eğitimine parasız yatılı olarak Mimar Sinan İlk öğretmen Okulu’nda devam etti. 3. sınıftan sonra Ankara İlköğretmen Okulu Müzik Semineri’ne devam etti. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu hazırlık sınıfını okudu. Yüksek öğrenimini, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’nde 1973’te Elektronik Yüksek Mühendisi olarak tamamladı.
TAVUKÇULUK YILLARI
1980’li yıllaran başlarında gazinoların kapanması ve müzik dünyasının krize girmesi sonucu geçim derdine düşen Ali Rıza Binboğa İstanbul Çatalça yöresinde çiftlik kurarak yumurta üretmeye başladı.Bu çiftlikte ürettiği yumurtaları İstanbul Yenibosna semtinde açtığı toptancı dükkanında satmaya başladı.Bu çalışmasının yanında birçok büyük entegre tavukçuluk firmasının yumurta temin eden Ali Rıza Binboğa bunları da çeşitli ihtiyaç yerlerine dağıtmaya başladı.
TAVUKÇULUK DÜNYASI BİNBOĞA’YI ÇOK SEVDİ
Tavukçuluk Sivil Toplum Örgütlerine üye olarak ta büyük hizmetler veren Binboğa,tüm toplantılarda sektörün sorunlarına değinerek ilgililere mesajlar verdi. Çiftlik Dergisi’nin arşivindeki fotograflarda da sektör ilgilileri ile beraber eğlence yerlerinde de boy gösteren ve esprileri ile renk katan Ali Rıza Binboğa bu çalışmalarını yaparken de Müzik kuruluşu Mesam’a üye oldu ve orada da çalışmalarda bulundu.. 1975’te Eurovision Şarkı Yarışması ile profesyonel müzik yaşamına başladı. 1987 yılında MESAM’a üye oldu. Bugüne kadar 5 albüm, 6 adet 45’lik plak çıkardı. 1999 yılından beri MESAM Yönetim Kurulu Üyesi olan sanatçı, evli ve 3 çocuk babasıdır
KUTLU PAYASLI
1980 yıllarının başında Türk Tavukçuluk Sektörü’ne büyük gönül veren bu gerekçe ile sigortacılığını bir kenara atarak “Yu-Pi” Tavukçuluk firmasını kurarak bu alanda tarihe geçen Hanri Benazus Türk Sanat Müziği Sanatçısı ve koro şefi Kutlu Payaslı’yı emekli olduktan sonra tavukçu yaptı. Kutlu Payaslı 1979‘da İzmir‘e yerleşti ve Ege Üniversitesi‘nde 6 yıl süreyle öğretim görevliliği yaptı. 1995‘ten beri TRT Merkez Denetleme Kurulu üyeliği görevini sürdüren sanatçının, TRT repertuarına girmiş 13 bestesi vardır.İşte bu dönemde ünlü sanatçı İzmir’de yumurta tavukçuluğu yapmak için kümes kurdu ve çalıştı. Bu ünlü sanatçının asker arkadaşı olan Hanri Benazus böylelikle tavukçuluk sektörüne ilk ünlüyü sokmuş oldu.
Kutlu Payaslı ile Çiftlik Dergisi’nin bir yöneticisi olarak İzmir’de buluştuk ve beni üretim yaptığı Kemalpaşa’daki yumurta çiftliğine götürdü.Kendisi ile bu konuda uzun uzun görüşerek o tarihlerde dergide yayınladık. Ünlü sanatçı önce dergimizi bakıcıları ile inceledi ve beni yumurta çiftliğinin içine davet ederek fotoğraf çekmemi sağladı.Benim hatırladığım ilk ünlü sektörde Kutlu Payaslı idi.Ayrıca yıllar sonra Yazıişleri Müdürlüğünü yaptığım İstanbul Ekspres gazetesinde de kendisine yılın sanatçısı ödülünü sunduk(1971)
ŞEMSİ BAYRAKTAR
Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın çok sıkı bir tavukçu olduğunu biliyor musunuz?
1958 yılında Akyazı’da doğdu. A.Ü. Fen Fakültesi ve Ziraat Fakültesi’nde öğreniKurulu Üyesi, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ile Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) Yönetim Kurulu Üyesi görevlerinde bulundu. Halen SGK Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı olarak görevine devam etmektedir. Çiftçilik, tavukçuluk ve ticaretle uğraşmakta olup evli, üç çocuk babasıdır.
MELİH GÖKÇEK
Baba tarafından aslen Şanlıurfa Halfetili olan Gökçek’in çocukluğu babasının mesleği dolayısıyla Gaziantep’te geçti. Babası Avukat Ahmet Gökçek, Adalet Partisi Gaziantep İl Başkanı idi. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayan Gökçek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrencilik hayatına başlayınca 1967 yılından itibaren Ankara’ya yerleşti. Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu bitiren Gökçek Gazeteciliğe yerel Gaziantep Haber Gazetesinde başladı. Parlamento muhabirliği yapan Gökçek, askerlik görevine başlamadan önce Çalışma Bakanlığında Özel Kalem Müdür yardımcılığı yaptı. Yedek subaylığını Kıbrıs Güzelyurt’ta yapan Gökçek, askerlik dönüşü ticaret hayatına atıldı.
YUMURTA TOPTANCISI MELİH GÖKÇEK
1984 yılında Anavatan Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanlığına aday oldu ve seçildi. 1989 yılından itibaren Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne getirilen Gökçek, bu görevini 1991 yılı başlarına kadar sürdürdü.