Süne ile mücadele ekonomiye 1.2 milyar TL kazandırdı


Buğdayda kalite ve verim kaybına yol açan süneye karşı yürütülen mücadelede 1 milyon 800 bin ton buğday kurtarılarak milli ekonomiye 1.2 milyar TL kazandırdı.

 

ANKARA – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buğdayda kalite ve verim kaybına yol açan süneye karşı 2012 yılında 10 milyon dekar alanda mücadele yürüttü. Bakanlık bu sayede 1 milyon 800 bin ton buğdayı süne zararından kurtararak milli ekonomiye 1.2 milyar TL kazandırdı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, buğday üretiminde süne zararlısının yol açtığı yüzde 70’e varan verim ve kalite kaybının önüne geçmek için Bakanlığın, 52 ilde süne ile mücadele çalışması yürüttüğü belirtilerek, “Bu yıl iklim şartlarının olumsuz etkisiyle geçen yıla oranla artış gösteren süneye karşı çalışma alanını genişleten Bakanlık, 40 milyon dekar alanda arazi kontrol ve takip çalışması yaptı. 569 ekip ve bin 903 teknik personel, 7 bin 294 köyde süneye karşı kışlak, kıymetlendirme, yumurta parazitlenme ve nimf sürveyleri üzerinde çalıştı. Sürvey çalışmaları sonucunda 14 milyon dekar alanda mücadele kararı alındı. Mücadele kapsamında 25 ilde 10 milyon dekar alanda süneye karşı ilaçlama yapıldı” denildi.

DİĞER HABERLER
Çiğ sütte hijyen kurallarına uyum 2020'ye kaldı

 

Süneye karşı ilaçlamanın yanı sıra biyolojik mücadele yönteminin de kullanıldığı belirtilen açıklamada, biyolojik mücadeleye destek amacıyla toplam 5 milyon 400 bin faydalı böcek salındığı kaydedildi. Açıklamada, çiftçi eğitiminin de program kapsamında değerlendirildiği, 65 bin çiftçiye süne ile mücadele eğitimi verdiğini bilgisi verildi.

Açıklamada, “Mücadele için 5 milyon TL harcanan alandan 2 milyon 500 bin ton dolayında buğday hasad edildi. Bu miktarın 1 milyon 800 bin tonu süne mücadelesi sonucunda kurtarıldı. Buğdayın taban fiyatı göz önüne alındığında süneye karşı mücadele sayesinde 1.2 milyar TL milli ekonomiye katkı sağlandı” ifadeleri kullanıldı.

 

Buğdayda kalite arttı

 

Sünenin buğday taneleri sertleşmeden içeriğinin büyük bir kısmını emerek bitkiye zarar verdiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:

 

“Bunun sonucunda buğdayın içi büyük ölçüde boşalarak hafifliyor ve buruşuk bir görünüm kazanıyor. Buğday tanesi sertleşince ise süne vücudundan salgıladığı sindirim salgısı ile bazı enzimlerle olgunlaşmış taneleri yumuşatıp glutende yumuşamaya neden oluyor.

 

Sünenin tarlada başaktaki daneleri emerek yaptığı zarar, buğdayı işleme sırasında özellikle de ekmekçilikte kaliteyi doğrudan etkiliyor. Gluten yapısı bozulduğundan ekmekte istenilen kabarma sağlanamıyor. Bu kapsamda buğdayın kalitesi de belirli sayıdaki veya miktardaki buğdayın içinden tespit edilen emgili (zarar görmüş) danelerin sağlam danelere oranı ile ölçülüyor. Emgi oranı düştükçe buğdayın kalitesi artıyor. Bakanlığın son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucu 2003 yılında yüzde 1,2 olan emgi oranı, yüzde 0,69’a kadar düşürüldü. Bu sayede buğdaydaki kalite oranı artırıldı.”ANKA

DİĞER HABERLER
Sinan Sağlam'a Ödül

Haber Tarihi: 9 Eylül 2012. 19:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x