Bakanlıktan Peynire İç Yağı Teftişi
Peynirde insan sağlığına zararlı ‘iç yağı’ kullanıldığı iddiaları Tarım Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Peynir üretiminde insan sağlığı ile oynandığı haberleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, tüm Türkiye ’de ‘peynir denetim’ atağına geçti. Her ilden alınan peynirler analize gönderilirken, numune alınan peynir çeşidinin 160’ı geçtiği belirtiliyor.
Analizler için yurtdışından makine de sipariş edildi. Söz konusu makine ile peynirde kullanılan hayvansal yağın niteliği de görülebilecek. Böylece hangi peynirde iç yağ kullanıldığı, hangisinde sütün yağı olarak tereyağı oluştuğu net bir şekilde belirlenecek. Şu anda birçok denetimde, iç yağı da, tereyağı da hayvansal yağ niteliğinde olarak görülüyor, ancak detayına inilemiyor.
Laboratuvarlar tespit edememişti Geçen günlerde basına yansıyan haberlerde, maliyeti düşürmek isteyen bazı şirketlerin arapsabunu yapımında kullanılan iç yağı peynire katmaya başladığı ifade edilmişti. Peynirin maliyetini kilo başına 3-4 lira indiren ancak kalp ve damar hastalıklarına yol açan ve obeziteye neden olan iç yağın peynire karışması ile birlikte kilosunun 50 kuruştan 2.5 liraya kadar yükseldiği de haberlere yansımıştı. Söz konusu hileyi anlatan Muratbey’in Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, iç yağını kimsenin tespit edemediğini belirtmişti.
Bakanlık da tüm illere ‘peynir denetimi’ talimatı verdi. Edinilen bilgiye göre, tüm Türkiye’de denetim elemanları numune topluyor. Analizler içinse, yurtdışından makine siparişi verildi. Denetimler sonucunda iç yağ kullanan marka ve firmaların da belirlenmesi öngörülüyor. Firmaların isimlerinin açıklanması konusunda ise karar bakanlığın olacak. Yetkililer, “Risk değerlendirme birimimiz sürekli olarak yeni analiz gruplarını belirliyor” diye konuştu.
Radikal