ABD İle Ekonomik ilişkilerin Yol Haritası Çizildi


ABD ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası oluşturacak mutabakat zaptı TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında imzalandı. Anlaşma uyarınca ABD’nin 4 büyük eyaletinde önde gelen firmaların CEO’ları ile yatırım imkanlarının paylaşılacağı toplantılar düzenlenecek. Karşılıklı ticari heyetler oluşturulup, işbirliği imkanları artırılırken, üçüncü ülkelerde işbirliğine gidilecek. ABD’de Türkiye’yi tanıtım kampanyası yapılacak.

 

ABD ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası oluşturacak mutabakat zaptı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Lionel C.Johnson’un imza attığı anlaşma Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın şahitliğinde Başbakanlık’ta imzalandı.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası ile imzaladıkları mutabakat zaptının, Türkiye-ABD ortaklığının stratejik niteliğini göz önünde tutarak, tüm ekonomik ve ticari alanları kapsadığını bildirdi.

 

Hisarcıklıoğlu, söz konusu mutabakat zaptı çerçevesinde Türk iş camiası olarak, Amerika’da eyalet bazında çalışmaya başlayacaklarını ifade etti.

 

Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlenen, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında mutabakat zabtı imza töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin yıllarca askeri ve siyasi alanda geliştiğini, iktisadi boyutunun ise zayıf kaldığını ifade etti.

 

Ekonomik kazanca dönüşmeyen ortaklıkların, ya anlamını kaybedeceğini ya da bozulacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu nedenle önümüzdeki süreçte Türkiye-ABD ilişkilerinin ekonomik boyutunu hızla genişletmek, çeşitlendirmek ve derinleştirmek istediklerini belirtti. Bugüne kadar, iktisadi ilişkileri geliştirme yönünde TOBB olarak bir dizi girişimleri olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Küresel Girişimcilik Programını Türkiye’de uyguladıklarına değindi.

 

-ABD iş dünyası da fırsatları fark etti

 

Hisarcıklıoğlu, bireysel bağları öne çıkaran, ilişkileri tabana kadar yayan, ”Yeni Başlangıç İçin Ortaklıklar Girişimi’ni Türkiye’de yürütüyoruz” dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti ile akabinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın koordine ettiği çalışmaların ilişkilerin ekonomik boyutunu daha fazla öne çıkardığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

 

”Son dönemde ABD iş dünyası da Türkiye ekonomisinin sunduğu fırsatları daha iyi fark etmeye başladı. Türkiye, ABD iş dünyasının gündeminde daha fazla yer almaya başladı. Şimdi, iktisadi ilişkilerimizin gelişmesi açısından bir ilki gerçekleştiriyor, çok önemli bir girişim başlatıyoruz. ABD-Türkiye ortaklığının iki taraflı kazanca dönüşmesini sağlayacak önemli bir girişime, iş dünyası kuruluşları olarak imza atıyoruz. Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan, imzalayacağımız işbirliği protokolünün oluşumunda bize yön verdi, destek verdi, cesaret verdi. Uygulamayı da kendisiyle birlikte yapacağımızdan eminiz. Bugün imzalayacağımız mutabakat zaptı, Türkiye-ABD ortaklığının stratejik niteliğini göz önünde tutarak, tüm ekonomik ve ticari alanları kapsıyor.”

 

-”Ticaretimizi yeni boyutlara taşıyacağız”-

 

Hisarcıklıoğlu, Türk sanayisindeki ileri teknoloji payının artması açısından bu anlaşmanın çok önemli olduğunu belirterek, bu kapsamda ileri teknoloji alanlarında da Türk ve Amerikalı firmalar arasında işbirliği yapılacağını kaydetti.

 

Tesis edecekleri işbirliği ile Türkiye’de iş yapma imkanlarını tanıtmaya dönük ABD’de bir tanıtım kampanyası yürüteceklerine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ABD’den Türkiye’ye ticaret heyetleri getirerek, Türkiye’nin iş imkanlarını yerinde göstereceklerini ve Türk-ABD ekonomik ilişkilerini Anadolu’da büyüteceklerini ifade etti.

 

-Türk-ABD ilişkilerinin geleceğine yatırım

 

Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ”Türk ve ABD firmalarının katılımıyla, Türkiye’de tedarik konferansı düzenleyeceğiz. Ticaretimizi yeni boyutlara taşıyacağız.

 

Sağlık, siber güvenlik, üçüncü ülkelerdeki projelerin finansmanı, müteahhitlik, gıda sanayi ve nano-teknoloji alanlarında işbirliği imkanlarına ilişkin ekonomik etki analizi çalışmaları gerçekleştireceğiz.”

 

Hisarcıklıoğlu, Türk-ABD ilişkilerinin geleceğine yatırım yaptıklarını dile getirerek, üçüncü ülkelerde de birlikte çalışmak için ciddi imkanların olduğunu bildiklerine işaret etti. Mutabakatın, ABD’li firmaların Türkiye’de yatırım yapması ve Türk sanayicisinin de ABD’ye ihracatını artırması için çok önemli adım olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, söz konusu bu mutabakatla önlerine çok somut ve sonuç getirecek yol haritasını koyduklarını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde Yangın Çıktı !

 

-”’Gelelim bize mal satın’ diyorlar”-

 

Hisarcıklıoğlu, mutabakat zaptı kapsamında dünyanın en büyük iş örgütü olan, 3 milyondan fazla üyeye sahip ABD Ticaret Odası’nın (US Chambers), Amerika’nın büyük firmalarından oluşan bir heyeti, mal satın alma amacıyla Türkiye’ye getireceklerini ifade ederek, ”Yani bize açıkça ‘gelelim bize mal satın’ diyorlar. Bu dünyanın en büyük ekonomisine ihracatımızı artırma açısından çok büyük fırsat” diye konuştu.

 

Sektörler itibariyle hangi malları satabileceklerine bakacaklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, heyeti çeşitli illerdeki iş adamlarıyla bir araya getirmeyi düşündüklerini söyledi. Türkiye-ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu karşılıklı ticaret ve yatırım, turizm, özellikle girişimcilik alanında olmak üzere, genel anlamda bir know-how transferi ve üçüncü ülkelerde işbirliği çerçevesinde düşündüklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, çalışmalarını da bu ana sütunlar üzerine inşa ettiklerine değindi.

 

-”Yıllardır bütün işlerin Washington’dan halledilebileceğini düşündük”-

 

Hisarcıklıoğlu, 2001’de ABD’ye yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 11 civarında olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: ”Oysa, 2011 yılı sonu itibariyle bu oran, maalesef yüzde 3,4 düzeyine geriledi. Gelinen noktada, 300 milyon nüfuslu Amerika’ya ihracatımız, 30 milyonluk Irak’a ihracatımızdan daha azdır. Bu sonuç, Türkiye’nin ABD ile ticarete önem vermemesinden kaynaklanmıyor. Bilakis, Amerikan pazarına giriş Türkiye’de siyasetçilerin, bürokratların ve iş adamlarının yıllardır en önemli gündem maddelerinden birisidir.

 

İğneyi kendimize batırmak gerekirse, yıllardır hep şu yanlışı yaptık, ABD’deki işlerin Türkiye’deki gibi merkezden yürüdüğünü sandık. Bütün işlerin Washington’dan halledilebileceğini düşündük. Oysa Washington’da konuşulan Washington’da kalıyor. Zira Amerika; Türkiye kadar merkeziyetçi yapıda değil. Washington’un eyaletler üzerinde, şirketler üzerinde mutlak bir ağırlığı yok. Orası hür teşebbüs ülkesi. İşler bireysel ve rasyonel bazda hallediliyor. Dolayısıyla ticari girişimlerin mutlaka eyalet bazında yapılması lazım. İşte vardığımız bu sonuçtan hareketle, Türk iş camiası olarak yine bu protokolle Amerika’da eyalet bazında çalışmaya başlayacağız.”

 

-4 eyalete odaklanılacak

 

Hisarcıklıoğlu, Massachussets-Boston, Maryland-Washington, Illinois-Chicago, California-San Francisco’nun toplam milli gelirinin 3,2 trilyon dolar ile Türkiye’nin 4 katı ve ithalat hacminin ise 531 milyar dolar ile Türkiye’nin ihracatının da 4 katı olduğunu ifade ederek, bu kapsamda ABD’nin ekonomik anlamda gelişmiş ve ekonomisinin 4’te 1’ini oluşturan 4 eyaletinde Türkiye’yi anlatmak üzere büyük firmaların CEO’larını bir araya geleceklerini söyledi.

 

Türkiye’nin ABD’deki yatırımlarının, ABD ekonomisi için küçük olabileceğine ancak Türkiye için önemli olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, bu yatırımların daha da artmasını beklediklerini dile getirdi.

 

Hisarcıklıoğlu, imzaladıkları bu mutabakat zaptının ABD vizyonlarıyla, aynı şekilde ABD Ticaret Odası’nın da Türkiye vizyonuyla örtüştüğünü sözlerine ekledi.

 

-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise imza töreninde yaptığı konuşmada, küresel ekonomik ve finans krizinin henüz bitmediğini belirterek, ”Kriz çözüldü, çözülüyor desek dahi bu krizin izleri özellikle bankacılık sistemi ve kamu maliyesi üzerinde yıllarca devam edecek” dedi.

 

Her ülkenin hızla ekonomik yapısını çeşitlendirmesi, pazarlarını çeşitlendirmesi ve aynı zamanda yatırım bazını genişletmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası arasında imzalanan mutabakat zabtının, her iki tarafın mensupları için de yeni pazar imkânları oluşturacağına ve bu kriz döneminde özellikle ihracat pazarlarının genişletilmesine faydalı olacağına inandığını bildirdi.   Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında mutabakat zabtı imzalandı. Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlenen imza törenine, Başbakan Yardımcısı Babacan’ın yanı sıra, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Sorumlusu Lionel C. Johnson ve ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone katıldı.

DİĞER HABERLER
Ege ihracatını tarım sektörü ayakta tuttu

 

Babacan, burada yaptığı konuşmada, geçirdiği ameliyat nedeniyle imza törenine katılamayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a geçmiş olsun dileklerini iletti, kendisine acil şifalar diledi. Türkiye ile ABD’nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu belirten Babacan, paylaşılan ortak değerler ve ideallerin, işbirliği için çok güçlü bir zemin oluşturduğunu söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın, 2009 yılı Nisan ayında ilk deniz aşırı resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini anımsatan Babacan, şunları kaydetti:

 

”Ve yine Sayın Obama’nın deyimiyle, Türkiye ile ABD ilişkilerinin seviyesinin ‘model ortaklık’ olması… Yani ileri düzeyde ortaklık olması. Bu da bizim arzu ettiğimiz bir hedef. Sayın Obama’nın ziyaretinden sonra Dışişleri Bakanı Sayın Hillary Clinton’la beraber siyasi ilişkilerimizin oldukça gerisinden gelmekte olan ekonomik ilişkilerimizi nasıl ilerletebileceğimizi çalışmaya başladık ve her iki taraftan da üst düzey, hükümet seviyesindeki katılımla, yeni bir mekanizmanın, yeni bir organizasyon yapısının faydalı olacağını düşündük ve nihayetinde, 2009 yılı Aralık ayında, sayın Başbakanımızın Washington ziyareti sırasında Başkan Obama ile birlikte bu yeni yapı açıklandı.

 

Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi adını verdiğimiz bu yapıyla, her iki taraftan ilgili devlet birimlerinin bir arada çalışabileceği, her iki taraftan da aşağı yukarı 50-60 kadar devlet yetkilisinin bir araya gelip beraberce gündemi gözden geçirdiği, beraberce sorunları çözmek için uğraştığı ve yine beraberce yeni adımlar için çalışacağı bir formatı oluşturmuş olduk.” Bu işbirliği çerçevesinin ilk toplantısını 2010 yılında Washington’da gerçekleştirdiklerini, ikinci toplantının ise bu yıl Türkiye’de yapıldığını anımsatan Babacan, her iki tarafta da iş konseyleri kurduklarını söyledi.

 

Babacan, bunun da iş dünyasının görüşlerinin, söz konusu çalışmaya yansıtılması açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

-”İlk uygulama etkinliklerinden birisi Washington’da gerçekleştirilecek”-

 

Buna karşın, özellikle iş dünyasını bu sürece daha aktif ve daha güçlü bir yapıyla katabilmek için TOBB ile ABD Ticaret Odası arasındaki mutabakat zabtı ve yaklaşık 1,5 yıllık bir ortak çalışma programının çok önemli olacağını anlatan Babacan, şöyle devam etti: ”Geçen sene ABD Ticaret Odası Başkanı Türkiye’yi ziyaret ettiğinde kendisiyle uzun bir görüşme yaptık ve Amerikan Ticaret Odası’nın, Türkiye ile olan ilişkilerde mutlaka çok daha aktif olması gerektiği konusundaki görüşlerimi kendisine ilettim. Hatta somut önerilerde de bulundum. 3 hafta önce sayın başkan yardımcısı, bir heyetle Türkiye’ye geldiğinde de bunların biraz daha detaylarını konuştuk ve işte 3 hafta gibi kısa bir süre içinde bu teklifler somutlaştı ve bir mutabakat metni haline geldi. Bu mutabakat metni çerçevesinde Türkiye’ye Amerika’dan heyetler kabul edeceğiz, Türkiye’den ABD’ye heyetler göndereceğiz ve bunun Washington’daki açılışı inşallah kısmet olursa, Sayın Başbakanımızın ilk ABD ziyaretinde yapılacak. Yani bugünkü anlaşmanın ilk uygulama etkinliklerinden birisi Washington’da gerçekleştirilmiş olacak. Arkasından ABD’de yapacağımız bir Türkiye Haftası programıyla, bazı eyaletlerde ve bazı şehirlerde 1 hafta boyunca Türk iş dünyası temsilcilerini Amerikan iş dünyası temsilcileriyle buluşturmuş olacağız.”

DİĞER HABERLER
Koca TÜSİAD Yüzde 9 Ödüyormuş!

 

-”Mutabakat metni, önümüzdeki 1,5 yılın etkinliklerini tanımlayacak”-

 

Bu programı çok önemli gördüğünü belirten Babacan, özellikle iş adamlarının birbirini daha yakından tanıması ve Amerika’nın pek çok eyaletinde Türkiye’nin daha iyi anlaşılır olmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

 

Bu mutabakat metninin, önümüzdeki 1,5 yılın etkinliklerini tanımlayacağını anlatan Babacan, sözlerini şöyle tamamladı: ”Ancak ben bunu, açıkçası sadece bir ısınma egzersizi olarak görüyorum. 2014 sonrası için de daha yoğunlaştırılmış bir çalışmanın çok olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum. Biliyorsunuz küresel ekonomik ve finans krizi halen devam ediyor, bu kriz henüz bitmiş değil. Kriz çözüldü, çözülüyor desek dahi bu krizin izleri özellikle bankacılık sistemi ve kamu maliyesi üzerinde yıllarca devam edecek. Pek çok ülkenin, özellikle kamu maliyesi açısından baktığımızda, bütçe açıklarını ve borç stoklarını normale döndürmesi yıllar alacak, hatta belki 10 yıllar. Her ülkenin hızla ekonomik yapısını çeşitlendirmesi, pazarlarını çeşitlendirmesi ve aynı zamanda yatırım bazını genişletmesi gerekiyor. İşte TOBB ile Amerikan Ticaret Odası arasındaki bu işbirliğinin, her iki tarafın mensupları için yeni pazar imkanları oluşturacağına ve bu kriz döneminde özellikle ihracat pazarlarının genişletilmesine faydalı olacağına inanıyorum. Yine yatırımların artması için de bu işbirliğini çok çok önemsediğimi söylemek istiyorum. Yakalamış olduğumuz bu pozitif ivmenin daha sonraki yıllarda da güçlenerek süreceğine inanıyorum.”

 

-ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone

 

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de, ABD Ticaret Odası ve TOBB Türkiye-Amerika ortak ticari girişiminin başlangıcını yaptıklarını belirterek, 2011’de Amerika ve Türkiye arasında ticaret açısından bir rekor kırıldığını ifade etti. Türkiye’de 1.200 amerikan şirketinin iş yaptığını kaydeden Ricciardone, bunun 2007’den bu yana yüzde 50’lik bir artış olduğunu vurguladı. Ricciardone, 2011 ve 2012’de yeni yatırımların çok prestijli, lider şirketler tarafından yapıldığını gördüklerine dikkati çekerek, ”Bütün bunlar aslında, Amerikan özel sektörünün Türk pazarının çekiciliğini giderek artan bir şekilde fark ettiklerini gösteriyor. Amerika, Türkiye’deki istikrarı, iş yapmaya açık bir ortam olduğunu görmeye devam ediyor” diye konuştu.

 

Hükümetlerarası diyalogla ticaret ve yatırımın, stratejik ilişkiler çerçevesinde geliştirilmesinin amaçlandığını bildiren Ricciardione, bundan sonra Türkiye ve Amerika arasındaki stratejik işbirliğinin sadece milli güvenlik anlamına gelmeyeceğine, aynı zamanda ticaret anlamına geleceğine işaret etti.

 

-ABD Ticaret Odası Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Sorumlusu Johnson

 

ABD Ticaret Odası Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Sorumlusu Lionel Johnson da, Türkiye’nin stratejik öneminin son birkaç yılda arttığını bildiklerini ifade etti. Johnson, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında bir kavşak noktası olduğunu belirterek, Türkiye’nin bir köprü görevi gördüğünü kaydetti.

 

Ticari ilişkilerdeki dengesizliğin üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunu dile getiren Johnson, söz konusu bu mutabakat zaptı ile bölgedeki kalkınma ve yeniden yapılanmada ihtiyaç olabilecek yerlerde de, 16-18 aylık bir dönemde birlikte çalışılacağını anlattı.

 

Önümüzdeki günlerde ”Türkiye-ABD Yatırım Günü” düzenleyeceklerini bildiren Johnson, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı da ABD’ye davet etti.

 

Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile Johnson, Başbakan Yardımcısı Babacan şahitliğinde mutabakat zaptını imzaladı. İmza esnasında heyetin arka tarafına geçen Babacan, ”Hükümet olarak arkalarındayım” diyerek tebessüm etti.

 


Haber Tarihi: 14 Aralık 2012. 20:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x