İthal Saman Dağıtımına Erzurum Bölge’den Başlandı


Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Tarım Kredi Kooperatiflerince ithal edilen ilk parti samanın Erzurum’a geldiğini söyledi.

 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ithal edilen ilk parti samanın Erzurum’a gelmesi nedeniyle Erzurum Palandöken Palan otel’de bir basın toplantısı düzenledi.

 

Genel Müdür Kutlu, ülke genelinde 2012 yılında kış mevsiminin yoğun kar yağışlı ve uzun sürmesi, İlkbahar’da yeterli yağışın düşmemesine bağlı olarak başlayan kuraklık neticesinde kaba yem sıkıntısı yaşandığını belirtti.

 

Spekülatörlerin de bu durumu fırsat bilerek kaba yem fiyatlarının artmasına sebep olduğunu ifade eden Kutlu, “Kaba yem açığı vardır. Ancak söylendiği kadar, spekülatörlerin ağzında olduğu kadar da vahim bir durum yoktur. ‘Erzurum’da 330 bin ton kaba yem açığı var’ diye söylendi. Biz 15-20 gündür talep topluyoruz. Bizim elimize gelen kaba yem talebi, saman talebi özellikle Erzurum bölgeye 5 il bağlı Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan illeri, bu 5 illimizdeki talep 2 bin ton” dedi.  Kutlu, ilk parti samanların Erzurum’a geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:”Tırlar İstasyon Caddesi’nde bekliyor ve çiftçimize gönderilecek. Söz verdiğimiz gibi Ocak ayının 21’inde saman dağıtımını başlattık. Bu süreç devam edecek. Kimse endişe duymasın bu hayvanların aç kalmasına bizim gönlümüz razı olmaz. Türkiye’nin her yerinde talepleri karşılayacak tedbirimiz var. Mersin limanına Kıbrıs’tan, Pakistan’dan, İzmir limanına Bulgaristan’dan, Zonguldak ve Hopa limanına ise Ukrayna’dan, Gürcistan’dan saman gelecek. Talepler toplandı. Sözleşmeler imzalandı. İhtiyaç ne kadarsa sonuna kadar karşılayacağız. Dağıtım Nisan ayı sonuna kadar devam edecek. Mevsim uzarsa, ihtiyaç olursa yine devam edecek. Türkiye genelinde bu kadar spekülasyon yapılmasına rağmen 20 günde topladığımız talep 20 bin tondur. Bu kadar büyük bir açık yok, ama varsa da karşılamaya hazırız.”

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, Hippoterapi (atla tedavi) merkezlerinin açılışını yaptı

 

-“İthal saman çiftçiye 50 kuruştan verilecek”-

 

Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bu sorunun çözümü noktasında işbirliği yaptıklarını anlatarak, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçiye maliyetine saman vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Samanın hacminin fazla, ancak ağırlığının az olduğunu anlatan Kutlu, “Yurt dışından getirdiğinizde navlun fiyatları orada aldığınız fiyatın 3-4 katına çıkıyor. Şu anda biz Bulgaristan’dan bir gemi yükledik. 5 bin tonluk gemiye bin ton sığdırabildik. Bu nakliyedeki birim maliyetin 5 katına çıkması demektir. Yurt dışından getirilecek saman, oradan bedava alsanız bile burada çiftçimize ulaştığı takdirde çok yüksek fiyatlara mal oluyor” diye konuştu.

 

Kutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlandığını belirterek, şöyle devam etti:  “Türkiye’nin her yerinde samanı 50 kuruşa vereceğiz. Maliyet bunun üzerinde. 80 kuruşa mal edersek 30 kuruşunu Bakanlık karşılayacak. 90 kuruşa mal edersek 40 kuruşunu bakanlık karşılayacak, 60 kuruşa mal edersek 10 kuruşu bakanlık karşılayacak. Ama çiftçimiz, hayvancımız bunu 50 kuruşa alacak. İhtiyacından fazla kimseye yem, saman vererek orada ikinci el piyasası oluşmasına da asla müsaade etmeyeceğiz. Çiftçimizin ihtiyacı ne kadarsa bu ihtiyacını peyderpey karşılayacağız.”

DİĞER HABERLER
"Doğru Bilgi ile Sağlıklı Besleniyorum" Seminerlerine Devam

 

Çiftçileri de Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ortak olmaya davet eden Kutlu, ortak olmanın çitçinin menfaatine olduğunu söyledi.  Kutlu, Hopa Limanı’ndan Erzurum’a ulaşan 8 kamyon samanın İstasyon Caddesi’nde çiftçilere dağıtımını da izledi. Kutlu, ilk etapta Erzurum’a 20’şer tonluk 8 kamyonla yaklaşık 200 ton saman geldiğini belirterek,”İlk saman teslimatlarını yapıyoruz.dedi.

 

Basın toplantısına; Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Tekman, Erzurum Bölge Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili A.Rıfat Bezginoğlu, Bölge Müdürü Ömer Efe, Bölge Müdür Yardımcıları, Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Erzurum Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, çok sayıda mahalle ve köy muhtarı ile çiftçiler de katıldı.

 


Haber Tarihi: 30 Ocak 2013. 17:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İSLAM
İSLAM
11 yıl önce

Çok güzel bir çalışma tebrikler. Bakanlık yine karşılayacağı kısmı doğudaki kaçak elektrik kullanımını diğer abonelere yüklediği gibi diğer vatandaşların vergilerinden ödeyecek. Keşke devlet çiftçinin gerçekten yanında olsaydı, Keşke Bakanlık Tarım ve Hayvancılık politikaları ile sanayiciye buyur geç derken çiftçiyi köylüyü üzmeseydi. Ama olmadı. Köylü üzüldü tarlasını bağını bahçesini traktörünü sattı. Ürünü para etmedi. Pancar ektiği dönemdeki mutluluğu yerini endişe ve yarına olan güvensizliğe bıraktı. Müslüman milletin müslüman evlatları ebedi cehennemde yanacağını bile bile ruh sağlığı bozuşup canına kıydı. İntiharlar, iflaslar gazete haberleri ve TV lerde magazinmiş gibi kaldı. Fakat “kul hakkı” ve yönetilenlerin çektiği sıkıntı ve kederin müsebbibi olacak yöneticiler… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x