Bakan Eker, “2006 yılında Türkiye’nin ilk tarım kanunu yapıldı”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin tarihinde ilk defa Cumhuriyet’in 83. yılında bir tarım kanuna kavuştuğunu belirterek, “2006 yılında Türkiye’nin ilk tarım kanunu yapıldı. Bir ülkede tarım kanunu olması çok önemli” dedi.
Okan Üniversitesi’nce düzenlenen “Türkiye’nin et ve süt politikası” paneline katılan Bakan Eker, üniversitenin Gastronomi Bölümü bünyesindeki Mutfak Sanatları Merkezi, Gastronomi Mutfağı ve restoranın yer aldığı, dünya standartlarındaki 1000 metrekarelik yeni binanın açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından panelde konuşan Bakan Eker, coğrafyanın tarımı tayin ettiğini, tarımın gıdayı oluşturduğunu ve gıdanın kültür kotlarını belirlediğini dile getirdi. Bakan Eker, bunların birbiriyle ilişkili olduğunu ifade ederek, ekip biçilen şeylerin yenen içilen şeyler olduğunu vurguladı. “Yeyip içtiklerimiz aynı zamanda folklorumuz, aynı zamanda toplumsal ilişkilerimiz, ticaretimiz, sanat değerlerimiz, bütün bunlar bu sahada belirleniyor” diyen Bakan Eker, bu bakımdan dönüp hangi coğrafyada yaşandığına, bu coğrafyanın ne önerdiğine, neyi determine ettiğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan Eker, bir strateji belirlediklerini ve bu kapsamda 14 kanun değiştirdiklerini ifade ederek, “Türkiye eskiden beri hep tarım ülkesi falan deniliyor. Türkiye tarihinde ilk defa Cumhuriyet’in 83. yılında bir tarım kanununa kavuştu. 2006 yılında Türkiye’nin ilk tarım kanunu yapıldı. Bir ülkede tarım kanununun olması çok önemli. Çünkü tarım kanununda tarifler var. Bu kanunu biz çıkardık. Tarımla ilgili bir tarif yaptık ve burada bir gelişme meydana geldi” diye konuştu. Türkiye’nin hali hazırda 75 milyon nüfusu bulunduğuna ve bunun yüzde 22,7’sinin tarım nüfusu olduğuna işaret eden Bakan Eker, şunları kaydetti: “Bu çok yüksek bir rakamdır. Türkiye’de 25,5 milyon insan çalışıyor. Burada her dört kişiden birisi tarımda çalışıyor. Bu da çok yüksek. ABD’de 100 kişiden biri tarımda çalışıyor. Avrupa’daki 27 ülkenin ortalaması 4,5’tur. Bizde 24,8’dir. 10 senelik süre içerisinde bu sayı yüzde 35’lerden aşağı düştü. Dünyanın her yerinde de tarımda çalışanların geliri diğerlerine göre daha düşüktür. Milli gelirin 2012 yılında tarım hasılası 62 milyar dolardır. Yılda kişi başına 3600 dolar bir gelire tekabül ediyor. Bugün Türkiye, dünyanın 7. en yüksek tarım hasılasına sahip ülkesi. AB ülkeleri içerisinde de bir numara oldu. Bugün TÜİK’in açıklamasına göre, Türkiye 16 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor.” dedi.
Bakan Eker, Türkiye’nin gıda maddeleri konusunda dışarıya hiçbir şekilde bağımlı olmadığını, bu alanda kendi ihtiyacını karşılayarak dünyada da daha fazlasını satan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin 33 milyon tonun üzerinde hububat ürettiğini, bunun 20 milyon tondan fazlasının buğday olduğunu belirten Bakan Eker, buğdayda Türkiye’nin ihtiyacının 17 milyon ton olduğunu, Türkiye’nin dünyanın son 7 yıl içerisinde en çok buğday unu ihraç eden ülkesi olduğunu dile getirdi. Hayvansal hasılaya baktığımızda da, ülkemiz bizim cennetimiz. Türkiye’nin yağışı yeterli değil. Türkiye yarı kurak bir coğrafya. Hayvancılıkta temel sorunumuz, Anadolu coğrafyası koyun coğrafyasıdır, sığır coğrafyası değildir. Bizim coğrafyamızda koyun, dünyanın çok yağış alan bölgeleri sığır coğrafyasıdır. Biz kentleşmeyle birlikte avantajlı bulunduğumuz alanı terk etmişiz, bize ait olmayan bir alana doğru hayvancılığımızı geliştirmişiz. Bu sığırı besleyecek kadar yemimiz de yok. O yemi üretirken biz rekabetçi de değiliz.” İfadelerini kullandı.
“Kendimize haksızlık yapmayalım”
Avrupalılarla beslenme alışkanlıklarının farklı olduğunu dile getiren Bakan Eker, Avrupa ve Türkiye’nin süt tüketimlerinin de farklı olduğunu vurguladı. Bakan Eker, “Ancak bu konuda kendimize haksızlık yapmamamız gerekir” dedi. Bakan Eker, Avrupalı’nın yediği kırmızı etin yarısının domuz eti olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de domuz eti yenmediğini ve bu konuda da Türkiye’deki kişi başına düşen kırmızı et tüketimine dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Eker, küçükbaş hayvan sayısının da arttığına işaret ederek, 2006 yılından itibaren de bu alanın desteklendiğini söyledi. Eker, tarımcılık alanında birçok proje yaptıklarını dile getirerek, iyi bir hedef belirlemesi yaptıklarını ve bunlarla oranlarda artış sağladıklarını, bundan sonraki süreçte de bu strateji ile devam edeceklerini kaydetti. Konuşmaların ardından, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Bakan Eker’e plaket verdi.