Tavukçulukta Bir Tarih ve İlk Sona Erdi


SERDAR KONURALP

(Fotograflar Çiftlik Dergisi Arşivi)

 

1965 yılından beri Türk kanatlı sektörünün temel taşlarından biri olan “Şölen Piliç” Üretim ve satış çalışmalarını sona erdirerek bundan böyle sadece ihracat ve inşaat alanlarında boy göstereceğini açıkladı.

 

PİLİÇ ETİNİ ÜLKEYE SEVDİREN “ŞÖLEN”

 

Bir döneme damgasını vuran Aksaray’da çevirme piliç yeme furyası, tavukçulukta beyaz et sektörünün tüketiminde milat olarak Kabul edilir.

 

Piliç çevirme Almanya’da Wienerwald’de yenir..

 

O yıllardan itibaren Wienerwald restaurantları, piliç çevirme işinde o kadar büyük isim yaptı ki,Almanya’ya giden tüm ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmişti.Bu restaurantlarda tavuk suyu çorba,piliç çevirme, kızarmış patates ve iki çeşit kızgın fritözlerde pişirilen mısır unlu ve sade tavuk parçaları müşteriler tarafından büyük rağbet görürdü.

 

Almanya’ya çalışmaya giden Fuat Dinçer bu restaurant’ın bir benzerini hayata geçirmek için Türkiye’ye dönmeye karar verir.Bu kararı verdikten sonra Türkiye’de bulunmayan piliç çevirme dolaplarından satın alarak ülkesine yeni bir alanda boy göstermek üzere geri gelir..

 

 

AKSARAY ŞENLENİYOR

 

 

Fuat Dinçer’in piliç çevirme dolaplarını satın alarak Türkiye’ye gelmesi 1963 yılına rastlar.Bu gelişinden sonra Fuat Dinçer açacağı dükkanın araştırmasını yapar ve İstanbul Aksaray semtinde karar verir.Bu kararı vermesi ve dükkanın açılışı 1964 yılının sonlarına rastlar.İşte “ŞÖLEN PİLİÇ” İstanbul halkı ile tanışır.

 

 

Fuat Dinçer’in Aksaray’da açtığı Şölen Piliç dükkanı hergün dolar taşar.Artık Şölen Piliç’in çevirme ve fritözde pişirilmiş tavuk parçaları ve kızartılmış patates müşteriler tarafından çok tutulur.Öyle ki,İstanbul’a gelen bir ziyaretçi özellikle piliç çevirme ve kızarmış patates’i  tatmak için Şölen Piliç’in yolunu tutar.

DİĞER HABERLER
Tüm Balıklar Sağlıklıdır Ama ...

 

PİLİÇ BULMAK ZOR

 

Çevirme yapmak için özellikle 1250 gram gelen piliçler makineye takılmak için gramaj olarak uygundur.Bu gramajdaki piliçleri bulmakta o tarihlerde zordur.Fakat dinçer büyük çaba harcayarak bu gramajdaki piliçleri zorda olsa bulmaya özen gösterir.Piliçlerin temininde Tekirdağ Şarköy Mürefte’deki besicilerin rolü büyük olur.

 

KUNTERLER DEVREYE GİRİYOR

 

1965 yıllarında Aksaray semtinde oturan rahmetle andığımız Mustafa Kunter,tavukçuluk yapmaya karar verir ve çalışmalarını hızlandırır.

 

1965 yılında İstanbul Büyük Çekmece Çatalca yolu üzerinde bulunan Kunter ailesi tarafından kurulan tavuk üretim çiftliğinde Halkalı Ziraat Mektebi’nden alınan 1000 adet civciv ile Mustafa Kunter ve oğlu Demir Kunter, etlik piliç eti yetiştirmeye başlarlar.Daha sonra Güneşli’de kurulu, Koçman çiftliğinden alınan et ırkı civcivler Yenibosna’daki devlet yem sanayiden temin edilen yemlerle beslenerek Tophane’deki canlı tavuk borsasında piyasaya sunulur.Babası ile birlikte Çatalca’ki kümese büyük emek veren Demir Kunter, sırtında yem çuvallarını taşıyarak bu günkü Şölen Piliç’in temellerini attılar.

 

Soldaki resimde:Sağdan itibaren: Muzaffer Şener(Albay),Kemal Özbayrak,Naci Şener,Demir Kunter,Senayi Gökçe,Süreyya Astarcı(Mudurnu Tavukçuluk-Bıyıklı),Eliyezer Menda(Yupi Tavukçuluk),Sabahattin Moralıoğlu /Düzce,Nuh Naci Durmuşlar,Muzaffer Turhan

 

İzmir’deki Yupi ve İstanbul Kurtköy’de Tok Tavuk, Samandıra’da da Pak Tavuk. Türkiye’de ilk et ırkı broiler civciv üreten tesislerdi. Topkapı’da Koçman ailesi ve İsraillerin ortak kurduğu ABIC (daha sonraki ismi Topkapı Yem Sanayi) et ırkı civcivler için ilk yem üreten firmalar oldu. 1970 yılına geldiğinde Bolu yöresindeki orman köylülerini kalkındırmak ve ormanların kesilmesini önlemek için ORKÖY projesi başlatıldı. proje çerçevesinde köylüye civciv ve yem dağıtılarak broiler piliç üretimine geçildi. Demir Kunter Koçman çiftliğinden aldığı civcivler ile devlet yem sanayinden temin ettiği yemleri Bolu-Düzce Yığılca bölgesindeki sözleşmeli yetiştiricilere dağıtarak o bölgedeki etlik piliç üretiminin temellerini atanlardan biri olmuştur.

DİĞER HABERLER
Yüzlerce İzmirli Gediz Deltası’nda Flamingoların Dansını İzledi

 

Bu arada Baba,oğul Kunter’ler Aksaray’da bulunan Şölen Piliç’in de tedarikçisi olurlar.

 

1970 yılına geldiğinde Bolu yöresindeki orman köylülerini kalkındırmak ve ormanların kesilmesini önlemek için ORKÖY projesi başlatıldı. Bu proje çerçevesinde köylüye civciv ve yem dağıtılarak broiler piliç üretimine geçildi. Demir Kunter Koçman çiftliğinden aldığı civcivler ile devlet yem sanayinden temin ettiği yemleri Bolu-Düzce Yığılca bölgesindeki sözleşmeli yetiştiricilere dağıtarak o bölgedeki etlik piliç üretiminin temellerini atanlardan biri olmuştur.

 

Resim:1974 yılında evlenen Demir Kunter’in yanında Türk Tavukçuluk sektörünün duayenlerinden Hanri Benazus,Jack Rozanes,Süreyya Astarcı,Muzaffer Şener ve diğerleri yer aldı.

 

PİLİÇ ÇEVİRME İLE ALINAN GEMİ

 

İstanbul Aksaray semtinde Şölen Piliç ile büyük isim yapan Fuat Dinçer kazandığı paralarla bir gemi satın alarak nakliye işine girer.  Bu sıralarda piliç fiatları üretimden sonra 3 kat bir fiatla alıcı buluyordu.Şahit olduğunuz gibi piliç satarak 1978 yılında bir gemi alınabiliyordu.

 

ŞÖLEN PİLİÇ EL DEĞİŞTİRİYOR

 

Fuat Dinçer’in büyük emeklerle kurduğu ve bir efsane halini alan Şölen Piliç Kunter ailesi tarafından 4 milyon liraya,bir milyonu peşin verilerek satın alınıyor.Geri kalan 3 milyon lira ise, Şölen Piliç dükkan kazancı ile ödeniyor.

DİĞER HABERLER
KasapDöner'den kadın girişimciye destek

 

1978 yılında Demir Kunter 1965 ten beri pilicini verdiği Şölen Piliç Restorantı satın alıyor.Böylece hem pilici yetiştiren, kesip satan ve de kendi Restorantında pişirip satan bir işletme oluşuyor.1965-1985 yılları arasında piliç çevirme sadece Aksaray civarında vardı.O tarihlerde İstanbul Üniversitesinde okuyan herkes okul çıkışı Şölen Piliçte kızarmış pilici zevkle yemişlerdir.

 

O zamana kadar Kunter tavukçuluk markası ile piliç yetiştiren Demir Kunter, Şölen Piliç markasını kullanmaya başlıyor ve Anonim Şirketi haline geliyor. Şölen Piliç Gıda Sanayi A.Ş tüm hisseleri Kunter ailesine ait bir aile şirketidir.

 

ŞÖLEN PİLİÇ BİNASI DA SATIN ALINIYOR

 

1983 yılında Şölen Piliç’in İstanbul Aksaray semtindeki binası Kunter ailesi tarafından 5 milyon liraya satın alınarak sermayeye katılıyor.

 

Bolu ve Bandırma yöresinde entegre tavukçuluğun çok gelişmesi ile çiftlikleri Trakya bölgesinde olan Şölen Piliç üretimi bırakıp Entegre Piliç Üretim tesislerinden piliç temin ederek satmaya başlıyor.

 

 

1965 Yılından beri tavukçuluk yapan ŞÖLEN PİLİÇ üretimi bıraktı. Fakat tavukçuluğu bırakmadı. Demir Kunter İstanbul İSTOÇ’ta  bulunan satış ve parçalama işyerini boşaltarak yumurta I,piliç ihracatı ve inşaat yapmak üzere işyerini Avcılar’a taşıdı.Demir Kunter’e yeni çalışmalarında başarılar dileriz.

 

 (Kaynak:www.ciftlikdergisi.com.tr)

 

 


Haber Tarihi: 12 Şubat 2013. 15:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x