Kanatlı Sektörünün Sorunları Tartışıldı
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ‘Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı’na katıldı.
Gazelle Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Başkan Yılmaz, Bolu’nun en büyük problemlerinden birisi olan kanatlı hayvan atıkları ile ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğini ve bu konuda gerek idarecilerin gerekse siyasetçilerin ellerini taşın altına koymaları gerektiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri Çalıştayı’ yapıldı.
Çalıştaya Çevre ve Şehircilik bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Üniversiteler, Özel Sektör ve Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılırken, Kanatlı sektöründe atık çeşitleri ve altlık yönetimi, Mevcut durum ve çevresel etkileri, atıkların işlenmesi ve değerlendirilmesi konuları tartışıldı.
Düzenlen toplantıda konuşma yapan TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye’de tavukçuluk sektörünün 80’li yıllardan itibaren hızlı bir gelişme gösterdiğini söyleyerek, “ Sektördeki işletmeler birçok AB ülkesinden daha ileri seviyede olduğunu ve FAO verilerine göre ülkemizin dünya sıralamasında Tavuk eti üretiminde 10’uncu, Yumurta üretiminde ise 11. sırada bulunduğunu bildirmiştir” dedi.
Burak, Türkiye’de beyaz et sektörünün yılda 10 milyon ton atık ortaya çıkardığını, toprak ve yer sularının kirlenmesine, hastalıkların artmasına neden olan atıklar için kalıcı bir çözüm istediklerini söyleyerek, “Beyaz et sektöründe 2 milyon kişi istihdam ediliyor. Bu sektörün 8 milyar TL’lik bir cirosu var. 10 binin üzerinde işletme ve 17 bin civarında kümes var. Kişi başına tüketilen et oranı da 10 kilodan 20 kilolara yükseldi. Yumurta üretimi de 7,8 milyar adet iken, şu an bu rakam 2012 yılının sonu itibariyle 15,5 milyar adete yükselmiş. Burada da yüzde 100 artış söz konusu Türkiye’de yıllık yaklaşık 10 milyon ton kanatlı dışkısı ve atık oluştuğunu vurguladı. Burak, “Kanatlı sektörün atıkları konusunda 10 milyon tondan bahsediyoruz. Kuluçkahaneler, kesimhaneler, ölen kanatlılar ve yem sanayisinden kaynaklanan atıklar toprak ve yer sularının kirlenmesine, hastalıkların artmasına, özellikle bazı hastalıkların yayılmasına neden olurken, kötü kokular yayarak çevreyi kirletmesine neden oluyor. Sürdürülebilir ve kalıcı bir çözüm istiyoruz. Çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir kanatlı sektörün gelişmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Gazelle Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün süren olan çalıştayın ilk gün açılışına katılan ve bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, beyaz et sektörünün Bolu için büyük bir nimet olduğunun altını çizerek, bu nimetin yanında da külfet olarak tabir edilecek büyük oranda bir atık sorunu olduğunu belirtti. Başkan Yılmaz açılıştaki konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye’deki beyaz et üretiminin üçte birini tek başına sağlayan ilimizde böyle bir organizasyon yapılması dolayısıyla hepinize hoş geldiniz diyorum ve bu çalışmanın başta Bolumuza ve tüm ülkemize faydalar getirmesini diliyorum. Beyaz et sektörü ilimizde çok yaygın bir sektör ve bu yaygınlığın yanında önemli bir nimeti bulunmakta. Bu sektör hem ekonomiye katkı açısından hem de istihdam açısından çok önemli bir sektör. Fakat nimetinin yanında da külfet diye tabir ettiğimiz ve şu anda toplantısını yapmakta olduğumuz atıkların duruma bulunmakta. Devlet her zaman bu tür çalıştayları yapıyor ve belki sonunda çok iyi neticelere de varıyor fakat uygulamaya yönelik sonuçlara bir türlü ulaşılamıyor. Beyaz et sektörü Bolu’da çok önemli olduğu için biz bu sektörün festivalini bile yapan ve dolayısıyla beyaz et sektörü ile bütünleşmiş bir iliz.”
“Elini taşın altına koyabilecek hem idarecilere hem de siyasetçilere ihtiyacımız var.”
Başkan Yılmaz konuşmasının devamında Bolu’nun en büyük sorunlarından birisi olan kanatlı hayvan atıklarının çözümü konusunda Belediye olarak birçok çalışmanın içerisine girdiklerini ve her defasında da sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, sorunun çözümü için elini taşın altına koyabilecek hem idarecilere hem de siyasetçilere ihtiyaç olduğunu söyledi . Yılmaz, şu şekilde devam etti: “Atıklarla ilgili problemi çözme konusunda belki bakanlık zorlayıcı bazı önlemler alarak, beyaz et sektörünün tamamında bu sorunu çözmeye yönelik bir çalışma başlatabilir. Takriben 9 yıldır Bolu’da Belediye Başkanlığı görevini yürütürken, Bolu’nun en büyük problemi olarak adlandırdığımız bu beyaz et atıkları konusunda da çok yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Bu konuda ise en büyük destek belki de sektördeki üreticilerden geldi. Bunların başında da hindi sektörümüzün belki de Türkiye’de başlangıcını sağlayan Şerafettin Erbayram gelmektedir. Aynı zamanda şu anda Ankara Üniversitesi’ndeki bazı profesör arkadaşlarla beraber bu işi çözmek için çok yoğun çalıştık. Organik gübre elde etme konusunda belki belli bir konuma geldik fakat bunu işletme haline getirebilecek alt yapıyı henüz oluşturamadık. Sonuç olarak bu atıkları yakalım ve bundan da elektrik enerjisi üretelim diye yeni bir çalışma başlattık ve şu anda Çin’deki devlet firması ile Bolu’da bu konu ile ilgili bir sistem kurulması son aşamaya geldi. Fakat bu konuda sosyal ve siyasal birçok sıkıntılar çektik. Ama birisinin risk alması lazımdı ve biz bu riski aldık. Başlangıçta herkesin projeye tamam demesine rağmen bazı kesimlerden sesler yükselmeye başladı ve herkes geri adım attı. Bu sebeple de iş yine bize kaldı ve bizde he türlü riski göze alarak tesisin ruhsatını imzaladık ve belirli bir aşamaya getirdik. İnşallah bir aksilik olmazsa bu yıl içerisinde tesis kurulmaya başlar ve gelecek yıl içerisinde de takriben bizim tavuk atıklarımızın üçte birini yakarak elektrik üretmeye başlayabiliriz. Bu meyanda dünyadaki gelişmeleri takip edip, başta Bolumuz olmak üzere bütün Türkiye’deki bu problemi çözüp neticelendirebilmek en büyük isteğimiz. Bu konuda ise elini taşın altına koyabilecek hem idarecilere hem de siyasetçilere ihtiyacımız var.”
“Bu sorunun çözümü için bir şeyler yapılmalı ve bu kağıt üzerinde kalmamalı”
Başkan Yılmaz son olarak başta Bolu’nun ve Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olan bu sorunun çözülmesi için bir çalışma gerçekleşmesi ve bununda kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini söyleyerek; “Gelecekte Bolumuz turizm ve üniversite kenti olacağı için, biz çevre kirliliği açısından Bolu çanağı içerisinde yeni bir kümes yapılmasını engellemiş durumdayız ve bize göre bu karar çok doğru bir karar. Çünkü kümeslerin hem çalışırken ürettiği kötü bir koku var hem de kümesin üretim döneminden sonra ortaya çıkan gübresinin çevreye oluşturduğu bir sıkıntısı var. Bir de köylülerimizin bilinçsizce tarlalarına attıkları atıklar şehre son derece rahatsızlık veriyor. Bunların tamamını çözebilecek bir çalışmanın yapılmasını ve bunun da kağıt üzerinde kalmamasını sağlayarak kalıcı bir çözüm oluşturulmasını temenni ediyor, toplantının başarılara vesile olmasını diliyorum” dedi.