Gıdada Yılda 400 Bin Denetim Yapılıyor
SERDAR KONURALP
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Prof.Dr.İrfan Erol gıda ile ilgili soruları yanıtladı.
Bakanlık olarak gıda üretimine büyük önem verdiklerini söyleyen Prof.Dr.İrfan Erol bu konu ile ilgili olarak ta yılda bakanlık olarak 400 bin denetimin yapıldığını söyledi. Gıda kontrolünün sadece semt pazarları ile marketlerde değil üretildikleri yerlerde de dikkatle uygulandığını söyledi.
ÇİFTLİKDEN SOFRAYA DENETİM
Bakanlıkta görevli 600’e yakın personel ile “174 ALO GIDA” hattına gelen şikayetleri takip ettiklerini söyleyen Prof.Dr.İrfan Erol,alınan numunelerin bakanlık ve özel laboratuvarlarda tahlil ettirerek gereğini yaptıklarını söyledi.Ayrıca “Çiftlikten Sofraya” gıda ile ilgili de 25 bin kişinin görev yaptığını işaret etti.Bunun yanında şirketlerin yanında çalışan 10 bin görevlinin de denetimlerini sürdürdüğünü söyleyen Prof.Dr.İrfan Erol tüm çalışmalarımız halkın sağlığı içindir dedi. Gıdanın hiçbir mesleğin ana kontrolünde olmadığını savunan Erol,Biyolog,kimyager,ziraat mühendisi,veteriner hekim ve gıda mühendisleri tarafından kontrol edilerek gereğinin yapıldığını savundu.
ETİKETLEME ÇOK MÜHİMDİR
Gıdalara konulan etiketlerin bir nüfus cüzdanı görevi gördüğünü öne süren Prof.Dr.İrfan Erol,daha güzel okunması için yazıların puntolarını büyüttük dedi.Ayrıca gıda şikayetlerinin yoğunlaştığı şirketleri yakın takibe alıyoruz ürettikleri gıdaları piyasadan çekme ve savcılık dahil tüm işlemleri yakından takip ediyoruz dedi.
Sucuk, salam, sosiste “kırmızı ve beyaz et karışımı” tarihe karıştı “Sucuk, salam, sosiste “kırmızı ve beyaz et karışımı” tarihe karıştı.” diyen Prof.Dr.İrfan Erol, Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği”ne uyum süresi sona erdiğini söyleyerek.” Bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılamayacak ancak kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabilecek.Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et karıştırılamayacak.Buna göre, bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek.Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.”dedi
YENİ YÖNETMELİKLE BİRLİKTE ETE YÜZDE 20 ZAM GELİYOR
Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bılıkçı, ”Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği”yle birlikte fiyatlarda yüzde 10 ile 20 arasında artış beklendiğini söyledi. Bu konu ile ilgili olarak İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Bılıkçı, ”Mesela tebliğle birlikte fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk olacak. Bir ürünün fermente olabilmesi için de belirli bir protein değerine ulaşması gerekiyor. O yüzdende et ürünlerini etin daha kaliteli yerlerinden yapın ki kaliteyi yakalayabilin.” dedi.
EN ÇOK SUCUK TÜKETİLİYOR
Toplantıda sektöre dair bilgilerde veren Bılıkçı, geleneksel Türk şarküteri ürünleri arasında en çok tüketilen ürünün sucuk olduğunu ifade etti. Mustafa Bılıkçı, ”Bizde en çok tercih edilen şarküteri ürünleri sucuk ve pastırma. Yabancı ülkelerin ise sosis, salam ve jambon. NİELSEN verilerine göre sucuğun toplam pazardan aldığı pay yüzde 54.52, salamın yüzde 21.24, sosisin yüzde 13.2, pastırmanın ise yüzde 5.80. Bunları yüzde 3.17 ile kavurma, yüzde 1.14 jambon, yüzde 0.69 ile füme et takip ediyor” diye konuştu.
915 BİN TON KIRMIZI ET TÜKETTİK
Türkiye’de 2012’de 915 bin ton kırmızı et üretimi sağlandığını bildiren Bılıkçı, şunları kaydetti: ”Geçen yılın kırmızı et ithalatı 25 bin 435 tondur. 2012’de ithal edilen canlı hayvan sayısı ise 465 bin 634’tür. TÜİK’in 2012 kayıt verilerine göre ülkemizde tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla yüzde 15’i küçükbaş hayvandan sağlanmaktadır. 2012 yılında kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kilogram olarak telaffuz ediliyor. ABD’de kişi başı kırmızı et tüketimi 60, AB ülkelerinde ise 30 kilogram civarındadır. Ülkemizde halen AB düzeyindeki verilere ulaşılamamıştır.”