Bakkal Dükkanı Açar Gibi Veteriner Fakülteleri Açılıyor
Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de 4 Veteriner Fakültesi Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından değerlendirilmiş ve bu 4 Fakültenin değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısının fazlalığı vurgulandığı halde siyasilerin oy kazanma tutkuları yüzünden ülkemizde 17 veterinerlik fakültesi varken bunlara 4 fakülte daha ekleniyor.
EAEVE’nin değerlendirme sürecinde Veteriner Fakülteleri için istenen asgari standartlar ağır şartlar getirmektedir. Bu kadar pahalı olan Veteriner Hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut Fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olunduktan sonra kapatılması EAEVE koşullarına göre zorunlu olacağı işaret edildiği halde bu ikaz kimse tarafından önemsenmemesi ilginç olarak nitelendiriliyor.
Türkiye’de Veteriner Fakültesi çılgınlığı yaşanırken,Almanya’da 5,İspanya’da 10,İngiltere’de 6,Fransa’da 6 ve İtalya’da 12 fakülte eğitim veriyor.
17 fakülteye 4 yenisi daha ekleniyor
Şu anda 17 Veterinerlik Fakültesi hizmet verirken Bingöl kurulmuş fakat eğitime geçmedi, 3 profesör ve 5 yardımcı Doçent atandı.Bunun yanında Aksaray,Pamukkale ve Çorum sırada beklemektedir.
Bingöl Veterinerlik Fakültesi ile ilgili bakan görüşü
ÜNİVERSİTE DEĞİŞİMİN LOKOMOTİFİ
Konu ile ilgili açıklama yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şöyle konuştu: “Bizim, ülke olarak bir vizyonumuz var. 2023 yılına giderken 10 büyük ekonomi arasına girmek milli gelirimizi 2 trilyon doların üzerine çıkarmak, kişi başına geliri 20 – 25 bin dolara yükseltmek, ARGE harcamalarımızın milli gelire oranını yüzde 3’lere doğru çıkarmak, buna benzer birçok uzun vadeli hedefimiz var. Bütün bunları gerçekleştirmede üniversitenin hayati bir önemi var. Üniversitelerin farklı bir misyonu da var, o da ülkemizin ve içinde bulunulan yörenin kalkınmasına, gelişmesine, refah düzeyinin artmasına, yaşam standartlarının yükselmesine katkıda bulunmak. Özellikle bölgesel gelişme konularından da sorumlu Kalkınma Bakanı olarak üniversitemizi çok önemsiyorum, gelişmenin kalkınmanın, bölgesel değişimin lokomotifi olarak görüyorum. Üniversite öyle bir iki senede büyüyen kurumlar değiller. Hem rakamsal veriler hem de fiziki anlamda Bingöl Üniversitemiz kuruluşundan bu yana yeni kurulan üniversitelerle kıyasla çok hızlı bir gelişme gösterdi” dedi. Bakan Yılmaz, Bingöl Üniversitesi’nin yeni kurulmasına rağmen emsalleri arasında çok iyi bir noktada olduğunu söyledi.
FAKÜLTENİN BİNGÖL’E CİDDİ KATKISI OLACAK
Hükümetin desteğiyle Bingöl Üniversitesi’ne Veterinerlik Fakültesi’ni kazandırdıklarını ve bu fakültenin bölgeye çok büyük katkıları olacağı belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şöyle konuştu, sözlerine şöyle devam etti: “Bingöl Üniversitemiz bünyesinde yeni kurulan Veterinerlik Fakültemizle, ülke hayvancılığının geliştirilmesi ile hayvan ve halk sağlığına yönelik bilgi ve hizmetler üreteceğini, ulusal düzeyde öncü ve tercih edilen bir fakülte olacağını, ülke hayvancılık politikalarına duyarlı, hayvan sağlığı ile ilgili konularda ülke gereksinimlerinin bilincinde ve bu yönde kendini geliştirebilen, çiftlik ve ev hayvanlarına yönelik üretim ve klinik bilgiye sahip, mesleki alanlarda yetki ve araştırmacı veteriner hekimler yetiştirileceğini, ülke hayvan ve insan sağlığına en iyi şekilde hizmet verecektir.”
Bingöl’ün üniversitenin de katkılarıyla kabuk değiştirmeye devam ettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş’a da üniversiteyi önemli bir aşamaya getirmesinden dolayı teşekkür etti.
Yeni veteriner fakültesi istemiyoruz
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VETERİNER FAKÜLTELERİ
DEKANLAR KONSEYİ BİLDİRGESİ
Türkiye’de Veteriner Hekimliği Eğitimi ilk olarak 1842 yılında başlamış ve 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde ve daha sonra da 1946 yılında Ankara Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilk Veteriner Fakültesi üniversiteye bağlı olarak devam etmiştir. Daha sonra 1970 yılında Elazığ, 1972’de İstanbul , 1978’de Bursa ‘da Veteriner Fakülteleri kurulmuştur. YÖK ‘ün kurulmasından sonra 1982 yılında Selçuk, Yüzüncü Yıl ve Kafkas Veteriner Fakülteleri kurulmuş ve daha sonraki yıllarda hızlı bir artışla bugün eğitim veren Fakülte sayısı 17’ye(İki fakülte de açılmış ancak eğitim öğretime başlayamamıştır) ulaşmıştır.
Günümüzde Türkiye’de 72 milyon nüfus, yaklaşık 10 milyon sığır sayısı bulunmasına karşın 17 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır. Bu 17 Veteriner Fakültesi’ne yılda ortalama 1300 öğrenci alınırken, nüfusu 82 milyon olan, 20 milyon üzerinde sığır ve birçok evde kedi-köpek bulunan Almanya’da 5 Veteriner Fakültesi bulunmakta ve bunlara yılda 1000 öğrenci alınmaktadır. Kaynaklar Almanya’da 5 fakülteye ayrılırken, ülkemizde 17 Veteriner Fakültesi’ne pay edilmektedir. Kaldı ki nüfusu bize yakın olan İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İtalya’da 12 ve İspanya’da 10 Veteriner Fakültesi bulunmaktadır.
Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de 4 Veteriner Fakültesi Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından değerlendirilmiş ve bu 4 Fakültenin değerlendirme raporunda Türkiye’deki Veteriner Fakültesi sayısının fazlalığı vurgulanmıştır. EAEVE’nin değerlendirme sürecinde Veteriner Fakülteleri için istenen asgari standartlar ağır şartlar getirmektedir. Bu kadar pahalı olan Veteriner Hekimlik eğitiminin başarılı olabilmesi için Türkiye’deki mevcut Fakültelerin şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Asgari şartları yerine getiremeyen fakültelerin AB üyesi olunduktan sonra kapatılması EAEVE koşullarına göre zorunlu olacaktır.
Bir bölgeye yeni Veteriner Fakültesi açılarak hayvancılığın gelişmesine hizmet edilmesi söz konusu değildir ve dünyada da böyle bir düşünce ile ülke hayvancılığının geliştiği görülmemiştir.
Bu nedenlerle Türkiye’de şu anda eğitim-öğretim yapan 17 Veteriner Fakültesi bulunurken, ciddi yatırım gerektiren Veteriner Fakültelerinin yenilerinin açılmaması, yeni kurulan üniversitelerde Veteriner Fakültelerinin yer almaması ve bazı üniversitelerde de ikinci Veteriner Fakültesi açılması girişimlerinin önlenmesi ve mevcut Veteriner Fakültelerinin olanaklarının artırılarak, eğitim kalitelerinin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilerek nitelikli Veteriner Hekim yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, ülkemiz çıkarları için son derece yararlı olacaktır.
Veteriner Fakülteleri
Dekanlar Konseyi
FAAL EĞİTİM VEREN FAKÜLTELER:
- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi
- Toplam 19 Fakülte.
Öğretim üyeleri için sınav yapan, faaliyete geçen:
T.C. Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi
http://www.bingol.edu.tr/bolumler.asp?bolum_id=207
Kurulma kararı verilen fakülteler:
http://www.aksaray.edu.tr/asu.asp?asu=486
Bakanlar Kurulunca 8 Eylül 2012 Tarihli ve 28405 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlarak Veteriner Fakültesi Kurulmasına Karar Verilmiştir.
Kaynak: http://www.izmir-vho.org/
Editörün Notu: Yardımları nedeniyle arkadaşımız Veteriner Hekim Hakan Boyar’a teşekkür ederiz
Haber Tarihi: 6 Mayıs 2013. 11:52
Listeye eklememiz gereken iki yeni fakültemiz daha var: Namık Kemal Üniversitesi de Veteriner Fakültesi’ne Kavuştu (24.06.2012) Bakanlar Kurulu’nun üniversitelere ilişkin kararı 23 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak İslami İlimler Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi, kuruldu. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde yer alan Sivil Havacılık Yüksekokulu kapatılarak Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi kurulurken, Bülent Ecevit Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi’nde Eczacılık Fakültesi, Dumlupınar Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Namık Kemal Üniversitesi’nde de Veteriner Fakültesikurulması kararlaştırıldı. 2012/3209 Karar sayısı ile yayınlanan kararda “Bazı… Read more »