Arazinin mirasla bölünmesini önleyecek kanun teklifi Bakanlar Kurulu’nda
Bakan Mehdi Eker, “2013-2017 Stratejik Planı”, tarımın makro göstergeleri ve 2023 tarım vizyonu ile ilgili Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Eker, toplantıda tarım arazilerinin bölünmesini önlemek için çıkarılacak yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal değişikliklerin devam ettiğini belirterek, “Bakanlar Kurulu’nda imzalar tamamlanmak üzere. Değişiklik, TBMM’ye çok kısa bir süre içerisinde gelecek.”dedi.
2023 yılı vizyonu kapsamında, gıda maddelerinin dış ticaret konusunda ihracatçı konumunu güçlendiren bir Türkiye öngördüklerini belirtti. Eker, bu vizyon kapsamında hedeflerinin; rekabet gücünü artırmış, tarımsal gayri safi yurt içi hasılasını 150 milyar dolara ulaştırmış, tarımsal ihracatını 40 milyar dolara çıkarmış, parçalı arazilerini birleştirerek arazi toplulaştırma işlemlerini tamamlamış, tarım arazilerinin bölünmesini önleyen bir yapıya kavuşturmuş, dünyada ve bölgesinde tarımda söz sahibi bir Türkiye’nin olduğunu söyledi.
Eker, süre içerisinde hedeflere ulaşmak için bir takım tedbirler alındığını belirterek, bu kapsamda arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek için başlatılan yasal ve yapısal değişikliklerin de sürdüğünü açıkladı. Söz konusun düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda beklediğini, imzaların tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Eker, şunları söyledi:
“Düzenleme, Başbakan’ın imzasını bekliyor, geçen hafta yoktu, yurtdışındaydı. Düzenlememiz, TBMM’ye çok kısa bir süre içerisinde gelecek. Türkiye’de tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne böylelikle geçilecek. Hem Medeni Kanunu’nda hem de Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nda değişiklik öngören kanuni düzenlemeyle, böylece miras yoluyla arazilerinin bölünmesinin önüne geçilecek.”
“TARIMSAL DESTEKLEMELER BÜTÜN BÖLGELER VE ÜRÜNLER İÇİN HAYATA GEÇECEK”
Eker, tarımsal destekleme konusunda da tarım havzaları model kapsamında belirlenen ürünler ve bölgeler itibariyle başlattıklarını ve bundan sonraki dönemde bütün ürünler, bölgeler için hayata geçirmeyi öngördüklerini de açıkladı. Eker, meraların ıslahı ve kullanımda yaşanan sorunların çözülmesi konusunda da adımlar atıldığına ve yasal düzenlemelerin yapıldığına vurguladı.
Eker, tarım arazilerinin sulanması konusunda da GAP ve GOP projelerinin büyük bir hızla devam ettiğini dile getirerek, “Onların tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin tamamı sulandığında, tarımsal hammaddelerin üretiminde bugünkü durumuna nispetle çok daha iyi bir konuma gelinecek.” diye konuştu.
“TARIMSAL GSYH 62,5 MİLYAR
Bakan Eker, konuşmasında 2012 yılı itibariyle Türkiye’nin tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH)hakkında da bilgi verdi. Eker, 2012 yılı tarımsal GSYH’nin 62,5 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın Türkiye GSYH’sının yaklaşık yüzde 8’ine tekabül ettiğini bildirdi.
Türkiye’nin tarım nüfusunun 17 milyon 200 bin olduğuna dile getiren Eker, bu rakamın da nüfusun yüzde 23’üne denk geldiğini de açıkladı. Türkiye’de toplamda 24,8 milyon işçinin çalıştığını ve bunun 6 milyon 100 bininin tarım sektöründe bulunduğunu kaydeden Eker, Türkiye’de neredeyse çalışan her 4 kişiden birinin tarım sektöründe çalıştığını söyledi. Eker, AB’de 100 kişiden 4’ünün, ABD’de ise 100 kişiden 1’inin tarımda çalıştığını belirtti, bu oranın Türkiye’deki ortalamasının ise yüzde 24,6 olduğunu açıkladı.
“KIRDAN KENTE GÖÇÜ REFAH DÜZEYİNİ YÜKSETLEMEKLE DURDURABİLİRİZ”
Eker, tarımda belirli bir nüfusu tutmayı ve refah düzeyini artırmayı hedeflediklerini de vurguladı:
“Köy nüfusu ile kent nüfusu arasındaki veya tarım nüfusu ile hizmet ve tarım sektöründe çalışanların gelirleri arasında çok yüksek bir fark olduğu zaman kontrol edilemez bir göç söz konusu olur. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun için kırsal nüfus gelirinin, şehirde çalışan vatandaşların gelirlerine göre nispeten daha düşük bunun önüne geçecek tedbirlerin alınması gerekiyor.”
Eker, 2012 yılı itibariyle Türkiye’nin net tarımsal gıda maddeleri ihracatının 15 milyar dolar, ithalatının ise yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu da açıkladı. CİHAN
Haber Tarihi: 22 Mayıs 2013. 19:07
Sayın Bakanım ağzınızdan bal damlıyor ALLAH sizden ebeden razı olsun. Seçimler heryıl olsa keşke