Kafkas Üniversitesi (KAÜ),Kaşarın Patentini Almak İçin işlem başlattı
Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Veteriner Fakültesi’ne bağlı çiftliklerde yetiştirilen ineklerin sütlerinden üretilen kaşar peyniri için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldı.
Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Veteriner Fakültesi’ne bağlı çiftliklerde yetiştirilen ineklerin sütlerinden üretilen kaşar peyniri için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldı.
KAÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürsoy Aksoy, patent alındığında elde ettikleri ürünleri KAÜ Veteriner Fakültesi olarak hem iç piyasada hem de Türkiye genelinde rahatlıkla satabileceklerini belirtti.Fakülte Dekanı Prof. Dr. Gürsoy Aksoy, yaptığı açıklamada, günlük 50-60 kilogram kaşar peyniri üretimi yaptıklarını belirterek, bu oranın yaz aylarında daha fazla olduğunu söyledi.
Fakülteye ait fabrikada kaşar, beyaz peynir, yoğurt ve ayran üretimi yaptıklarını ifade eden Aksoy, günlük 500 kilo süt işlediklerini, bunun 1 tona kadar çıkarılabileceğini kaydetti.Aksoy; “Fabrikamız eğitim amaçlı kuruldu. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimizin tercih edilebilmesini artırmak amacıyla böyle bir teşebbüse giriştik. Öğrenciler bu konudan fakültemizden oldukça memnunlar” dedi.
Aksoy, üretilen ürünlerin kampüs içerisinde kurdukları satış mağazasında satıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bu konuda yasal süreci işlettik. Türk Patent Enstitüsü’ne marka başvurumuzu yaptık. Markamız kısa süre içerisinde elimize ulaşacaktır. Tabii ki marka başvurumuzu yaptıktan sonra fabrikamızın kayıt ve onay işlemleri için gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüğü ile irtibata geçeceğiz. Bu işlemler tamamlanınca rahat bir şekilde ürünlerimizi Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak hem iç piyasada hem de Türkiye genelinde rahatlıkla satabileceğiz. Bu da fakültemizin bütçesine oldukça getiri sağlayacaktır.”
Dekan Prof. Dr. Gürsoy Aksoy; “Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak yaptığımız ve 2013 Nisan ayından itibaren üretime sokmuş olduğumuz fabrikamız, 26 tane veteriner fakültemiz var ülkemizde süt ve süt ürünlerini işleyen fabrika olarak mevcut fakülteler içerisinde tektir. Diğer fakültelerimizde bu yoktur. Diyarbakır Dicle Üniversitesinde var ama şuan üretimleri yoktur. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi böyle bir tesis daha yeni yapmıştır. Biz öyle sanıyorum ki Türkiye’de ilkiz. Bu anlamda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin tanıtımının oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte Kars Kafkas Üniversitesinin bölgenin tanıtımı açısından bu işlerin olmasının katkısının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında da yine farklı projelerimiz devam etmekte. Kanatlı ünitemiz yenilenmekte, kanatlı ünitemizde yeni birimler oluşturulmaktadır. DAP’a sunmuş olduğumuz projelerimiz var. Kaz yetiştiriciliği ile ilgili bir projemiz desteklenmiştir, 175 bin lira destek sağlanmıştır. Kaz yetiştiriciliği ünitesini kuracağız. Dolayısı ile ekonomimiz ne kadar güçlü olursa daha güçlü ayakta kalacağımızı biliyoruz. Bu Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültemiz içinde böyledir, ülkemiz içinde böyledir. Bütçeniz ne kadar güçlü ise o kadar fazla iş yapar ses getirirsiniz. Tabi ki buda Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültemizde ki öğretim elamanlarımızın oldukça kaliteli olmalarından kaynaklanmaktadır. Onların destekleri her zaman bizim için önemlidir. Bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak yatırımlarımız devam edecektir” diye konuştu.
İHA