Merkez’in kararı ateşten aldı
Dolar ve euronun tansiyonu düştü
Yükselişine devam eden dolar, haftanın ilk gününe de yeni bir rekorla başladı. Piyasalardaki bozulma ile önce 2.34 tl barajını geçen dolar, dakikalar içine önce 2.35, ardından 2,36’ı aşarak 2,39 tl seviyesini gördü. Döviz sepeti ise 2,80 tl seviyesini aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
EURO DA ZİRVE YAPTI
Güne 3,1889 tlden başlayan Euro ise 3,25’i geçerek rekor tazeledi.
MERKEZ TANSİYONU DÜŞÜRDÜ
Merkez Bankası’nın yarın akşam olağan üstü toplanma kararı almasıyla dolar tekrar 2,35 tl altını gördü. Euro ise 3.21 tl seviyesine geriledi.
BORSA DÜŞÜŞTE
Borsa İstanbul 100 endeksi, ilk seansa 1320,15 puan artışla 65747,67 puandan girdi. Hisse senetleri ortalama yüzde 2,05 oranında değer artışı elde etti. Endeks şu sıralar yüzde 1’e yakın düşüşle 63.816,10 puan seviyesinde.
YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 10.8
Türk Lirası’nın başta ABD Doları olmak üzere önemli para birimleri karşısında değer kaybı yeni haftanın ilk gününde de hız kaybetmeden sürüyor. Mayıs ayında başlayan Gezi Parkı eylemler ile birlikte ABD Doları karşısında değer kaybı trendine giren Türk Lirası, TCMB’nin bugünü olağanüstü gün (EPS) ilan etmesine ve borç verme faizini yüzde 9 olarak belirlemesine rağmen bugün 2,3795 seviyesini gördü. Türk Lirası’nın yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında değer kaybı yüzde 10,8’e ulaştı. Türk Lirası, ABD Doları karşısında 8 Mayıs’tan bu yana yüzde 32,7 değer yitirirken, yolsuzluk operasyonunun yapıldığı ve siyasi gerilimin tırmandığı 17 Aralık tarihinden bu yana kayıp ise yüzde 17,4 oldu. 18 Aralık’tan itibaren ise dolar kurunda yaşanan artış yüzde 16.5’i buldu.
DEVALÜASYON GİBİ
Aslında devalüasyonlar Merkez Bankaları’nın piyasaya girerek sert ve ani yükseklikte bir kur belirlemeleri sonucunda gerçekleşiyordu. Fakat serbest ve dalgalı kur rejimlerinde artık devalüasyon oranlarını piyasalar belirliyor. Bu açıdan bakıldığında uzmanlar Türk Lirası’nda son 1 ayda gerçekleşen yüzde 17’ye yakın değer kaybının piyasa etkisiyle bir devalüasyona benzediğini belirtiyor.
BANKALAR KUR RİSKİNE KARŞI GÜÇLÜ
Öte yandan JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, bankacılık sektörünün kur riskine karşı korunaklı mali yapısı ve merkezi bütçe disiplininin hareket kabiliyeti, döviz kurlarının geldiği bu seviyenin ekonomik bir krize sebebiyet vermesini engelleyebilecek yeterlilikte önemli tamponlar olduğunu söyledi.
Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, “TL’nin değer tespitinde son günlerde piyasalarda yaşanan hareketliliğin nedeni döviz likiditesindeki arz sorunu olmamakla birlikte, Türkiye’deki döviz fiyatlarındaki hareketlilik diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı paralelde değil, daha dik açıyla yukarı doğru ivmelenmektedir” dedi ve ekledi:
‘KURA FARKLI MÜDAHALE ARAÇLARI BEKLİYORUZ’
“Böyle bir aşamada radikal olmayan ürkek faiz artırımları ve belirsiz ek parasal sıkılaştırma tedbirleri, kurlardaki dengelenmeye gerekli katkıyı sağlamaktan artık uzak kalmakta, faiz ve fiyat oynaklığına ve belirsizliğe neden olmaktadır. Faizin araç olarak kullanılmaması tercih edildiğine göre, bu durumda para politikası tarafından döviz fiyatlarına direkt müdahale amacı olmayan farklı müdahale yöntemlerinin devreye alınacağını düşünmek ve inanmak istiyoruz.” Ökmen ayrıca getiri oranlarının azımsanması nedeniyle ülkeden çıkmak isteyen yatırımcıların
önüne değerli TL engelinin koyulmuş olduğuna ve bu engelin çıkış eğilimini daha da arttırdığına
dikkat çekti.
TL’nin bir anda değer kaybetmesinin, Türkiye’nin gelecek yıllarını dahi etkileyecek önemde
negatif bir gelişme olduğunu da belirten Ökmen “Cari açığın finansmanının kesintiye uğraması Türkiye açısından ondan çok daha vahim bir durumdur. Bu nedenle Para politikası otoritelerinin diğer ekonomik göstergeleri daha da bozmamak için, TL’nin düşen dış değerini bu haliyle kanıksaması doğal bir sonuç olmalıdır” dedi.