Veteriner Hekimler Derneği ‘nin kuruluşunun 84. Yılı
H.Yalçın KÖKSAL
Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekimler Derneği
Genel Sekreteri
Değerli dostlar,sizlerle bu gün 2007 tarihinden bu güne yönetiminde bulunmakla onur duyduğum Veteriner Hekimler Derneği ‘nin kuruluşunun 84. Yılı dolayısı ile derneğimizi , derneğimizin kuruluş amacını,işlevlerini ve bu cümleden olarak sivil toplum örgütlerinin önemini paylaşmak istiyorum.
06.Şubat.1930 yılında kurulan ve kuruluşundan günümüze varlığını sürdüren ender Sivil Toplum Kuruluşlarından birisi olan derneğimiz ,
Atatürk İlke ve İnkılaplarından, Cumhuriyet ve onun kazanımlarından ödün vermeksizin , ülke hayvancılığı,ülke ekonomisi,hayvan sağlık ve refahı,insan sağlığı,gıda ve çevre güvenliği gibi yaşamsal önem içeren tüm konuların yanı sıra, veteriner hekimlerin birlikteliği ,kazanımları ve bu kazanımların yitirilmemesi için üstüne düşen görevlerin bilinç ve çalışmaları içinde olan yönetimlerce ülkemizdeki tüm veteriner hekimleri kucaklamayı amaçlamaktadır.
Özellikle son yıllarda önemli bir konsept haline gelen Veteriner Halk Sağlığı konusunda da üzerimize düşen görevlerin bilinci ile,kamu oyunu bu bağlamda aydınlatma çabalarımız hız kesmeden devam etmekte olup,
Ayrıca toplumun güvenilir, yeterli ve dengeli beslenme haklarının savunucusu olarak yaşanmış ve yaşanan tüm olumsuzluklara karşı mücadelemiz ,
Gerçekleştirdiğimiz ve devamı gelecek okul projelerimizle yetişme çağındaki çocuk ve gençlere hayvan sevgisi,hayvan sağlığı,insan sağlığı ve çevre güvenliği konularında aydınlatıcı ve yol gösterici çalışmalarımız,
Hayvanlar ve hayvansal ürünlerden kaynaklanan ve insan sağlığını tehdit eden zoonozlara karşın toplumu bilinçlendirme çalışmalarımız içerisinde hazırlanan broşür, afiş ve düzenlene panellerle toplumu bilinçlendirme çalışmalarımızın yanı sıra,
Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren olumsuzluklara karşın verdiğimiz yasal mücadelelerde mesleki örgütlenmenin gerekliliğinin en önemli göstergelerden biridir.
Toplum yaşamında zaman zaman karşılaşılan sorunların çözümünde en önemli etken , sorunları ve idealleri aynı olan bireylerin birlikte hareket etmelerdir.
İşte bu nedenle özellikle aynı meslek mensuplarının mesleki örgüt birliktelikleri son derece önemlidir.
Meslek örgütleri, meslektaşlar arası iletişimi sağlamak, mesleki ve meslektaşları ile ilgili sorun ve olumsuzlukları anında tespit etmek ve bu sorunların çözümü için çare ve çözüm önerileri sergileyerek bunları ilgili ve yetkili makamlara anlatmak ve çözüm için ağırlık koymak amacı ile kurulmuş örgütlerdir.
Dernek Yönetimlerinin , bu çaba içinde daha etkin olabilmeleri meslektaşlarının katılımcı olmalarına bağlıdır.Tüm bu çabaların sadece ve sadece seçilmiş yönetimlerin görevi olmak görmek ve seyirci kalmak bu gün pek çok meslek örgütlerinin müşterek sorunlarındandır.Pek tabiidir ki , yönetime talip olan kişilerin sorumluluk ve görevleri farklıdır.Başka bir deyişle örgüt yönetimine talip olan kişiler görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalı ve bu uğurda her türlü özveriyi göstermeyi peşinen kabullenmiş olmalıdırlar.
İşte bu noktada yönetimlerin yanında olmak,katılımcı olmak ve hedef büyütmelerinde de yol gösterici olmak örgüt mensupları açısından da önemli bir görevdir.
Bu vesile ile başta kendi meslektaşlarımız olmak üzere,her meslek mensubunun kendi mesleki örgütlerinde aktif olarak yer almaya ve mesleki haklarının savunucusu olamaya davet ediyorum.