Tarım, insanların karınlarını doyurmak için yapılan bir kültürdür.
Meslek hayatına yeni başlayacak olan genç kaymakamlara konuşan Bakan Eker, tarımın insanlık için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, “Tarım, insanların karınlarını doyurmak için yapılan bir faaliyetten çok bir kültürdür. Tarımdan bahsederken gerisindeki hikmeti çok iyi anlamamız gerek” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanlığı’nın 99. Dönem Kaymakamlık Kursu Programında yaptığı konuşmada tarımın kavramsal analizinin iyi yapılması gerektiğine dikkat çekti. Genç kaymakamlara bakanlık faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bakan Eker, bu kapsamda Tarım Strateji Belgesi hazırlandığını, tarım sektöründe derinlik analizinin yapılarak, tarımı günübirlik alan olmaktan çıkardıklarını ifade etti. Tarım sektörünü kalıcı, derin ve geniş bir perspektifle ele aldıkları belirten Bakan Eker, hayvancılığa, prim desteklerine ve telafi edici ödemelere verilen desteklerin arttırıldığını belirtti.
Tarımdan bahsederken tarımın gerisindeki hikmetin çok iyi anlaşılması gerektiğini belirten Bakan Eker, “Dünyada açlık çeken insanların yanında obez insanlarda var. Yılda 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor, çöpe atılıyor. 900 milyon insan da açlıktan kıvranıyor. Şimdi bir yanda 900 milyon insan aç, öte yanda 1 milyar 300 milyon ton gıda çöpe atılıyor, bir başka yanda da 1,4 milyar insan obezite ile mücadele ediyor.” diye konuştu.
Tarımın son 10 yılın 9 unda büyüyerek son yarım yüzyılın rekorunun kırıldığını belirten Bakan Eker şöyle devam etti: “Türkiye tarımda verimliliği arttırarak dünyanın 7’nci, Avrupa’nın ise en büyük tarımsal ekonomisi haline geldi.24 milyon hektar tarım arazisinde 2002 yılında 23,7 milyar dolar tarımsal üretim değerine sahipti. Türkiye’nin tarımda 2012 hasılası aynı arazilerde 62 milyar dolar oldu. Verimliliği arttırdık”
Su ürünlerine verilen destekleri de arttırdıklarını ifade eden Bakan Eker, “Şu anda Avrupa’daki, Paris’teki, Brüksel’deki balık restoranlarında satılan her 3 çipura-levrekten 1’i Türkiye’den gidiyor. Bu, destekleme kapsamına alındığı için böyle ihraç ediliyor” dedi.
Tarımsal desteklerin geçmiş dönemlerde düşük kaliteli ve mevsimsel olarak üreticiyi memnun etmeye yönelik verildiğini kaydeden Bakan Eker, “Biz bunların hepsini değiştirdik. Cumhuriyet tarihinde hiç koyun ile keçi destekleme kapsamına alınmamış. Biz bunu destek kapsamına aldık. Sayıları baş aşağı giderken, 2012 rakamlarına göre 36 milyona çıktı. Büyükbaş hayvan ise 2002’de 9,9 milyon baş iken 2012’de 14 milyon başa çıktı” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda genç kaymakamlara başarılar dileyen Bakan Eker, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin “Türkiye’de kuraklık var mı?” sorusu üzerine Bakan Eker, kuraklıkla ilgili endişesini dile getirdiğini ancak, daha sonra Türkiye genelinde yağış olduğunu belirterek, “Bu şekliyle devam ederse inşallah bir sorun olmaz” diye konuştu. Ancak tarımsal kuraklığın farklı olduğunu anlatan Bakan Eker, “Tarımsal ürünlerin ve bitkilerin belli dönemlerde suya ihtiyacı vardır. Şu ana kadar durum iyi. Yağışlar devam ederse endişe taşımayız. İlkbaharda, önümüzdeki aylarda yağmur olmazsa o zaman endişe ederiz” dedi.
Bakan Eker, gıda fiyatlarında spekülasyonların yapılıp, yapılmadığı şeklindeki soruya da “Biz işin üretim, arz ve tedarik kısımıyla ilgiliyiz. Şu anda Türkiye’nin hiç bir ürününde arz ve tedarik eksikliği yok. Geçtiğimiz haftalarda patates, fasulye gibi bazı ürünlere yönelik spekülatif hareketler oldu ama dengeye oturdu. Depolar patates dolu. 2011’de, 2012’de etiketlenmiş fasulyeler piyasaya çıktı. Demek ki o yıldan beri saklıyor. Üretimde problem yok, birileri sanki fiyatların yükselmesini istiyor gibi geliyor” yanıtını verdi.