Üretimi Tarih Olan Tavuk yemlik ve Sulukları Tekrar Vitrinde
Köy tavuğuna ilginin son yıllarda artması, metal yemlik üreten küçük esnafı memnun etti. Bursa’da eti ya da yumurtası için tavuk besleyen köylüler, tarihi Kayhan Çarşısı’nda metalden yemlik üreten ancak sayıları giderek azalan esnafın ürünlerine ilgi gösteriyor.
“Kuş gribi“nin yaygın görüldüğü yıllarda hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla bitme noktasına gelen ancak lezzetli olduğu öne sürülerek yayın organlarında yer alması sonucu son yıllarda yeniden aranır hale gelen köy tavuğuna ilginin artması, metal yemlik üreten küçük esnafa yaradı.
Bursa’da çevre köylerde, eti ya da yumurtası için tavuk besleyen köylüler, tarihi Kayhan Çarşısı’nda metalden yemlik üreten ancak sayıları giderek azalan esnafın kapısını aşındırıyor.
Tarihi çarşıda, yarım asırdır faaliyet gösteren, dededen kalma 25 metrekarelik dükkanda hem üretim hem de satış yapan İbrahim Kocadere, her türlü metal, alüminyum ve galvanizli sac işlediklerini söyledi.
Kocadere, özellikle kanatlılara yönelik metal yemliklere son yıllarda ciddi talep olduğunu ifade etti.
“Kuş gribi”nin etkili olduğu 2006-2008 yıllarında metal yemliklere talebin bıçak gibi kesildiğini vurgulayan Kocadere, “Neyse ki son yıllarda köy tavuğu yeniden revaçta. Serbest gezen tavukların etinin ve yumurtasının daha lezzetli olması ayrıca sağlık açısından da köy tavuklarının tüketilmesinin uzmanlar tarafından önerilmesi, her şeyi tersine çevirdi” diye konuştu.
Son yıllarda köylerde tavuk ve yumurta üretenlerin sayısının arttığını anlatan Kocadere, bu durumun kendilerine yaradığını söyledi. Siparişle çalıştıklarını, özellikle bahar aylarında verilen siparişleri yetiştirmekte güçlük çektiklerini belirten Kocadere, üretimlerinin tamamının el yapımı olduğunu ifade etti
Tarımtv.gov.tr
Bir atasözü vardır; “anneanneler biriktirir, anneler atar, kızları yeniden toplar”. Çoğumuzun annesi aile yadigârı kilim ve halıları makine halısı ile değiştirirken, bizler de yeniden bunlara sahip olmaya çalışıyoruz. Eskinin yararlarını, en azından prestijini keşfediyoruz. Ülkeler/insanlar zenginleştikçe ve eğitim düzeyi arttıkça daha doğal olan ürünlerin ve süreçlerin tercih edilmesi kaçınılmaz. Suni elyaf yerine pamuklu/yünlü/kaz tüyü gibi. AB standartlarına sahip tavukçuluk sektörümüzün ürünleri de doğal, laboratuarda üretilmiyor, ancak yeşil alanda gezinen, doğasına daha uygun davranabilen tavuğun ürünleri de pek çok tüketici için muazzam çekiciliğe sahip. Eğer tüketicinin bir kısmı, hayvanın daha mutlu olması ya da diğer nedenlerle (özel lezzet, sürdürülebilirlik, kırsal kalkınma… Read more »