Piliç Alımına başlayacak Olan Japon Heyeti Tesisleri Gezerek İnceleme Yaptılar
SERDAR KONURALP
2005 yılında ortaya çıkan Kuş Gribi nedeniyle ülkemizden kanatlı ürünü alımını durduran Japonlar tekrar çeşitli incelemeler sonucu piliç eti almaya karar verdiler.
Bu konu ile ilgili bilgi veren Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı ve Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, kanatlı sektörünün 9 yıldır kaliteli ürün alma konusunda hassas bulunan Japonlara ürün vermek olduğunu işaret ederek , “ Dünya kanatlı sektörünü yaralayan 2005 yılındaki kuş gribinin ardından Türkiye’den kanatlı ürünleri alımını durduran 3 milyar dolarlık Japonya dünyası tekrar Türk tavukçusu ile ticaret yapmaya ikna oldu.”dedi.
Japonya ile piliç eti ticaretinin önünün açılması sırasında Türk resmi makamları ile Japonlan yetkililer iki kez bir araya gelerek teknik görüşmeler yaptılar.!-7 Mart 2014 günlerinde Japonya’ya giden Tarım ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlar ikinci kez 17-21 Mart 2014 günleri Türkiye’de bir araya gelerek teknik incelemeler sonunda anlaşşarak protokol imzaladılar.Bir iki ay sürecek çalışmalar sonunda Japon ithalat şirketleri ile Türk damızlık firmaları bir araya gelerek fiyat konusunu konuşacaklar.Yetkililer her konuda anlaşan Japon ve Türk ilgililerin iki ay sonunda ticaretin başlayacağına kesin gözüyle bakıyorlar.
HAS TAVUĞUN KURU KESİM SİSTEMİ
Dünya ‘Altın Buluş’ ödülü alan ‘Aeroscalder’ sistemiyle üretim yapan Has Tavuk tesislerine Japon heyetinin hayran kaldığını belirten Şahin Aydemir, “Dünyanın en son teknolojisiyle kuru kesim üretim yapıyoruz. Bu sistemde piliçlerin tüyleri su yerine yoğunlaştırılmış hava akımı kullanılarak yumuşatılıyor. Bu sayede, hijyenik bir üretimle ürünlerin doğal renkte, doğal lezzette ve doğal kokusunda olması sağlanıyor. Hastavuk, ürünlerini üretim sürecindeki 4 aşamalı hijyen bariyeri ile de güven altına alıyor. Aynı zamanda üretimde sağlanan büyük ölçekli su ve elektrik tasarrufuyla doğanın korunmasına da katkıda bulunuyoruz.” diye konuştu.Japonya pazarının sıradan bir pazar olmadığının altını çizen Aydemir, şöyle devam etti: “Japonlar tavuğun en iyi yerlerini istiyor. Dolayısıyla katma değeri de çok yüksek. Bu pazarın açılması sektörümüzü daha da ileriye götürecek, Japonlar artık Türk tavuğu yiyecek.”
Türkiye’den Kanatlı Hayvan Eti Satın Almak İsteyen Japonya’dan İzmir’e Ziyaret
Türkiye’den kanatlı hayvan eti ve ürünleri satın almak isteyen Japonya’dan bir heyet ön incelemelerde bulunmak üzere İzmir’e geldi.
Japonya Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından gönderilen heyet, Türkiye’deki gezisi sırasında İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü de ziyaret etti.
Burada heyete eşlik eden Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Erkul, il genelindeki hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.