Köylüler, Kaz Satarak Harçlıklarını Çıkartıyorlar
Ardahan’da kazlar köşe başlarında oluşturulan pazarlarda görücüye çıktı.
Göğsü buza değdiği için ‘artık yenilebilir’ olarak nitelendirilen kazlar sürü halinde pazara getiriliyor ve her biri 50-70 liradan satılıyor.
Ardahan’da halkın en önemli besin kaynakları arasında bulunan kazlar kesilip ayazda bir süre kurutulduktan sonra tandırda özel olarak pişiriliyor.
Her yıl ortalama 250 bin kazın yetiştirildiği Ardahan’da, kesildikten sonra tuzlanan ve bir süre ayazda bırakılarak kurutulan kazlar, otobüslerle İstanbul’da hemşehrilere ve restoranlarda pazarlanıyor. Kazın tüyü de tekstil sektöründe kullanılıyor.
Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, kaz besiciliğinin ilde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, il genelinde büyükbaş hayvan sayısına denk oluğunu belirtti. Karakoç, kazın birçok vatandaş için kentte geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Bu arada köylerden şehir merkezine getirdikleri kazları satan vatandaşlar harçlıklarını çıkartıyor. Kaz satıp çocuklarının bakımını yapan köylüler, kaz yetiştiriciliğin zahmetli bir iş olduğunu belirtiyor.cha