Sınır Güvenliğinin Önemi


 suriye-siniri

H.Yalçın KÖKSAL

Uzman Veteriner Hekim

Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

Türkiye, coğrafi konumu sebebiyle değişik özelliklere sahip bir ülkedir. Kara sınırlarının uzunluğu 2 949 km ve kıyı sınırlarının uzunluğu 7 816 km olan Türkiye’nin toplam sınır uzunluğu 10 765 km’dir. Batıda Yunanistan ve Bulgaristan, doğuda Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Nahçivan, İran, güneyde Irak ve Suriye ile kara sınırları vardır.

Özellikle sınır ihlal ve kaçakçılığında kara sınırlarımız risk teşkil etmektedir.

Bulgaristan : 269 km. Yunanistan : 203 km. Gürcistan : 276 km .Ermenistan : 328  Azerbaycan/Nahçivan 18 km.:İran : 560 km. Irak : 384 km. Suriye : 911 km.

İşte bu özellikleri nedeni ile   2949 km.lik kara sınırlarının kontrol altında tutulması zor olduğu kadar bir o kadar da önemlidir.

Sınır güvenliği , ülke topraklarının korunması ve savunulması açısından birincil öneme sahiptir.Ancak savaş hali dışında sınır ihlalleri kabul edilecek düzeyde sınır kaçakçılığı özellikle hayvancılığımız açısından hem sağlık ve hem de ekonomik açıdan büyük tehlikeler göstermektedir.

Yıllarca özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizle sınır komşusu olan ülkelerden kaçak yollarla ülkemize sokulan hayvanlar hem bölge halkının geçim kaynağı olan hayvancılığı ekonomik olarak olumsuz etkilerken, hem de sağlık kontrolünden geçirilemeyen  hayvanlarla taşınan hastalıklar bölge ve ülke hayvancılığımızı tehdit altında bırakmaktadırlar.

DİĞER HABERLER
Tarımsal üretimde bilimin sunduğu tüm imkânlardan faydalanmamız gerekiyor

Bunun en son örneğini, ülkemizde şimdiye kadar görülmeyen asıl adı “Sığırların Nodüler Ekzantemi” olan halk arasında Afrika Hastalığı olarak tanınan bulaşıcı bir hastalıkla yaşamaktayız. Deride ve iç organlarda şişliklerle kendisini gösteren bu hastalığın tedavisi uzun olup, sokucu sinekler ve  doğrudan temas yoluyla bulaşması da son derce kaygı vericidir. Yavru atma,düşkünlük, zayıflama ve verim kaybı hastalıkta yaşanan olumsuz sonuçlardır.

Esasen yıllardır bir türlü sonlandıramadığımız Şap Hastalığının nedenlerinden en önemlisi de sınırlarımızdan kaçak olarak ülkemize sokulan hayvanlardır. Ülke içerisinde özellikle Kurban Bayramı süresince yoğunluk kazanan hayvan hareketleri de bölgeler arası hastalık taşıyıcılığında rol oynamaktadır.

Sonuç olarak, özellikle sınırlarımızda hayvan kaçakçılığına karşı çok daha duyarlı olmak zorunluluğumuz vardır.Yasal yollarla ülkemize getirilecek olan hayvanların pedigri ve sağlık kontrollarında da tizlikle hareket etmek Gümrük Veteriner Müdürlüklerinin sayılarının ve ekipman donanımlarının acilen ele alınması gerektiği kanaatindeyim.


DİĞER HABERLER
Et Tavuğu Üretimi Dünya Payını Arttıracak
Haber Tarihi: 5 Mayıs 2014. 01:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x