Türkler, Avrupalılar’dan çok bal tüketiyor


indir
Türkler, Avrupalılar’dan çok bal tüketiyorTürk insanı bal yemeyi seviyor. Avrupa’da kişi başı bal tüketimi 800-900 gram civarındayken, bizde 1,1 kilogram düzeyinde bulunuyor
ANTALYA – Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’de kişi başı bal tüketiminin 1,1 kilogram düzeyinde bulunduğunu bildirdi.
Yılmaz, dünyada yaklaşık 64 milyon arı kovanı bulunduğunu, bu kovanların yaklaşık yüzde 8’inin Türkiye’de yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye’de arı sayısının yüksek, kovan başı verimin biraz düşük gerçekleştiğini dile getirdi.
Türkiye’de narenciyeden pamuğa, ayçiçeğinden meyve çiçeklerine, kekikten sandal, çam ve kestaneye kadar balın her çeşidinin üretildiğine dikkati çeken Yılmaz, bu çeşitliliğin Avrupa kıtasının tamamında bile bulunmadığını belirtti.
Türkiye’de yılda ortalama 94 bin ton bal üretildiğini bildiren Yılmaz, “Türk insanı bal yemeyi seviyor.
Avrupa’da kişi başı bal tüketimi 800-900 gram civarında iken, bizde 1,1 kilogram düzeyinde bulunuyor” dedi.
Türkiye’deki arıcı yaşlı
Yılmaz, Türkiye’de arıcılıkla uğraşan üreticilerinin ortalama yaşının 47-48 düzeyinde bulunduğuna işaret ederek, gençlerin üretime sokulması gerektiğini söyledi.
Arıcılığın gelişmesi ve üretimin artırılması için sektöre gençlerin girmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, “O kadar işsiz genç var ama arıcılık yapmak isteyen yok. Bu işi öğrenmek isteyen gençlere arıcılık eğitimi vermeliyiz, gençleri bu sektörün içine sokmalıyız” diye konuştu.
 
“İran’dan kaçak bal geliyor”
Türkiye’deki bal üretiminin yeterli olduğunu, yurt dışından resmi yollardan ülkeye bal girmediğini ifade eden Yılmaz, ancak özellikle İran sınırından ülkeye kaçak bal sokulduğunu iddia etti.
Yılmaz, söz konusu balın hangi koşullarda saklandığının bilinmediğine dikkati çekerek, markasız ürünlere itibar edilmemesini istedi.
AA

DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Ender Yarsan'ın kaleminden: Arı Günü
Haber Tarihi: 17 Mayıs 2014. 12:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x