Irak’a Aksayan Tavuk Ürünleri İhracatı İçin yeni Formül Geliştiriliyor
SERDAR KONURALP
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından işgal edilen Irak’taki bazı şehirler yüzünden aksayan Türk kanatlı ürünleri ihracatı için yeni formüller geliştirilyor.
Irak’a yapılan tavuk ürünlerinin toplama merkezi olarak kullanılan Bedrike bölgesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından işgal edilince bu bölgeden Bağdat yönüne de sevkiyat kesildi.Yollarda kalan tavuk ürünleri araçları hala bekleme durumundalar.
Bu konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Irak’a en çok ihracat yapan ve yumurta sektörümüzün tanınmış kuruluşu Afyon yumurta’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman İşlek “Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü’nün işgali yüzünden Bağdat yönüne ihracat durmuş bulunmaktadır.Bu olumsuzluğa çare olarak Musul-Erbil arasında bulunan Bedrike toplama merkezini kapatarak.Süleymaniye bölgesinde yeni bir toplama merkezini faaliyete geçireceğiz.Şu anda yumurta nakliye araçlarımızı yola çıkarmak üzereyiz.Bir haftaya kadar da Süleymaniye’de faaliyete geçireceğimiz toplama merkezini devreye sokarak aksaklıklarının sona erdirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Alınan bilgilere göre de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Türk tavukçuluk ürünlerini taşıyan araçlara herhangi bir engellemede bulunmadığı ortaya çıktı.
Riskli Bölgeler Dışında Irak İle Ticari Faaliyetler Kesintisiz Sürüyor
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, vatandaşlar için Irak’tan toplu bir tahliye içerisinde olmadıklarını söyledi. Koordinasyon toplantısına katılan bakanlar ise Irak ile ticari faaliyetlerin, risk oluşturan bölgeler dışında kesintiye uğramadan devam ettiğini dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı’nda kurulmuş kriz masasının kapsamını genişleterek anlık, günlük fotoğraflar çekecek bakanlıklar arası çalışacak geniş kapsamlı bir kriz masası kurulacağını söyleyen Davutoğlu, toplantıda Irak’taki riskli ve risk oluşabilecek bölgelerin tespit edildiğini ifade etti. Davutoğlu, Irak’ın genelinde sıkıntı varmış gibi algı oluşturmanın yanlışlığına işaret ederek, Türkiye’nin bu ülkedeki yatırım çalışmalarının kesintiye uğramadan devam edeceğini vurguladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasında, özetle bir tek canın karşılığının paraya çevrilemeyeceğini belirterek, risk altındakiler hariç Irak ile ticari faaliyetlerin artarak sürdüğünü söyledi. Irak’ın, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ihracat yaptığı ülke olduğunu söyleyen Zeybekci, son kriz döneminde bile ilk 4 aylık rakamların Irak ile ticaretin arttığını gösterdiğini ifade etti. Zeybekci, Irak’ta yatırımı olan kişi ve şirket bilgilerinin isim isim ellerinde olduğunu da sözlerine ekledi.