Kapıkule Dünya’da Türkiye’nin Gururu Oldu…


Kapıkule Türkiye’nin gururu oldu

Meksika ve Amerika arasındaki Elpaso Kara Sınır Kapısı’nın ardından dünyanın en büyük 2. kara sınır kapısı Kapıkule, modern yüzüyle Türkiye’nin yüz akı konumunda. 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında o zamanki şartlar da düşünüldüğünde küçük bir karakoldan ibaret olan Kapıkule Sınır Kapısı yıllara göre artan hacmi modernleşmesini de beraberinde getirdi.

Balkan Savaşlarının verdiği tahribat ve o dönem ki ulaşım şartları da göz önüne alındığında Avrupa ile Türkiye arasında tatmin edici bir kara yolu ağı yoktu. Kısmen tarla görünümündeki yolda, hatta ticari eşya taşımacılığı da mevcut değildi. Dış ticaretle ilgili taşımacılık ya deniz ya da demiryolu üzerinden yapılıyordu. Hal böyle olunca küçük bir karakol sınır kapısının idare edilmesine yetiyordu.

 2. Dünya Savaşı’nın ardından tren ve gemi taşımacılığı yerine kara yolu taşımacılığına önem veren Amerika Birleşik Devletleri, az gelişmiş ülkelere de kara yolu iyileştirmeleri için krediler verdi. Balkan ülkelerinin sınırlarındaki kara yolu iyileştirmeleri bu yollara paralel hatta olan Türkiye’yi de bir anlamda zorladı.

 Bugün Kaptan Anderevoo Sınır Kapısı’na geçilirken Türk tarafında sağ tarafta kalan kule ve 1 peron bu dönemde yapıldı. Önceki yıllara göre, bir elin parmakları geçmeyecek kadar az aracın kullandığı yol, başta Almanya’ya giden gurbetçileri anavatan ziyaretleri ve Avrupa’ya yük taşıyan tırlar için kullanılabilir bir hal almıştı.

DİĞER HABERLER
Dolar neden tekrar yükseliyor?

 -70’Lİ YILLARDA GÖRSELLİĞE ÖNEM VERİLMEYE BAŞLANDI-

   1970’li yılların başında ihtiyaca cevap veremeyen Kapıkule ile ilgili düzenlemelere gidilmiş 30 dönümlük bir alan üzerinde giriş peronları inşa edildi ve 1977’de kullanıma açıldı.

28 Kasım 1978’de ihtiyaçlara cevap veremeyen alana 80 dönüm arazi daha ilave edilip ıslah edilerek Kapıkule Sınır Kapısı’na ilave edildi. Bunun yanı sıra kapının görsel görünümüne de önem verilerek çevre düzenlemesi yapıldı, yeşil alana ilk defa önem verildi.

Kapıkule’nin modernizasyonu öncesi sahada küçük araç (otomobil, minibüs ve otobüs) girişleri için 12, çıkışları için 3 adet peron bulunurken, TIR’ların araçlarının giriş çıkışları için peron sistemi bulunmuyordu.

Modernizasyon çalışmaları sonrası otomobil işlemleri için 12 giriş, 11 çıkış peronu TIR araçları için 5 giriş, 6 çıkış peronu yapılmış ve peronların fiziki konumu, donanımı çalışmaya daha elverişli hale getirildi. Yeni yapılandırma sonucunda, peron sistemi ile araç sürücüsünün zorunlu nedenler bulunmadıkça, aracından inmeksizin işlem prosedür seyrini tek şeritte takip etmesi mümkün hale getirildi.

Gümrük Müsteşarlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Gümrük Turizm İşletmeleri AŞ. ile 2007 yılında yapılan sözleşme gereği modernizasyonuna başlanarak, kısa sürede dünyanın en modern sınır kapıları haline getirilen Kapıkule Sınır Kapısı’nın yeni yüzünün açılışını 19 Haziran 2009 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

DİĞER HABERLER
AB'yi Beklerken Avrupa'nın "İş Umudu" Olduk

Geçmiş yıllarda kuyrukların olduğu ve kullananların ”çile kapı” adını taktığı Kapıkule, şimdilerde modern yüzüyle, hizmet akışıyla Türkiye’nin prestiji konumunda

Kaçak ete sıkı denetim

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurda kaçak olarak et ve et ürünü sokulmasının önlenmesi amacıyla denetimler arttırıldı.

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurda kaçak olarak et ve et ürünü sokulmasının önlenmesi amacıyla denetimler arttırıldı

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan yurda girişlerde Kurban Bayramı dikkate alınarak, et ve et ürünleri sokulmaması için denetimlerin arttırıldığını belirtti.

Kurban Bayramı nedeniyle daha sıkı önlemlerin alındığını ifade eden Kılıç, ”Genelde vatandaşlar Bulgaristan’da kurbanlık hayvanlar daha ucuz olduğu için orada kurbanlarını kesip, etlerini getirmek istiyorlar. Kurban Bayramı nedeniyle yurdumuza et ve et ürünleri girişine sınırlı miktarda izin veriliyor. Giriş yapan her yolcunun 5 kilogram et getirme hakkı bulunuyor. Belirlenen limitlerin üzerinde et getiren kişilere kesinlikle izin verilmiyor. Vatandaşlarımızın sağlığı için bu önlemleri alıyoruz. ” diye konuştu.

Kılıç, sınırlı et geçişine Kurban Bayramı nedeniyle izin verildiğini normal günlerde açıkta et geçişine izin verilmediğini belirtti.

Mevzuatı uygularken vatandaşları da zor durumda bırakmak istemediklerini ifade eden Kılıç ”Vatandaş Bulgaristan’da kurbanını kesmiş bir miktarını da Türkiye’ye getirmek istiyor. Bu özel durumu göz önünde bulundurarak tabi ki biz de elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların en fazla 5 kilo et getirmesine izin veriliyor. Bugünlerde ete çok yoğun bir talep var. Bazı yolcular çok yüklü miktarda et getirmek istiyor. Bazıları Kurban Bayramından da yararlanarak bu işin ticaretini yapmak istiyor. Vatandaşlarımızın sağlığı için bunlara izin vermiyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Milyar dolarlık kahve 'keyfi'

Haber Tarihi: 18 Kasım 2010. 11:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x