Kırmızı ette ‘fırsatçılık’ iddiası


1536592_663858456991299_1001388333_n

 

Kırmızı ette ‘fırsatçılık’ iddiasıEt fiyatları yine tartışma yarattı.

 

ETBİR Başkanı Bılıkçı, küçük besicinin elinde mal kalmadığını, bunu fırsat bilen büyük besicinin piyasaya mal sürmeyip fiyatı yükselttiğini iddia etti

 

ANKARA – Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, kırmızı et fiyatlarının son bir yıldır sürekli artış gösterdiğini belirterek, “Bunun nedeni besiciler. Küçük besicinin elinde mal kalmadı ancak büyük besiciler, daha yüksek fiyata satmak için elindeki malı çıkarmıyor” dedi.

 

Kırmızı et sanayicileri olarak sektörünün yüzde 80’ini temsil ettiklerini, geriye kalan yüzde 20’lik kesimin Et ve Süt Kurumu (ESK) ile diğer küçük üreticilerden oluştuğunu anlatan Bılıkçı, besiciden aldıkları hayvanı işleyerek aracısız perakende satış noktalarına ulaştırdıklarını anlattı.

 

Fiyatlar son bir yıldır artıyor

 

Bılıkçı, “Hayvanı besiciden alır, işler ve perakende satış noktalarına ulaştırırız. Türkiye’de kırmızı et sektörünün yüzde 80’inde arada tüccar, komisyoncu, toptancı yok” diye konuştu. Kırmızı et fiyatlarının son bir yıldır sürekli artış gösterdiğini vurgulayan Bılıkçı, “Bugün ‘1 lira’, yarın ‘2 lira’ diyor. Biz de çaresiz alıyoruz. Bunun nedeni besiciler. Küçük besicinin elinde mal kalmadı ancak büyük besiciler, daha yüksek fiyata satmak için elindeki malı çıkarmıyor. Et fiyatlarında yükselmenin nedeni bu. Karkas fiyatlarının yükselmesini bekliyorlar. Biz de bu artışı tüketiciye yansıtamıyoruz”dedi.

DİĞER HABERLER
10 Adımda İhracat nasıl yapılır?

 

Mal arzında sıkıntı var

 

Arada sanayicinin zarar gördüğünü kaydeden Bılıkçı, “Sürekli et almak zorundayız. Et fiyatları yükseliyor diye almamazlık edemiyoruz. Mal arzında sıkıntı var, fiyatı sürekli artırıyorlar. Devamlı fiyat farkı vermemiz gerekiyor” dedi.

 

“İthalat değil ihracat istiyoruz”

 

Çözüm için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Bılıkçı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz ithal et istemiyoruz. Et fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Bunu sağlayacak olan bakanlıktır. Tüketiciye uygun fiyata et yedirmek istiyoruz. Sektör olarak ihracat yapmak istiyoruz. Yurt dışından birçok talep var ama fiyatların yüksek olmasından dolayı talebi karşılayamıyoruz. Arap ülkeleri, Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerinden talepler var. Ürünlerimizi beğeniyorlar ama fiyat konusunda gelince rekabet edilebilir düzeyde olmadığı için bu talepleri karşılayamıyoruz. İthalat değil ihracat istiyoruz.”

 

Üretim arttı, koyun ve kuzu eti ucuzladı

 

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, karkas koyun etinin kilogramının 18 liradan 12.50 liraya, karkas kuzu etinin 23 liradan 18.50 liraya düştüğünü, sığır etine göre uygun seviyeye geldiğini söyledi. Üretim artışı ve mevsimsel durumun, fiyatları düşürdüğünü belirten Tunç, şunları kaydetti: “Türkiye’nin toplam küçükbaş hayvan varlığı 26 milyondan 40 milyona ulaştı. Bununla birlikte aralık-ocakta doğan kuzular, nisan-mayıs aylarında kesilmeye başlanıyor. Kesim dönemi olması nedeniyle de piyasada bol miktarda koyun ve kuzu eti var. Hem üretimin hem de kesimin artması, fiyatları düşürüyor. ” Besicinin, 20 kilogram koyunu 250, 15-18 kilogram kuzuyu 280-300 liraya Et ve Süt Kurumu’na kestirebildiğini ifade eden Tunç, piyasa şartlarında üreticinin kar etmesinin mümkün olmadığını savundu.

DİĞER HABERLER
K.Kıbrıs'lı Veteriner Hekimlerden New Castle Hastalığı Hakkında Açıklama

 

Dünya


Haber Tarihi: 4 Temmuz 2014. 08:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x