64.geleneksel hasat bayramı şenlikleri


at (1)

 

TİGEM Anadolu Tarım İşletmesi,atçılık sektörüne her yıl 73 baş koşu tayı kazandırıyor !…

 

 

 

İşletmenin yetiştirmiş olduğu ve Türk Yarış Atçılığına hediye ettiği belli başlı safkan Arap Atları arasında Taşkent, Tulrah, Albatur, Satvet, Sezgin Bey, Özüşan, Arslanbey, II.Umut, Havuçerol, Volga, Bilgihan, Yozgatlı, Sadun, Tulhak, Rüzgar, Önal, Yavuzhan, Ayabakan Kan-can-san, Canberk, Halid, Al-Işık, Odin , Caş, Sarar yer alıyor.

 

 

Halim UTLU

 

 

Tarımsal üretimin temel girdilerinden olan sertifikalı tohumluk ve damızlık gibi ana materyalleri üreterek çiftçilerin kullanımına sunmakla görevli bir iktisadi devlet teşekkülü olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), geçmişten günümüze intikal eden birikimleri ve tarım kültürü ile son yıllarda dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri dikkate alarak gerçekleştirdiği sulama, tarımsal mekanizasyon ve teknoloji yatırımlarıyla daha güçlü ve etkin bir yapıya kavuştu.

 

64.hasat bayramı

 

3,6 milyon dekar arazi varlığı ile önemli bir gayrimenkule sahip olan TİGEM,hemen her yıl bir çiftlikte, bereket ve bolluğun simgesi olan hasat bayramları düzenliyor. Çiftliklerde yarım yüzyıldan fazla bir süredir kutlanmakta olan ve gelenekselleşen hasat bayramlarının 64.’sü de, bu yıl Eskişehir’deki Anadolu Tarım İşletmesinde düzenlendi. 18.07.2014  Cuma saat 18:30 Anadolu Tarım İşletmesinde yapılacak olan Hasat Bayramında, çeşitli şenlik ve konserlere de yer verildi. Yapılacak iftardan sonra, TİGEM yetkilileri,çiftlik çalışanları,davetliler ve halkın katılımı ile mahalli sanatçılar ve Bedri Ayseli,sahne alacak.

DİĞER HABERLER
Tire Tarımsal Ürünler Festivali 2018

 

Anadolu Tarım İşletmesi 1815’de kuruldu

 

1815 yılında, Çiftlikat’ı Hümayun olarak kurulan, 1934’de Çifteler Harası olarak yeniden yapılandırılan, kuruluşundan bu yana, ülkeye önemli safkan Arap Atı yetiştirme merkezlerinden biri olan Anadolu Tarım  İşletmesi, 1984 yılından bu yana TİGEM bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

 

İşletme merkez arazisi, Eskişehir-Mahmudiye-Çifteler-Afyon karayolu üzerinde, Mahmudiye ilçe sınırında, Eskişehir’e 53 km, Ankara’ya ise 214 km mesafede bulunuyor.

 

45 bin dekar arazi varlığı olan işletmede, sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluğu üretimi yanı sıra,  sığırcılık, ülkemiz gen kaynaklarının korunması adına keçicilik ve safkan Arap Atçılığı yapılıyor.2012 yılında bir ilke imza atan TİGEM, dondurulmuş sperma ihracatını gerçekleştirdiği aygırlardan biri olan Ayabakan, bu işletmenin önemli canlı demirbaşları arasında yar alıyor.

unnamed

120’si kısrak, toplam 385 baş hayvan varlığı var

 

İşletmede 120 baş kısrak olmak üzere, toplam 385 baş hayvan varlığı ile safkan Arap Atı yetiştiriciliği yapılıyor ve atçılık sektörüne her yıl ortalama 73 baş koşu tayı kazandırılıyor.. En son Haziran ayında gerçekleşen koşu tayı satışlarında, ortalama 49 bin TL fiyatla, toplam 2 milyon 207 bin TL satış hasılatı elde edilirken, ortalama satış fiyatında 2013 yılına göre, %50’lik bir artış sağlanmış durumda..

DİĞER HABERLER
Cesaret ve kahramanlık timsali: Nene Hatun

 

İşletmenin yetiştirmiş olduğu ve Türk Yarış Atçılığına hediye ettiği belli başlı safkan Arap Atları arasında Taşkent, Tulrah, Albatur, Satvet, Sezgin Bey, Özüşan, Arslanbey, II.Umut, Havuçerol, Volga, Bilgihan, Yozgatlı, Sadun, Tulhak, Rüzgar, Önal, Yavuzhan, Ayabakan Kan-can-san, Canberk, Halid, Al-Işık, Odin , Caş, Sarar yer alıyor.

 

125 başlık  yeni at tavlası yapıldı

 

Anadolu Tarım İşletmesinin atçılık birimindeki bu başarı, bu alana yapılan yeni yatırımlarla da dikkat çekiyor. Atçılık birimine, 125 başlık at tavlası yapılırken, taylar için de çok önemli olan işletme meralarının doğal yapıları korunarak, yapılan aşılamalarla kaliteli ot popülasyonunun artırıldığı görülüyor.2012 yılında yapılan sulama yatırımları ile meralar,sağlıklı sulanır hale getirilirken,tesis edilen ve münavebeli otlatma yapılan padoklarla, taylar sürekli taze yemden istifade eder hale geldi.

 

1908 yılına kadar ordunun ve sarayın binek atı, yapağı, keçe, vb. hayvansal ürün ihtiyaçlarını karşılamış olan işletmede, günümüzde 1.300 ana olmak üzere toplam 2.700 baş esmer ırk ile damızlık süt sığırcılığı faaliyeti de sürdürülüyor..

 

250 KW’lık biyogaz tesisi kuruluyor

 

TİGEM yetkilileri, işletmede yapılan projeli yatırımlar konusunda şu bilgileri paylaştı;”Bütün işletmelerde olduğu gibi, 2009-2013 yıllarında Anadolu Tarım İşletmesinde de bitkisel üretim alanında önemli sulama, mekanizasyon ve teknoloji yatırımları gerçekleştirilmiştir.İşletmenin sığırcılık birimlerinde de, 2005 yılından itibaren önemli yatırımlar hayata geçirilmiş, mevcut tesisler modernize edilmiş, kapasite artırımı için yeni tesisler inşa edilmiş ve 250 KW gücünde biyogaz tesisi kurulmasına başlanılmıştır.

DİĞER HABERLER
2.723 kırsal kalkınma projesine 841 milyon TL hibe vereceğiz

 

36,5 milyonluk yeni yatırım yapıldı

 

2009-2013 yılları arasında toplam 36,5 milyon TL yatırımla:4.300 dekar olan sulu tarım arazi varlığı, 17.400 dekara çıkarılmış,sulu alanların tamamında center-pivot, damlama ve yağmurlama gibi basınçlı modern sistemler tesis edilerek, vahşi sulamaya son verilmiş,40 adet yeni traktör ile işletmenin ekonomik ömrünü doldurmuş traktör varlığı tamamen yenilenmiş, 3 bin tonluk çelik silo tesisi kurulmuş,arazi hudutlandırma çalışmaları yapılmış, Bayi Otomasyon Sistemi, Coğrafi Veri Tabanlı Bilgi Sistemi, Akaryakıt ve Araç Takip Sistemi, Kameralı Güvenlik Sistemi kurulmuştur.”

 

 

TİGEM’in 64. geleneksel hasat bayramı programı da şöyle;

 

 

Yer     :  Anadolu Tarım İşletmesi, Eskişehir

 

Tarih : 18.07.2014, Cuma

 

18:30   İşletmeden hasat yerine hareket (Esenbel mevkii)

 

19:00   Hasat başlatma programı

 

20:00   Hasat yerinden işletmeye hareket

 

20:33   İftar yemeği    


Haber Tarihi: 16 Temmuz 2014. 17:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x