Bakan Eker; “Türkiye gıda ve tarım sektöründe net ihracatçı bir ülkedir”


aa_picture_20140722_2858796_high

 

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Toplantı öncesinde Türkiye’nin gıda ve tarım sektöründeki durumu ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Eker, “Türkiye’nin tarım sektörü yaklaşık 62 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile dünyadaki 190 ülke içerisinde 7. sırada yer alıyor. AB üyesi ülkeler içerisinde de bu hacimle 1. sıraya yükselmiş durumdayız. Bunun 20 milyarlık kısmını biz ihraç ediyoruz. Türkiye gıda ve tarım sektöründe net ihracatçı bir ülkedir. Türkiye gıda bakımından dış ticaret açığı olmayan bir ülkedir” şeklinde konuştu.

 

İhracatın yaklaşık 20 milyar dolarının gıda ve tarım sektörlerinden geldiğini belirten Bakan Eker; “Son 10 yıl içerisinde verimliliği arttırmak suretiyle gerek gıda gerek tarım hammadde ihracatının arttırılmasına katkı sağladık” dedi.

 

Türkiye’de verimliliğin önündeki en büyük sorunun işletme ölçeğinin büyütülmesi olduğunu vurgulayan Bakan Eker, “15 Mayıs gününde ihraç zoruyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek düzenlemeyi yaptık. Bu 21. yüzyılın Türkiye’sinde tarım sektörünün gelişmesi açısından çok önemliydi.

 

Büyük ölçekli işletmelere sahip ülkelerle rekabet edebilmemiz için işletme ölçeğini büyütmemiz gerekiyor” dedi.

DİĞER HABERLER
İhracatçı süt tozunu yurtiçinden temin edecek

 

Bakan Eker, Türkiye’nin biyoçeşitlilik zenginliği dikkate alınması gerektiği vurgulayarak gıda sanayisinin gelişmesiyle alakalı Türkiye’nin potansiyelinin büyük bir kısmının değerlendirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını ve hayvancılık alanında et ve süt ihracatı alanında da yeni adımlar atıldığını bildirdi.

 

“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK OLARAK 8 BİN BAŞ GEBE DÜVE İHRACAT BAĞLANTISI YAPILDI”

 

2013 yılının Nisan ayının başından itibaren Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere Türkiye süt ve süt ürünleri satabilir hale geldiğini açıklayan Bakan  Eker, “2013 yılının sonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa hayvancılıkta kendi yetiştirdiği damızlık dişi materyalleri ihraç etmeye başladı. Cumhuriyet tarihinde ilk olarak 8 bin baş gebe düve ihracat bağlantısı yapıldı. Şu anda da ihracat devam ediyor” dedi.

 

“HAYVANCILIK İHTİSAS BÖLGELERİ KURUYORUZ”

 

Geçen yılın TÜİK kayıtlarına göre 1,5 milyar dolar üzerinde hayvansal ürün ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Bakan Eker, “İhracata dönük üretimin yapılması ve bunların daha verimli bir şekilde üretilmesi daha rekabetçi olması yönünde altyapıyla ilgili bir takım çalışmalarımız var. Örneğin, Hayvancılık İhtisas Bölgeleri kuruyoruz. Şu anda Diyarbakır, Amasya, Çubuk’ta bunların inşaları bitti.

 

Yenilerini kuruyoruz. Bunların da ihracatçılarımız için önemli potansiyel olduğunu söylememiz gerekiyor. Tarımsal üretimin kalitesinin arttırılması, tüketici sağlığı açısından güvenilir gıda arzı yönüyle de önemli” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Milyar dolarlık kahve 'keyfi'

 

Bakan Eker, İsrail’in Türkiye mallarına yönelik boykotuna karşılık Türkiye’nin de İsrail mallarını boykot edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya, “Bizim İsrailli vatandaşlarla bir sorunumuz yok. İsrail yönetimi zalimce bir tavır sergiliyor. Zaten bizim İsrail’e ihracatımız 236 milyon dolarken, ithalatımız 41 milyon dolar. Bu yüzden Türkiye’nin aleyhine bir durum söz konusu değil” diye yanıtladı.

 

“HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR”

 

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantı öncesinde Bakan Eker’e desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Toplam ihracat içindeki 20 milyar dolarlık gıda ve tarım oranını hedefimiz olan 60 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. İnşallah bu toplantı da Türkiye ihracatına katkı sağlayacak” dedi.


Haber Tarihi: 23 Temmuz 2014. 11:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x