İzmir tarımına yeni model: Birleşerek güçlenme


GubretasBTR fotoYars _ Mansiyon- Huseyin Ozgun _ Gumushane

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önderliğinde toplanan tarım sanayicileri, sektöre güç kazandıracak yeni model arayışında “birleşme”yi gündeme aldı.

 

Kocaoğlu, üretici kooperatifleri ve ziraat odası başkanlarıyla yaptığı ilk toplantının ardından, bu defa Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’ne mensup tarım sanayisi üreticileri ve tacirleriyle buluştu.

 

İzmir tarımında Türkiye’ye örnek olacak yeni bir model arayışıyla düzenlenen toplantının açılışında söz alan Başkan Kocaoğlu, “İzmir tarımının gelişmesi, niteliğinin ve niceliğinin artması, çeşitlendirilmesi, tarım ürünlerinin pazarda değerini bulması için neler yapabilirizi sizlerle birlikte belirlemek istiyoruz. Tarımın kalkınması için yol haritamızı ve stratejik planımızı birlikte oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi. Yarımada için yaklaşık 300 sayfalık stratejik plan hazırladıklarını ve bu çalışmanın İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından basılmak üzere olduğunu aktararak, “Şimdi hem Küçük Menderes Havzası için hem de Bakırçay Havzası için Gediz’i de içine alarak bir çalışma daha başlattık. Aklı ve bilimi kullanarak, oradaki mevcut kazanımlarımız ve varlarımızdan da hareket ederek yeni bir yol haritası oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

 

KESTELLİ, TARIMDA MARKALAŞMAYI ÖNERDİ

DİĞER HABERLER
İSTİKLAL MARŞI'nın Hikayesi ve Anlamı

 

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bu çalışmanın, İzmir’in tarım dinamiklerinin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Üreticilerin rekabet gücünün arttırılması amacıyla çalışma prensipleri önceden belirlenmiş ortak kullanıma açık makine kartları yapılabileceğini ifade eden Kestelli, şu önerilerde bulundu: “Tarımsal üretim markalarımız ve diğer tarımsal ürünlerimizin verimliliğini arttırmak için markalaşma çalışmalarını gerçekleştirebiliriz veya arttırabiliriz. Çeşme’de sakız üretiminin geliştirilmesi, keşfedilecek uygun arazilerde tıbbi ve aromatik bitkilerin desteklenmesi amacıyla üreticilerimizle pilot projeler gerçekleştirebiliriz. Tarımsal üretimin katma değerinin yine elimizde kalması amacıyla ilçelerimizin tarımsal üretim desenleri de gözönüne alınarak tarım sanayi bölgeleri kurulabilir. Tarımsal depolama, lojistik altyapının yapılanması bu bölgelere göre dağılabilir.”

 

‘BİRLEŞEREK GÜÇLENMELİYİZ’

 

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da rekabetin denetim altına alınacağı bir akımla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek, “AB ile ABD’nin şu an görüşmelerini yaptığı serbest ticaret anlaşmalarını gözönüne alacak olursak, bunun tarım sektöründe Ege’yi, ülkemizi ne kadar geniş bir boyutta etkileyeceğini düşünmemek kadar bir hatanın içinde olmamamız gerekiyor. Bu açıdan, bugünden itibaren yapılacak olan çalışma ve uygulamalarımızda bizim güçlerimizi birleştirmemiz gerekir.” dedi.

 

DİĞER HABERLER
Suriyeliler bayramlaşmak için ülkelerine dönüyor

‘KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE GEÇİLMESİ LAZIM’

 

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, tarım ve tarıma dayalı sanayinin İzmir için hayati önemi olduğunu belirtti. Ürünleri toplamak için harcanan paranın bazen satış bedeline bile ulaşmadığına dikkat çekerek, “Zeytinlik sahibi olan pek çok kişi, o yüzden ürünü toplamamayı tercih ediyor. Domates de öyle. O nedenle bizim katma değeri yüksek üretime geçmemiz gerek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik tarım konusunda uzun zamandır çiftçileri destekliyor. Tahtalı havzasını öne çıkararak, ilaçsız ve gübresiz üretim yapılan bölge diye tanıtarak orada yetişen ürünlerin daha iyi fiyatla satılmasını sağlayan bir çalışma yapılabilir. Dünya fuarlarına tarımsal ürünlerimizin gitmesi için destek verilebilir. Köylerin kendine özgü ürünleri var, bunlar ortaya çıkarılarak destek verilebilir.” önerilerinde bulundu.

 

 

 

(CİHAN)


Haber Tarihi: 26 Temmuz 2014. 17:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x