Dekan Aksoy: “Hormonlu Tavuk Diye Bir Terim Yok”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, son zamanlarda ‘hormonlu tavuk’ şeklinde bir spekülasyonların çıktığını hatırlatarak, “Piyasada hormonlu tavuk diye bir terim yoktur” dedi.
– Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, son zamanlarda ‘hormonlu tavuk’ şeklinde bir spekülasyonların çıktığını hatırlatarak, “Piyasada hormonlu tavuk diye bir terim yoktur” dedi.
Son zamanlarda vatandaşa kanatlı sektörü ile ilgili çok farklı bilgiler verildiğini söyleyen Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, “Özellikle tavuk etinin yenilmesinin sağlık için zararlı olduğu şeklinde ve maalesef bu konularda görüş bildiren insanların hiç birisi veteriner hekimliği mesleğine mensup olmayan mesleklerdendir. Dolayısıyla ister istemez vatandaşta bir tedirginlik oluşuyor. Özellikle son zamanlarda ‘hormonlu tavuk’ şeklinde bir spekülasyon söz konusudur. İşin doğrusuna bakılırsa yapılan konuşmalar veya söylenen sözler hormonlu, insanlar tedirgin olmakta ve beyaz et tüketiminden kaçınmaktadırlar” diye konuştu.
“İLAÇ KALINTISI TESPİT EDİLDİĞİ ZAMAN ÇOK CİDDİ CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANMAKTA”
Hormon iddiası Türkiye’nin özellikle önemli ihracat kalemi beyaz et sektörünün gelişmesine de darbe vurduğunu dile getiren Aksoy, “Kanatlı hayvanlarda hastalıkların önlenmesi için, hayvanların tedavi edilmesi için veya daha fazla verim almak için ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ilaç kimyasal maddelerdir. Kimyasal maddeler vücuda girdiği zaman tedavi amacıyla da kullansanız, verim artırmak içinde kullansanız bu ilaçların ya kendileri değişmemiş olarak, ya metaboliklerine dönüşerek ya bağlı veya serbest ilaç olarak vücutta kalıntı bırakıyorlar. Dolayısıyla ilaç kalıntıları bizi ilgilendiriyor ve hayvanlarda tedavi söz konusu olduğu sürece de bu kalıntı konusu da güncelliğini koruyacaktır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Dikkat edilmesi gereken hususlar ilaç kullandıktan sonra eğer ki ilacın prospektüsünde mecburi bekletme süreleri veya yumurtacı tavuklarda yumurtaları tüketilmeme süreleri belirtilmemişse etçil amaçlı yetiştirilecek tavukların ilaç kullandıktan sonra 28 gün süreyle kesime sevk edilmemesi gerekiyor. Yumurtacı tavuklarda ise yumurtaların 7 gün boyunca insan tüketimine sunulmaması gerekiyor. Şu anda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 2013 yılı Mayıs ayı rakamlarına göre 2 bin 100’ün üzerinde preperat ruhsatlandırılmış durumda ve bu ruhsatlandırılan ilaçlara baktığımız zaman bunların yarısının antibiyotiklerden oluştuğu, geri kalan ilaçların vitamin, mineral ve antiparazidal ilaçlardan oluştuğunu görmekteyiz. Herhangi bir ilaç kalıntısı tespit edildiği zaman çok ciddi cezai müeyyide uygulanmaktadır. Piyasada hormonlu tavuk diye bir terim yoktur” şeklinde konuştu.
LÜTFEN tIKLAYIN
https://www.facebook.com/video.php?v=713170005428568&set=vb.344038022341770&type=2&theater