Günlük ve katkısız taze ekmekten, üretilen “HALK ÇEREZ” piyasada…
Yağda kızartılmadan,sağlıklı, fırınlama yöntemiyle,kakao,sade dolgulu,tam buğday unlu, fıstık ve acı biber aromalı……
Halim UTLU
Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Halk Ekmek Fabrikası işbirliği, TÜBİTAK’ın desteği ile yağda kızartılmadan, fırınlama yöntemiyle, sağlıklı bir şekilde, günlük ve katkısız taze ekmeklerden, 5 farklı çeşitte üretimi yapılan “Halk Çerez”, piyasaya çıktı.
Daha ilk günden özellikle çocukların büyük ilgisini çeken ve kakao,sade dolgulu,tam buğday unlu, fıstık ve acı biber aromalı olmak üzere, 5 farklı çeşidi bulunan Halk Çerez’in, sade dolguluları 50, aromalı dolguluları ise 75 kuruştan satılıyor.
Ekmekler,özel yöntemle çereze dönüştürülüyor
Taze ve temiz günlük üretilen ekmeklerin israf edilmemesi için, özel yöntemlerle çereze dönüştürülen ve bu sayede de ekmek israfının büyük oranda önlenmesinin amaçlandığını belirten Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Halk Çerez, büfelerde
satışa sunuldu.2015’de Halk Çerez’in satışı için bayilik verilecek. Yağda kızartılmadan,
fırınlanarak pişirilen Çerez, bu yönüyle de oldukça iddialı” dedi.
Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği
Başarılı Genel Müdür İlkbahar,normal ekmek ve diğer ekmek çeşitleriyle, Başkent Ankara’daki ekmek üretimine yön veren Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nın yeni ürünü “Halk Çerez”in, tadı ve üretim şekliyle örnek olacağını ifade ederek “Yılda 110 milyon ekmek üretiliyor ve ne yazık ki bunun 6 milyonu çöpe atılıyor. Bunun da üç milyonu, fırından tüketiciye ulaşmadan israf oluyor. Bu israfı göz önünde bulundurarak, birçok kampanyaya imza attık. Son olarak da, Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmayla ‘Halk Çerez’i ürettik” şeklinde konuştu.
Okullarda da satışı için MEB ile görüşülüyor
Özellikle ilköğretim öğrencileri için, sağlık ve hijyen açısından Halk Çerez’in bulunmaz bir nimet olduğunu anlatan İlkbahar,“Halk Çerez de, tıpkı şampiyon ekmeklerimiz gibi, özellikle çocukların büyük beğenisini topladı.Okullarda da satışının yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın istediği tahlil sonuçlarının çıkmasını bekliyoruz” dedi.
Dünyada ilk kez yapılıyor
Genel Müdür Ali İlkbahar,Halk Çerez’in günlük olarak üretilmiş ekmeklerden elde edildiğinin altını çizerek şöyle devam etti;“Üretilen ekmekler, tüketiciye gitmeyen, tamamen hijyen ekmeklerdir. Fırında şekli bozuk, ezik, hafif kızarmış ekmeklerin tüketiciye gitmeden tekrar değerlendirilmesidir.Tamamen günlük ve bayat olmayan ekmeklerdir. Böyle bir çalışma da dünyada ilk kez yapılıyor ve bunu yapan Halk Ekmek Fabrikasıdır.”