BM: Tuzun toprağa verdiği zararı azaltmak gerek
Melissa Hogenboom
BBC Bilim Muhabiri
Birleşmiş Milletler tuzun yarattığı zararlar yüzünden her gün 20 kilometre karelik verimli toprağın kaybedildiğini açıkladı.
20 yıl önce 450 bin kilometre kare olan toplam toprak kaybı, şimdi Fransa’nın yüz ölçümüne yaklaşarak 620 bin kilometre kareye ulaştı.
Tuz yüzünden toprak aşınması, kuru, az yağmur alan, sulama yapılan ve doğal drenaj olmayan yerlerde meydana geliyor.
BM Ulusal Kaynaklar Forumu’nda yayımlanan raporda, bu tür bölgelere ağaç dikilmesi, toprağın derin sürülmesi ve tuza dayanıklı ürünler yetiştirilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca tuzdan etkilenen toprakların çevresine hendek kazılması öneriliyor.
Bu önlemlerin pahalı olduğu, ama harekete geçilmemesinin maliyetinin çok daha pahalıya çıkacağı kaydediliyor. BM raporunda söz konusu kaybın yeryüzüne maliyetinin 27,3 milyar dolar olduğu belirtildi.
BM Üniversitesi Su, Çevre ve Sağlık Enstitüsü’nden Manzoor Qadir, “2050 yılında 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun beslenmesi söz konusu. Verimli yeni topraklar çok az olduğuna göre, eldeki bütün topraklara ihtiyaç duyacağımız kesin. Tuzdan etkilenen topraklarda verimliliği yeniden sağlamamız şart.” dedi.
Raporun yazarları, artan nüfusun beslenmesi için gıda üretiminin 2050’ye dek % 70 oranında büyümesi gerektiğini kaydediyor.
Tuzun yarattığı toprak kaybından 75 ülkede birçok bölge etkileniyor. Bunlar arasında Orta Asya’daki Aral Denizi havzası, Hindistan’daki İndüs-Ganj havzası ve Çin’deki Sarı Irmak havzası da bulunuyor.
Topraklarda meydana gelen tahribatla mücadele etmek için önerilen yöntemlerden biri, Hollandalı çiftçi Marc van Rijsselberghe tarafından geliştirilen tuzlu suyla sulanan patates üretimi. Van Rijsselberghe, bu tür patates yetiştirilmesinin taze su kaynaklarına talebi azaltabileceğini kaydetti ve bu yıl tuza dayanıklı 50 ton patates yetiştirdiğini söyledi.